27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Môže sa horčica pokaziť? Ak sa v pohári objavila voda, mnohí ľudia pochybujú, či sa dá ešte použiť. Vysvetlíme, čo sa za tým skrýva a či máme dôvod na obavy.
Pikantná, aromatická a obyčajná. Horčica je pravdepodobne jednou z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších studených omáčok. Môžete si ju natrieť na sendvič, pridať do šalátu alebo ňou doplniť chuť svojho obľúbeného jedla. Zvyčajne použijeme malé množstvo a zvyšok odložíme. Nie je prekvapením, že keď po nej opäť siahneme, môžeme byť v rozpakoch, keď na jej povrchu uvidíme vodu.
Prečo sa voda zhromažďuje v horčici? Je to zvláštny jav
Keď horčicu skladujeme dlhší čas, môže sa v nej časom nahromadiť voda žltkastej farby. Ide o bežný jav synerézy (zmeny štruktúry), ktorý by nám nemal spôsobovať žiadne obavy pri konzumácii výrobku. Nemá vplyv na chuť. Svedčí len o prirodzenom oddeľovaní zložiek. Ak v nej nie sú žiadne prísady, ocot sa oddeľuje od pevných prvkov horčice, t. j. horčice, vody, korenia a medu. Namiesto vyhodenia horčicového pohára ju pred použitím jednoducho premiešajte lyžičkou.
Môže horčica stáť mimo chladničky? Mnohí sa obávajú, ale zbytočne
Horčica sa môže bezpečne skladovať mimo chladničky, pokiaľ neobsahuje žiadne ďalšie zložky. Vďaka vysokému obsahu kyselín, ktoré pôsobia ako prirodzený konzervant, sa nekazí ani pri izbovej teplote. Dijonskú alebo francúzsku horčicu môžete bez obáv skladovať v skrini až dva mesiace. Uzavreté poháre sa zasa môžu bezpečne skladovať až dva roky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyčistiť komín? Pozbierajte tieto šupky a spáľte ich. Nemusíte chodiť na strechu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.