28.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lisic).
Prečo by ste nemali jesť zelené zemiaky? Aj tie, ktoré klíčia, je lepšie nechať na pokoji. Všetko je to kvôli určitej zlúčenine, ktorá v nadbytku vedie k žalúdočným problémom. Za čo je zodpovedná a odkiaľ sa v zemiakoch berie?
Zemiaky sú neoddeliteľnou súčasťou stravy mnohých Slovákov. Niektorí ich dokonca jedia každý deň a vzdávajú sa v ich prospech cestovín a ryže. Niet divu, pretože sa dajú pripraviť v toľkých verziách, že naozaj trvá dlho, kým nás začnú nudiť. Ukazuje sa však, že niekedy môžu byť zemiaky veľmi škodlivé. Na čo si dať pozor? Skôr ako pridáte takéto zemiaky do hrnca s vriacou vodou, radšej si to dvakrát rozmyslite.
Ktoré zemiaky by ste nemali jesť? Takéto zmeny sú rýchlou cestou k bolestiam žalúdka
Zemiaky, ktoré začali klíčiť alebo majú zelenú farbu šupky, je najbezpečnejšie vyhodiť. Ak chcete mať istotu, zemiak opatrne ošúpte a skontrolujte, či je aj dužina zelená. Ak to tak nie je, môžete ju ešte zjesť, ale početné zelené sfarbenie šupky aj dužiny je znakom, že treba byť opatrnejší. Keď takýto produkt zjete aj po spracovaní, môžete pocítiť nepríjemné účinky v podobe hnačky, zvracania a nevoľnosti.
Je teda pravdou, že keď odstránime klíčky, „oká“, zelené a pomliaždené časti hľuzy, znížime riziko toxicity. Napriek uvedenému však nikdy neviete, koľko škodlivých látok zostalo v zemiaku aj po zrezaní zelených častí. Aj šúpanie a vyprážanie pomáha znížiť hladiny glykoalkaloidov. Žiaľ, zdravšie varenie a pečenie, dokonca ani ohrev v mikrovlnke majú len malý účinok.
- Najlepším riešením je teda vyhodiť všetky zemiaky, ktoré už vyklíčili, alebo zozeleneli, sú poškodené alebo deformované.
Kým zemiak nemá zelené miesta a na ňom sú len malé oká, z ktorých netrčia rastúce zelené klíčky, stačí ich odstrániť a zemiak môžete použiť.
Prečo sa to však vôbec deje? Na vine je chemická zlúčenina.
Kde sa solanín vyskytuje najčastejšie? Jeho hladina sa zvyšuje v zelených a naklíčených zemiakoch
Vysoká koncentrácia solanínu je zodpovedná za žalúdočné problémy po konzumácii naklíčených alebo zelených zemiakov. Ide o prirodzenú ochrannú látku, ktorá chráni rastliny pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením. Bohužiaľ, táto zlúčenina je pre ľudí a zvieratá škodlivá, preto treba dbať na to, aby sa do tela nedodávala v nadmernom množstve (preto by sa malo vyhýbať spracovaniu zelených a naklíčených zemiakov). Solanín sa rozkladá až pri teplotách nad 170 °C a varením/vyprážaním sa jeho množstvo znižuje. Preto neexistuje žiadna kontraindikácia konzumácie čistých a čerstvých zemiakov po tepelnej úprave.
Ako zabrániť tomu, aby vám zemiaky nezačali klíčiť? Je potrebné zemiaky správne skladovať. Najlepším miestom je pivnica či iné podobné miesto. Dôležitá je tma a chlad, no samozrejme nie mráz, ktorý by zemiaky poškodil.
Čo robiť, aby zemiaky prestali klíčiť? Ďalší patent na internete propaguje aj tiktoker „Grenn Thumb“ tvrdí, že stačí dať pár jabĺk do vrecka so zemiakmi a uložiť ho na chladné a tmavé miesto. Veľmi dobré je použiť jutové vrecia.
Ak ste ale záhradkár, potom vám naklíčené zemiaky padnú určite vhod. Stačí ich zahrabať do zeme a o niekoľko mesiacov budete mať bohatú úrodu vlastných zemiakov, čo rozhodne stojí za to.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto listy vždy dávam do zemiakov. Aj po niekoľkých mesiacoch sú hľuzy pevné a čerstvé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.