28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesterman).
Spôsob prípravy sypkej ryže vám umožní raz a navždy sa zbaviť problémov s kašovitým jedlom a nevzhľadnou lepkavou kašou. Najdôležitejšie je zrná pred varením dôkladne prepláchnuť. Dôležité je aj množstvo vody a veľkosť hrnca. Odporúčame, na čo si dať pozor.
Hneď na začiatku treba poznamenať, že sypká ryža nie je jediná vhodná. Pri niektorých jedlách je dokonca žiaduce, aby bola lepkavá. Existujú však aj jedlá, ktoré si vyžadujú sypké zrná, napríklad šaláty.
Ako variť ryžu, aby bola sypká – krok za krokom
- Ak chcete uvariť sypkú ryžu, začnite jej prepláchnutím studenou vodou. Tým sa odstráni časť škrobu, ktorý je zodpovedný za lepkavú štruktúru.
- Musíte tiež upraviť spôsob varenia. Namiesto štandardných dvoch dielov vody na jeden diel ryže použite tri alebo dokonca štyri diely vody na jeden diel ryže.
- Je tiež dôležité, aby ste ryžu neprevarili. Hneď po dovarení ju treba scediť a preliať studenou vodou.
- Do vody však nemá zmysel pridávať olej. Zrná by sa tým iba zamastili. A potom olej jednoducho vylejete do odtoku, čo nie je dobré pre odpadový systém, životné prostredie ani vašu peňaženku.
- Stojí za to venovať pozornosť aj druhu ryže, ktorú kupujete. Tá s dlhými zrnami bude zvyčajne menej lepkavá ako tá s krátkymi zrnami.
Ako pripraviť dokonalú bielu ryžu basmati … od tiktokera sadiashaq
Ingrediencie: voda, soľ, šálka dlhozrnnej ryže basmati.
Spôsob prípravy:
1. Ryžu pred varením 3-krát umyte a namočte do vlažnej vody na minimálne 30 minút.
2. Naplňte veľký hrniec do 3/4 a priveďte vodu do varu. Osolíme ju rovnako ako pri varení cestovín.
3. Namočenú ryžu sceďte a pridajte ju do vriacej vody
4. Keď voda začne vrieť, varte ju 5 minút. Ryža bude stále tvrdá a neuvarená, ale taká by mala byť.
5. Ryžu úplne sceďte a pridajte ju späť do hrnca
6. Hrniec umiestnite na najmenší horák na najnižší plameň. Hrniec pevne zakryte a zvyšok ryže nechajte variť v pare 10 minút. V tomto čase neotvárajte pokrievku. Para dokončí proces varenia a dodá ryži nadýchanú štruktúru
7. Odstráňte pokrievku a ryžu načechrajte vidličkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.