Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Nakladanie kyslej kapusty nie je žiadna mágia. Koľko soli dať na kilogram? Tu je železné pravidlo

29.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki). Kyslá kapusta má na Slovensku takmer kráľovský status. Jej kyslá chuť je fantastickým spestrením mnohých jedál a často prekvapí aj cudzincov, ktorí ju...

29.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).

Kyslá kapusta má na Slovensku takmer kráľovský status. Jej kyslá chuť je fantastickým spestrením mnohých jedál a často prekvapí aj cudzincov, ktorí ju skúšajú po prvýkrát. Kyslá kapusta sa dá ľahko kúpiť v obchodoch, ale rovnako ľahko si ju môžete pripraviť aj doma, čo vrelo odporúčame. Oplatí sa však poznať zlaté pomery, vďaka ktorým bude chutná. Koľko soli na kilogram kapusty? Všetko vám vysvetlíme.

Naložte si kyslú kapustu sami. Potom máte stopercentnú istotu, že viete, čo jete.
Foto: shutterstock/Floki

Uhorky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenských kuchýň a špajz. Nakladáme uhorky, cukety, reďkovky, papriky, mrkvu, červenú repu, cesnak alebo kapustu. Tá je popri uhorkách asi najobľúbenejšou voľbou. Ak ste si ju doteraz kupovali alebo kupovali hlavne v obchode, vyzývame vás, aby ste si zeleninu vyskúšali nakladať sami. Potom máte stopercentnú istotu, že viete, čo jete. Skôr ako sa však pustíte do nakladania, poznajte zlaté pomery, vďaka ktorým bude vaša kapusta fantastická. Musíte totiž vedieť, koľko soli treba dať na kilogram kapusty, aby si zachovala správnu chuť.

  • Železné pravidlo je jedna polievková lyžica soli na kilogram zeleniny. Najlepšie by to mala byť nejodizovaná kamenná soľ.

Ako pripraviť kyslú kapustu? Recept na domácu nakladanú kapustu do fliaš

Ingrediencie:

  • 3 kg kapusty,
  • 3 PL soli,
  • 3 mrkvy.

V skutočnosti nepotrebujete nič iné (dokonca ani mrkva nie je povinná). Niektorí ľudia však do kyslej kapusty pridávajú aj jablko, ako aj korenie, napríklad rascu, horčicu a bobkový list.

Kapustu si môžete kúpiť už nakrájanú alebo si ju môžete nastrúhať sami doma.
Foto: shutterstock/Floki

Kyslá kapusta – spôsob prípravy:

  • Kapustu si môžete kúpiť už nakrájanú alebo si ju môžete nastrúhať sami doma. V prípade druhej možnosti je potrebné ju ešte umyť a olúpať z nej časť vonkajších, nevábne vyzerajúcich listov. Potom ju nakrájajte na niekoľko častí a zbavte jadra. Potom ju môžete nastrúhať.
  • Ďalším krokom je príprava mrkvy (mrkva vôbec nie je nutná). Nie je to nič zložité, stačí ju ošúpať a nastrúhať. Nakrájanú kapustu a nastrúhanú mrkvu vložte do veľkej misy. Pridáme soľ. Ingrediencie premiešajte rukami alebo prehnetiete drevenou lyžicou, aby soľ dobre prenikla do kapusty. Odložte na hodinu a postup zopakujte. Kapustu niekoľkokrát prehnetieme, mala by pustiť šťavu.
  • Kapustu vložte do suchých, sterilizovaných pohárov alebo kameninových nádob. Kapustu do pohárov pevne natlačte, ale nenaplňte ich úplne. Poháre zľahka zaskrutkujte, aby v nich zostal vzduch a kvasné plyny mohli uniknúť. Kameninové nádoby sa zasa môžu prikryť doskou. Poháre umiestnite na tmavé miesto, najlepšie pri izbovej teplote.
  • Približne po dvoch až troch dňoch sa na vrchu môže objaviť pena (je to normálny jav spojený s kvasením, ale je potrebné ju zachytiť) a šťava sa dostane pod uzávery. Ak sa vydujú, môžete ich na chvíľu odskrutkovať. Proces kvasenia musíte sledovať, aby ste sa uistili, že poháre neprasknú.
  • Potom kapustu opätovne naplňte a poháre pevnejšie zaskrutkujte. Po piatich až siedmich dňoch môžete skontrolovať, či je kapusta hotová. Ak nie, môžete jej dať ešte niekoľko dní. Po nakladaní ju uchovávajte v chladničke alebo na inom chladnom a suchom mieste, napríklad v špajzi.

Kyslá kapusta – vlastnosti a zdravotné výhody

Kyslá kapusta sa oplatí konzumovať najmä v zime. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych solí. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, vitamín C a vitamín K, ako aj draslík, vápnik, železo a vlákninu. V 200 g kyslej kapusty sa nachádza cca 5 g vlákniny, t. j. 40 % dennej potreby tejto živiny.

Okrem toho je to požehnanie pre naše črevá. V kyslej kapuste sa totiž nachádza veľké množstvo baktérií mliečneho kvasenia, ktoré nielenže zabraňujú hnitiu kapusty, ale tiež stabilizujú bakteriálnu flóru tráviaceho systému, chránia baktérie dôležité pre proces trávenia a bojujú proti tým, ktoré nám môžu škodiť. Vláknina tiež dodáva pocit sýtosti a zlepšuje trávenie, čo nie je pre našu líniu zanedbateľné.

Kyslá kapusta má tiež nízky obsah kalórií. Rovnako ako ostatné druhy nakladanej zeleniny je pre náš organizmus cenným antioxidantom, pretože neutralizuje karcinogénne nitrozamíny (organické chemické zlúčeniny považované za karcinogénne).

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na jeseň neexistuje lepšia polievka. Fazuľová polievka je božská a chutná, pretože som vsadila na toto mäso

28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ValdisOsins). Keď sa za oknom ochladí a listy na stromoch sa začnú vyfarbovať, je to znamenie, že sa začala…

Tri triky, ktoré zmenia vzhľad vášho bytu. Stane sa luxusným

28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ANDREW KONDRICK). Zariaďovanie domácnosti môže byť náročné - ako správne zladiť všetky prvky, aby ste vytvorili jednotný a estetický…

Toto sú tie najlepšie zemiakové placky pod slnkom. Všetko vďaka úžasnej omáčke mojej babičky

28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/allstars). Jeseň je v plnom prúde, a tak sa opäť dostávajú do popredia obľúbené slovenské jedlá, ako napríklad zemiakové…

Spôsob ako pripraviť dokonale nadýchanú ryžu. Táto metóda našich babičiek je spoľahlivá

28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesterman). Spôsob prípravy sypkej ryže vám umožní raz a navždy sa zbaviť problémov s kašovitým jedlom a nevzhľadnou lepkavou…

Prečo cheesecake po upečení praskne? Babička Gitka navrhuje toto. Všetko kvôli 4 chybám

28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kattyart). Prasknutý cheesecake je bežný problém. Hoci sa môže zdať, že ide o nevyhnutnú chybu, v skutočnosti existuje mnoho…

Auto Trendy

Nissan odkupuje 5 % akcií spoločnosti Renault. Skupina Renault získava 494 miliónov eur

29.9.2024 Redakcia Auto trendy - Skupina Renault predá spoločnosti Nissan až 195 473 600 akcií spoločnosti Nissan, čo predstavuje približne 5,0 % kapitálu japonskej automobilky.

Volkswagen a odbory zamestnancov nedosiahli dohodu. Zamestnanci hrozia štrajkom

29.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen čelí kríze, keďže nad nemeckou skupinou sa vznáša riziko zatvárania závodov v Nemecku. Spoločnosti sa nepodarilo dosiahnuť dohodu s odbormi a zamestnanci hrozia štrajkami.

McLaren oznamuje dátum uvedenia svojho nového hyperauta na trh. Čo môžeme očakávať od nástupcu modelu P1

29.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť McLaren oznámila dátum uvedenia svojho nového superauta na trh. Predstavia nástupcu McLarenu F1 6. októbra. Podľa najnovších informácií, nástupca McLarenu P1 sa má predstaviť…

Spoločnosť Northvolt prepúšťa zamestnancov, aby sa vyhla zatvoreniu, ale výroba sa zvyšuje

29.9.2024 Redakcia Auto trendy - Švédska spoločnosť zruší 1 600 pracovných miest. Vo svojom závode v Skelleftea však bude vyrábať viac článkov, aby uspokojila zákazníkov. Northvolt ako Volkswagen: dostať sa…

Toto je nový koncept vozidla spoločného podniku SAIC. Nápadný sedan s krídlami čajky

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločný podnik SAIC-GM-Wuling predstavil v Číne svoje prvé koncepčné vozidlo. Premiéra sa uskutočnila na celosvetovej tlačovej konferencii. Nové vozidlo má nový dizajn, pomerne jednoduchý, ale…

Ako vyzerá nový elektrický bicykel spoločnosti Polestar?

28.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volá sa Allebike Elize Polestar Engineered a je k dispozícii v limitovanej edícii za cenu 8 830 EUR. Nejde len o SUV Polestar 3 a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov