Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy, Zaujímavosti, Zdravie,

Snehobiely úsmev doma. Ako si bezpečne vybieliť zuby?

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Reshetnikov_art). Keď sa vám z cien bieliacich procedúr u zubára môže zatočiť hlava, mnohí ľudia hľadajú lacnejšie, domáce spôsoby, ako získať biely úsmev. Sú...

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Reshetnikov_art).

Keď sa vám z cien bieliacich procedúr u zubára môže zatočiť hlava, mnohí ľudia hľadajú lacnejšie, domáce spôsoby, ako získať biely úsmev. Sú však všetky tieto metódy pre naše zuby bezpečné? Zistite, ktoré z nich naozaj fungujú a ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Mnohí ľudia chcú mať biele zuby, ale zubárske služby sú drahé. Môžu byť domáce prostriedky za pár drobných rovnako účinné?
Foto: shutterstock/Reshetnikov_art

Domáce bielenie zubov – trefa do čierneho?

Snehobiely úsmev je cieľom mnohých ľudí. Predtým, ako sa rozhodneme pre nákladné ošetrenie u zubára, sa však často obraciame na domáce prostriedky.

Internet je plný návodov a receptov, ktoré sľubujú rýchle vybielenie zubov pomocou ľahko dostupných ingrediencií. Sú však tieto spôsoby účinné a hlavne bezpečné?

Jedlá sóda – klasika, ktorá môže uškodiť

Jedlá sóda je jednou z najčastejšie odporúčaných zložiek na domáce bielenie zubov. Vďačí za to svojim abrazívnym vlastnostiam, ktoré jej umožňujú odstraňovať povrchové škvrny. Na zubnú kefku stačí naniesť trochu jedlej sódy a jemne ňou vydrhnúť zuby, aby ste dosiahli bieliaci efekt.

Na čo si treba dať pozor! Hoci sóda bikarbóna prináša viditeľné výsledky, pri častom používaní môže byť nebezpečná. Jej zrnitá štruktúra obrusuje sklovinu, ktorá chráni naše zuby pred poškodením a citlivosťou. Preto príliš časté používanie tejto látky vedie k erózii skloviny, čo má za následok citlivosť a problémy s kazivosťou.
Foto: shutterstock/mady70

Kokosový olej – hit internetu

Kokosový olej a metóda „oil pulling“ je technika, ktorá si získala obrovskú popularitu na sociálnych sieťach. Vyplachovanie úst olejom približne 10 – 15 minút denne má nielen vybieliť zuby, ale má aj detoxikačný účinok, zlepšiť zdravie ďasien a osviežiť dych.

@so.plantiful

Have you ever tried oil pulling? Smile babe! With so many great health benefits it’s worth starting! Use 1tbsp extra virgin unrefined coconut oil, several times a week. I like to do this while I’m puttering around the house or taking a shower. This makes it super easy to fit in your day. Please note 📝 oil pulling does not replace daily teeth brushing 😉 #healthy #healthhack #smile #naturalhealing #teethwhitening #teethcare #oralhealth #herbalmedicine #naturalremedies #homeremedy #dance

♬ U MAKE ME GO – Who’s That Girl?

Na čo si treba dávať pozor! Hoci neexistujú vedecké dôkazy o účinnosti kokosového oleja pri bielení zubov, ide o bezpečnú metódu pre sklovinu. Olej má antibakteriálny účinok, takže môže zlepšiť celkovú ústnu hygienu, ale nemôžete počítať s veľkolepými bieliacimi výsledkami. Je skôr podporou pri udržiavaní prirodzenej farby zubov.

Aktívne uhlie – moderné, ale je bezpečné?

Výrobky na báze aktívneho uhlia sú v súčasnosti jedným z najpopulárnejších trendov v oblasti bielenia zubov a túto metódu odporúčajú mnohí online tvorcovia. Aktívne uhlie má totiž schopnosť viazať toxíny a odstraňovať nečistoty, vďaka čomu je zložkou zubných pást a čistiacich práškov.

Na čo si treba dať pozor! Podobne ako sóda, aj uhlík je abrazívny, čo znamená, že pri častom používaní môže poškodiť sklovinu. Čiastočky uhlia sa môžu usadzovať aj v štrbinách zubov a ďasien, čo môže viesť k podráždeniu. Hoci si mnohí ľudia účinky bielenia aktívnym uhlím pochvaľujú, zubári odporúčajú opatrnosť a používanie tohto výrobku maximálne raz týždenne.
Foto: shutterstock/A-photographyy

Citrón a jedlá sóda – kyslé duo, ktoré poškodzuje zuby

Zmes citrónovej šťavy a jedlej sódy je jednou z najčastejšie odporúčaných metód domáceho bielenia zubov. Kyselina z citróna má rozjasňujúci účinok, zatiaľ čo jedlá sóda pomáha odstraňovať povrchové škvrny.

Na čo si treba dať pozor! Citrón obsahuje kyselinu, ktorá zmäkčuje sklovinu, zatiaľ čo sóda ju obrusuje, čo v kombinácii môže viesť k trvalému poškodeniu skloviny. Pravidelné používanie tejto metódy preto môže viesť k citlivosti a dokonca k vzniku zubného kazu. Ide o jednu z najhorších metód domáceho bielenia a rozhodne by ste sa jej mali vyhnúť.
Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea

Jahody – prírodné, ale zradné

Jahody obsahujú kyselinu jablčnú, ktorá teoreticky môže mať bieliaci účinok na zuby. Mnohí ľudia si dužinu z jahôd vtierajú do zubov, aby sa zbavili škvŕn.

Na čo si treba dať pozor! Podobne ako iné kyslé produkty, aj jahody môžu pri príliš častom používaní poškodiť vašu sklovinu. Bieliaci účinok je zvyčajne dočasný a pravidelné používanie tejto metódy môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Jahody môžu byť chutné, ale nemusia byť dobré pre vaše zuby!
Foto: shutterstock/Ausra Barysiene

Návšteva zubára pred bielením

Predtým, ako sa rozhodnete pre akékoľvek domáce bielenie, je mimoriadne dôležité poradiť sa so svojím zubným lekárom. Hoci sa mnohé z týchto metód môžu zdať bezpečné, každý človek má individuálny zdravotný stav ústnej dutiny, ktorý môže ovplyvniť reakciu jeho zubov na určité ošetrenia.

Predtým, ako sa rozhodnete pre akékoľvek domáce bielenie, je mimoriadne dôležité poradiť sa so svojím zubným lekárom.
Foto: shutterstock/Impact Photography

Váš zubný lekár má odborné znalosti o stave vašej skloviny, ďasien a celkovom zdraví zubov. Ak máte tenkú sklovinu alebo precitlivené zuby, niektoré domáce metódy – najmä tie, ktoré sú založené na abrázii (napríklad jedlá sóda alebo aktívne uhlie) – môžu viac uškodiť ako pomôcť. Strata skloviny je nezvratná a poškodenie skloviny vedie nielen k citlivosti, ale aj k zvýšenému riziku vzniku zubného kazu a ďalších zubných problémov.

  • Preto sa oplatí zvážiť profesionálne bielenie zubov. Hoci je oveľa drahšie ako domáca metóda, je nielen bezpečnejšie, ale aj účinnejšie.
Zubní lekári používajú prípravky s vyššou koncentráciou bieliacich zložiek, ktoré sa aplikujú kontrolovaným spôsobom, ktorý je bezpečný pre zdravie zubov a ďasien.
Foto: shutterstock/Elina Gritsak

Zubní lekári používajú prípravky s vyššou koncentráciou bieliacich zložiek, ktoré sa aplikujú kontrolovaným spôsobom, ktorý je bezpečný pre zdravie zubov a ďasien. Okrem toho zubný lekár pred pristúpením k bieleniu vykoná dôkladné vyšetrenie ústnej dutiny, ktoré pomáha eliminovať potenciálne riziká.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to balzam na jesenné vypadávanie vlasov! Hoďte niekoľko vetvičiek do vriacej vody a vlasy vám porastú ako bláznivé

Ryžová voda ako zázračný elixír na rast vlasov. Trefa do čierneho alebo nie?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vládne obdobie infekcií. Namiesto doplnkov výživy siahnite po týchto plodoch. Posilnia imunitu a energiu

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DC Studio). Nie je žiadnym tajomstvom, že ste to, čo jete. Výskum v priebehu rokov ukázal, že vyvážená strava…

Čo sa stane s tvárou, keď sa na dva týždne vzdáte cukru? Možno sa v zrkadle nespoznáte

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krakenimages.com). Hoci vylúčenie cukru zo stravy býva náročné, výsledky môžu byť naozaj povzbudzujúce. Už po dvoch týždňoch od vzdania…

Toto bola rada, ktorá vládla medzi rodičmi pred 100 rokmi! „Nečítaj, nemazli sa“

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fotoak). Dnes máme vedomosti na dosah ruky, stačí len chcieť a venovať čas hľadaniu odpovedí na otázky, ktoré nás…

Pred výsadbou som cesnak vložila do pohára. Vždy to urobím a vyberiem len veľké hlavičky

30.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Kedy sadiť zimný cesnak a ako ošetriť zimný cesnak pred výsadbou? Ukazuje sa, že kľúčom k zdravým…

Po 40. narodeninách si ho vložte do kozmetickej taštičky. Šedá a unavená pleť opäť získa svoj lesk

30.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natural Macie). Hoci zatiaľ nepatrí medzi najobľúbenejšie produkty svojho druhu, mrkvový olej možno považovať za prírodný poklad pre zdravie…

Auto Trendy

Supermotocykel - elektrická motorka za 10 tisíc dolárov dosahuje rýchlosť 256 km/h

1.10.2024 Redakcia Auto trendy . Indický výrobca elektrických motocyklov Ultraviolette predstavil úplne nový model F99 a označil ho za vôbec prvý supermotocykel v krajine. Motocykel inšpirovaný nadzvukovými lietadlami zrýchli z…

Peugeot debutuje s modelom E-408 na parížskom autosalóne 2024

29.9.2024 Redakcia Auto trendy - Svetová premiéra sa uskutoční v polovici októbra. Peugeot má ambíciu stať sa lídrom v oblasti plne elektrických vozidiel medzi hlavnými európskymi značkami. S modelom E-208…

Bezpečnejšie v modernom aute? Nie nevyhnutne. Všetko kvôli človeku

30.9.2024 Redakcia Auto trendy - Majú napraviť ľudské chyby a nedostatky, ale vodiči ich schopnosti preceňujú. Aktívne asistenčné systémy sa považujú za prostriedok na výrazné zvýšenie bezpečnosti. Sú čoraz účinnejšie,…

Obrovské žlté G: Mansory si nevie pomôcť

30.9.2024 Redakcia Auto trendy - Modely Gronos a Grand Entrée vychádzajúce z faceliftovanej Triedy G nedbajú na podceňovanie. Nehovorte mi, že by ste nevyčnievali s Mercedesom G. Napriek tomu bolo…

Zatopené auto: ako ho rozpoznať a má zmysel ho kupovať?

30.9.2024 Redakcia Auto trendy - Keďže v súčasnosti zažívame klimatické zmeny – silné dažde môžu viesť k extrémnym záplavám, ktoré môžu mať za dôsledok zaplavenie áut. Niektoré z týchto áut…

Senna od Netflixu: Prvé zábery z minisérie Ayrton Senna

30.9.2024 Redakcia Auto trendy - Pozrite si prvé fotografie Alaina Prosta, Nikiho Laudu, Nelsona Piqueta a ďalších z pripravovanej minisérie. Zdramatizovaný príbeh brazílskej legendy Formuly 1 Ayrtona Sennu sa objaví…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov