1.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kariphoto).
Bešamelová omáčka je klasikou francúzskej kuchyne, ktorá sa dostala aj na naše každodenné jedálne lístky. Má mnoho variácií a každý šéfkuchár má na ňu svoj vlastný recept. Jej príprava nie je filozofickým počinom, hoci sa v nej nájdu aj nepríjemné prekvapenia. Jedným z nich sú hrudky v bešamelovej omáčke, postrach každej hostiteľky. Aby ste predišli ich vzniku, stačí si dať pozor na niekoľko chýb.
Bešamelová omáčka je ideálnou prílohou k rybám, zelenine a bielemu mäsu. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou zapekaných pokrmov. V ideálnom svete by mala byť jemná, hladká a zamatová. Vďaka niekoľkým trikom bude práve taká.
Bešamelová omáčka s hrudkami? Nerobte tieto chyby
Najjednoduchší recept na bešamelovú omáčku obsahuje maslo, mlieko, múku a korenie. Tie určujú individuálnu chuť tejto prílohy, ale najdôležitejší je spôsob prípravy.
- Najčastejšou chybou pri príprave bešamelovej omáčky je varenie pri príliš vysokej teplote – vtedy sa múka nestihne spojiť s ostatnými prísadami a vytvoria sa hrudky.
- Podobná situácia nastane, ak omáčku nebudete dostatočne intenzívne miešať. Tu sú potrebné rýchle a rozhodné pohyby.
- Poslednou chybou, ktorá spôsobuje, že bešamelová omáčka je plná hrudiek, je príliš rýchle pridanie mlieka do masla a múky. To by sa malo robiť pomaly a postupne.
Ako zachrániť bešamelovú omáčku s hrudkami?
Ak sa vo vašej bešamelovej omáčke objavili hrudky, ešte nie je nič stratené. Môžete ju zachrániť pomocou niekoľkých osvedčených kuchynských trikov:
- Môžete ju rozmixovať, týmto spôsobom rozbijete hrudkovitú múku.
- Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť hrudiek z omáčky, je pretrieť ju cez husté sito.
Vďaka týmto dvom spôsobom bude bešamel hladký, zamatový a hustý.
Recept na zamatovú bešamelovú omáčku
Recept na zamatovú bešamelovú omáčku je jednoduchý, ak budete pri jej príprave presne dodržiavať pokyny. Základom je zohriať mlieko a postupne ho pridávať do omáčky. Na prípravu dokonalej bešamelovej omáčke si pripravte tieto ingrediencie:
- 25 g masla;
- 40 g pšeničnej hladkej múky;
- pol litra teplého mlieka;
- soľ, korenie;
- 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška.
Na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne hladká hmota. Potom do zmesi za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko s teplotou 45 °C. Niekoľko minút stále intenzívne miešajte, aby ste zabránili tvorbe hrudiek. Nakoniec bešamelovú omáčku ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spôsob ako pripraviť dokonale nadýchanú ryžu. Táto metóda našich babičiek je spoľahlivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.