2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nataliya Arzamasova).
Jeseň je zvláštnym obdobím, keď sa radšej rozhodneme sedieť doma, ako ísť von. Máme tiež viac času na najrôznejšie aktivity, ktoré môžeme vykonávať v pohodlí domova. Ak chcete svoj každodenný život obohatiť o trochu sladkosti, vyberte si tento koláč. Zistíte, že je veľmi chutný.
Jeseň je čas, keď sa na tanieroch objavujú teplé, korenisté chute a jedným z ich zástupcov je mrkvový koláč. Je to pečivo, ktoré vás môže prekvapiť – správne pripravené sa môže stať vaším obľúbeným pokrmom na dlhé chladné večery. Jemne vlhký, aromatický, s nádychom korenia a jemnou sladkosťou mrkvy – každé sústo je esenciou jesene uzavretou v koláčovej forme. Keď pridáte dva krémy, ktoré ho zľahčujú, chuť sa ešte viac prehĺbi a zjemní.
Tajomstvo tohto koláča spočíva nielen v kréme, ale aj v orechoch, ktoré mu dodávajú zaujímavú štruktúru a jedinečnú chrumkavosť. Tento koláč sa dokonale spája s tvarohovým krémom v strede a výrazným krémom z mascarpone na vrchu. Vďaka tejto kombinácii chutí a textúrou môže mrkvový koláč smelo konkurovať tým najklasickejším pečivám. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, že mrkva v hlavnej úlohe môže opäť potešiť.
Recept na mrkvový koláč
Ingrediencie:
- 2 šálky strúhanej mrkvy,
- 1,5 šálky pšeničnej múky,
- 1 šálka cukru,
- 3 vajcia,
- pol šálky oleja,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- čajová lyžička sódy bikarbóny
- čajová lyžička škorice
- pol čajovej lyžičky muškátového orieška,
- pol šálky nasekaných vlašských orechov.
Prísady na krém v strede:
- 200 g jemného tvarohu,
- 50 g masla,
- pol šálky práškového cukru,
- čajová lyžička vanilkového extraktu.
Prísady na krém na vrchu:
- 250 g mascarpone,
- 200 ml 33% smotany,
- 1/4 šálky kryštálového cukru,
- lyžička citrónovej šťavy.
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte tortovú formu tak, že ju vysteliete papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a muškátový oriešok. V samostatnej miske vyšľaháme vajcia s olejom, potom pridáme nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Suché prísady spojte s mokrými a jemne premiešajte. Cesto nalejte do tortovej formy a pečte približne 40-45 minút, kým nie je zlatisté a palička zapichnutá do stredu suchá.
- Medzitým si pripravte krémy. Na prvý krém vymiešajte tvaroh s maslom a práškovým cukrom, kým zmes nebude hladká. Pridajte vanilku a miešajte, kým sa nespojí s krémom.
- Na druhý krém vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom do tuha, potom jemne vmiešajte mascarpone a citrónovú šťavu.
- Keď torta vychladne, rozrežte ju na polovicu a natrite krémom. Vrch potrieme mascarpone krémom a podľa potreby ozdobíme. Mrkvovú tortu na chvíľu odložte, aby krémy stuhli, potom ju nakrájajte a podávajte. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Fit banánový chlebík: Jednoduchý a zdravý recept, ktorý musíte vyskúšať!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.