2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GheorgheGarcu).
Väčšina ľudí skladuje múku v papierovom obale, v ktorom ju kúpila, alebo ju nasype do dózy či plechovky. Stretli ste sa však s trikom na jej uloženie do mrazničky? Ide o zabudnutý babičkovský trik, ktorý vám výrazne uľahčí život a ušetrí veľa stresu a peňazí. Oplatí sa ho poznať a používať.
Múka je jedným z najzákladnejších produktov – nájdete ju pravdepodobne v každej kuchyni. Je základom mnohých jedál, ako sú knedle alebo palacinky. Používa sa do všetkých druhov sladkého a slaného pečiva a slúži aj ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. Zoznam použití múky je veľmi široký, preto sa o to viac oplatí poznať trik s mrazničkou.
Pravdepodobne sa pýtate, prečo by ste dávali múku do mrazničky. Nuž, týmto spôsobom môžete výrazne predĺžiť jej trvanlivosť. Samozrejme, je to sypký výrobok, ktorý pri správnom skladovaní vydrží veľmi dlho sám o sebe. Vieme, že múka by sa mala uchovávať na suchom a chladnom mieste, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe. Prístup vlhkosti a vzduchu negatívne ovplyvňuje jej vlastnosti a trvanlivosť. To však nie je jediný problém. Oveľa horšie sú mole v múke. A práve tu pomôže mraznička.
Sypké výrobky, ako je múka, krupica a ryža, sú skvelým miestom pre množenie rôzneho hmyzu. Najčastejšie sa v nich vyskytujú múčne červy známe ako potravinové mole. Keď sa v našej kuchyni udomácnia, kontaminujú aj ďalšie produkty. A to by sme, samozrejme, nechceli.
Treba poznamenať, že tento hmyz pre nás nepredstavuje žiadnu hrozbu a jeho náhodné zjedenie nespôsobuje žiadne negatívne zdravotné následky. Okrem možného pocitu znechutenia nám nehrozí žiadne riziko, ale napriek tomu si myslím, že väčšina ľudí by sa takejto „prísade“ radšej vyhla.
Nie každý si uvedomuje, že červy v sypkých výrobkoch sa najčastejšie prinášajú z obchodu. Sú infikované ešte predtým, ako ich kúpime, často ešte v obchode alebo vo fáze výroby. Nie je možné si to všimnúť, pretože vajíčka hmyzu sú veľmi malé. Vyliahnu sa až po určitom čase. Zvyčajne až v našej kuchyni.
- Dá sa tomu zabrániť tak, že múku, ale aj krúpy alebo ryžu vložíme na 48 hodín do mrazničky. Tým sa zahubia všetky vajíčka červov, ktoré sa tam mohli dostať.
Sypké výrobky je tiež dobré presypať do tesne uzavretých nádob. Je dôležité, aby boli dôkladne umyté a úplne suché. A ak kupujete väčšie množstvo, je dobré ho rozdeliť na porcie. Ak nebudete nádobu otvárať často, múka si dlhšie zachová svoje vlastnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skladujete pečivo v plastovom vrecku? Urobte určitú vec, inak po 1 dni splesnivie
Marinovanie mäsa týmto spôsobom? Je to obrovská chyba. Venujte pozornosť tomuto detailu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.