2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Zázvor pochádza z juhovýchodnej Ázie. Toto korenie je známe už tisíce rokov v mnohých častiach sveta. Spomína sa v starovekých čínskych, indických a blízkovýchodných spisoch. Je cenený pre svoje aromatické, kulinárske a liečivé vlastnosti. Starajte sa o svoje zdravie a začnite si pripravovať zázvorový čaj.
Zdravotné vlastnosti zázvoru – prečo ho konzumovať?
Koreň zázvoru obsahuje kyselinu listovú a vitamíny: C, B1, B2, A, E, K, ako aj minerálne látky, t. j. vápnik, železo, fosfor a draslík. Okrem toho má éterické oleje a živicové látky, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a expektoračné účinky.
Zázvor sa oplatí konzumovať, pretože pomáha liečiť kašeľ a zmierňovať horúčku. Jeho konzumácia sa odporúča pri katare a zápale horných dýchacích ciest. Pridávanie tohto korenia do čaju je prirodzeným spôsobom posilnenia imunity.
Zázvor stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov. Môže sa ukázať ako užitočný pri tráviacich ťažkostiach. Má žlčopudný a dekongestívny účinok a pomáha liečiť plynatosť.
Okrem toho toto korenie zmierňuje bolesti hlavy, dokonca aj migrény. Po pravidelnej konzumácii zázvoru máme lepšiu koncentráciu, pretože zlepšuje prekrvenie mozgu.
Zázvor sa oplatí konzumovať aj pri opuchoch spojených so zadržiavaním vody v tele. Látky v ňom obsiahnuté majú diuretický účinok.
Zázvorový čaj – ako ho pripraviť?
Koreň zázvoru olúpte a nastrúhajte.
Zalejte horúcou vodou a nechajte 15 min lúhovať.
Do čaju so zázvorom pridajte citrón (polievková lyžica vytlačenej šťavy) a med (podľa chuti, ja dávam dve polievkové lyžice).
Nech vám chutí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna orechov sa začala. Vyrobte si z nich domáci sirup na akúkoľvek infekciu
Pridajte do vody a premiešajte. 5 dôvodov, prečo piť „nápoj bohov“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.