3.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gourmetphotography).
Čo je rýchle a jednoduché na pečenie? Tento nadýchaný, jednoduchý, 12-lyžicový expresný koláč s príchuťou citróna je dezert, ktorý sa vždy podarí. Nepotrebujete naň váhu ani presné meranie ingrediencií. Stačí vám len lyžica a 15 minút práce.
Väčšina z nás už pravdepodobne robila koláč, ktorý sa meria pomocou pohára. A čo tak ešte jednoduchší koláč, keďže sa meria lyžicou?
Čo môžete upiecť rýchlo a jednoducho? Urobte koláč meraný lyžicami
Recept na 12-lyžicový koláč pochádza zo slnečného Talianska a ako sa na taliansky dezert sluší, je jednoduchý, ale úžasne chutný a plný vône. Dnes je obľúbený takmer na celom svete, hoci o jeho pôvode vie len málokto. Nie je šanca, že by niekomu nevyhovoval, a ak sa obávate, že sa nepodarí,… tak nemusíte.
TIP! Pôvodný recept obsahuje citrón, ale môžete ho nahradiť pomarančom alebo ho vynechať a do cesta pridať kakao (z receptu odpočítajte príslušné množstvo múky), pridať orechy, nasekanú čokoládu alebo ovocie vrátane kandizovaného. Priestor pre kreativitu je obrovský.
Koláč 12-lyžicový. Recept na taliansky dezert, ktorý poteší každého
Prípravu koláča začnite predhriatím rúry na 180 stupňov. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Najlepšie sa hodí okrúhla tortová forma s priemerom 22 cm, malá tortová forma alebo forma s rozmermi 20×20 cm. Koláč môžete upiecť aj vo forme na muffinov.
Potrebné ingrediencie:
- 12 polievkových lyžíc múky,
- 12 polievkových lyžíc cukru, najlepšie jemného,
- 12 polievkových lyžíc mlieka,
- 12 polievkových lyžíc oleja,
- 3 vajcia (stredne veľké),
- 1 citrón,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
- Vajíčka rozbijeme do misy, pridáme cukor a mixérom alebo šľahačom (s nadstavcom na šľahanie) vyšľaháme do nadýchanej konzistencie.
- Pridajte mlieko a olej a premiešajte.
- Nastrúhajte citrónovú kôru, vytlačte šťavu a pridajte do cesta.
- Preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte soľ, spojte s mokrými prísadami a vymiešajte na hladkú hmotu.
- Cesto nalejte do formy, vložte do rúry a pečte približne 30 – 40 minút, kým nie je tyčinka suchá.
- Po vychladnutí ju posypeme práškovým cukrom alebo polejeme citrónovou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladké, husté a neskutočne čokoládové. Brownies pripravené za pár okamihov
Každý, kto ho vyskúšal, chcel tento recept. Koláč je sladký, mäkký a chutný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.