4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/greatstockimages).
Zvyčajne ho považujeme len za prísadu, ktorá zvýrazňuje chuť jedál. Prečo jesť pór? Sám Nero bol veľkým labužníkom póru a tvrdil, že nič nedokáže posilniť hlasivky tak ako varená zelenina zmiešaná s olejom. Ukázalo sa, že vlastnosti neodmysliteľného prvku zeleniny sú oveľa univerzálnejšie. Vysvetlíme vám, ako ich využiť a čo vám každodenná konzumácia póru prinesie.
Nie ľahká kariéra – pór ako jedlo chudobných
Hoci sa pestoval už v staroveku, dá sa povedať, že sa nebral vážne. Používal sa najmä ako zahusťovadlo gulášov a ako jedlo pre chudobných. Napriek tomu mnohí z nás vnímajú pór v zmysle korenia. Malé množstvo pridané do pokrmov jemne zvýrazňuje chuť. Dodáva im výraz, ale bez rizika neznesiteľného pálenia v ústach.
Nízkokalorická zelenina s bohatým zložením
Patrí do rovnakej čeľade ako cesnak a cibuľa. Intenzívna chuť póru je spôsobená vysokým obsahom zlúčenín síry. Stojí za to pripomenúť, že biela časť je oveľa jemnejšia – cenná informácia pre tých, ktorí nemajú radi výrazné chute. Je načase pozrieť sa na vlastnosti bližšie, pretože nie každý si je vedomý potenciálu a zdravotných výhod tohto póru.
Obľúbia si ho ľudia trpiaci chudnutím, ktorí sa často sťažujú, že diétne jedlá sú mdlé a bezvýrazné. Pór má nízky glykemický index a je tiež zdrojom vlákniny. Má preto priaznivý vplyv na tráviaci systém, zlepšuje črevnú mikroflóru a zmierňuje zápchu a tráviace ťažkosti.
Najchutnejší spôsob podávania póru – v krémovom, syrovom gratinovaní:
Pokrájajte tri kusy póru. Vložte pór na panvicu s olivovým olejom a maslom. Chvíľku smažte, kým pór nezmäkne. Pridajte smotanu a dobre premiešajte. Pridajte parmezán, soľ a peper. Hmotu vylejte do formy na pečenie a dobre posypte syrom (môžte použiť aj niekoľko druhov). Nechajte 20 min zapiecť. Dobrú chuť!
Pór na infekcie
Zistilo sa, že zlúčeniny síry obsiahnuté v zelenine pomáhajú liečiť vírusové a bakteriálne infekcie. Keďže z týchto dôvodov sa cesnak považuje za prírodné antibiotikum, je čas pozerať sa aj na pór priaznivejšie. Pre podporu imunity je dôležitý aj vitamín C, ktorý v zložení rastliny nechýba. Pravidelná konzumácia póru zároveň podporí hojenie rán a regeneráciu pokožky.
Zahrňte do svojho jedálnička na posilnenie srdca
Nenápadná zelenina je pokladnicou antioxidantov a draslíka. Pridanie póru do každodenných jedál môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo je jeden zo základných kameňov zdravia srdca a celkového kardiovaskulárneho systému.
Zdravie kostí
Pravdepodobne si to s ním vôbec nespájate, ale konzumácia póru podporuje mineralizáciu kostí a znižuje riziko osteoporózy. Zelenina totiž obsahuje vitamín K. Ten tiež zabraňuje odvápňovaniu ciev a zabezpečuje správnu zrážanlivosť krvi.
Výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Kto by sa mal mať na pozore pred pórom?
Každodenná konzumácia póru, najmä surového, sa neodporúča seniorom a malým deťom. V tejto forme sa ukazuje ako ťažko stráviteľný. Opatrní by mali byť aj ľudia trpiaci pálením záhy a refluxom. Nemal by byť na tanieri pacientov s vredovou chorobou žalúdka alebo poruchami pečene.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravte si z tohto korenia čaj. Posilní imunitu a zlepší trávenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.