Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Odporúčala ich svätá Hildegarda. Majú priaznivý účinok na pankreas a pečeň

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na kulinárske využitie tejto sezónnej pochúťky....

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk).

Zrejmý symbol jesenných prechádzok. Gaštany s obľubou zbierajú veľkí aj malí turisti. Tentoraz sa však zameriame na kulinárske využitie tejto sezónnej pochúťky. Chceli by sme však zdôrazniť, že gaštany majú len málo spoločného s bežným plodom gaštanom, ktorý sa u nás bežne vyskytuje. Aké sú rozdiely? Ako chutia jedlé gaštany a prečo upútali pozornosť svätej Hildegardy?

Prečo by ste mali vyskúšať jedlé gaštany?
Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk

Gaštan jedlý – dlhoveký strom, ktorý nemá rád mrazy

Tu je dôvod, prečo sa táto rastlina na Slovensku pravdepodobne nevyskytuje. Gaštany sú teplomilné a vyskytujú sa najmä v stredomorských krajinách. Hoci sa niektorí ľudia rozhodli pestovať ho na Slovensku, ťažko možno hovoriť o veľkoplošnej úrode plodov.

Na Slovensku si vieme gaštany práve v tomto jesennom čase nazbierať v niektorej z gaštaníc. Najväčšou gaštanicou na Slovensku je tá v Modrom Kameni, kde sa aj každoročne konajú Gaštanové slávnosti. Ďalšie veľké gaštanice nájdeme hlavne v okolí Nitry v obciach Jelenec a Horné Lefantovce, či trochu ďalej v Radošine. Na severe Slovenska by sme ich hľadali márne, keďže gaštan jedlý obľubuje teplejšie podnebie (práve preto sú jeho najväčšími producentmi v Európe štáty Stredomoria).

Gaštan jedlý patrí do čeľade bukovitých, takže ho nemožno považovať ani za príbuzného gaštana obyčajného, ktorý sa vyskytuje na Slovensku. Rastie a plodí mnoho rokov a dosahuje výšku až 30 metrov. Vyznačuje sa podlhovastými, kožovitými a mierne lesklými listami.

Gaštany sú zdrojom cenných zložiek.
Foto: shutterstock/R.Moore

Kedy je sezóna gaštanov?

Plody gaštanov sa nazývajú aj „maróny“. Nachádzajú sa v sploštených vreckách, ktoré sú pokryté dlhými tŕňmi. V každom takomto „vrecku“ sa zvyčajne nachádzajú dva alebo tri plody. Hoci si ich väčšina z nás pravdepodobne spája ako materiál na prípravu teplého občerstvenia, gaštany sa môžu jesť aj surové. Výborne sa hodia do jesenného podnebia, keďže zber gaštanov sa koná v októbri.

Ako chutia gaštany?

Vyznačujú sa skôr múčnatou konzistenciou, preto sa niekedy prirovnávajú k sladkým zemiakom. Gaštany majú tiež sladkú a mierne orieškovú chuť. Tepelná úprava ich vlastnosti ešte zvýrazňuje, preto sa najčastejšie konzumujú pečené, varené alebo dokonca grilované. Francúzski a talianski kuchári sa považujú za odborníkov na ich prípravu.

Izolované gaštanové pyré. Marronový krém, marronová nátierka, kastanásový džem, domáci gaštanový dezert
Marronová nátierka – domáci gaštanový dezert. Gaštany obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.
Foto: shutterstock/Foxxy63

Ak si ich chcete pripraviť sami, mali by ste poznať dva kulinárske triky. Pred pečením sa odporúča ponoriť ich do studenej, mierne osolenej vody a uvariť. Po scedení je potrebné urobiť do nich krížový rez. Bez tohto manévru by mohli gaštany v rúre explodovať.

Tajomstvo dokonalých pečených gaštanov: Ako pripraviť jesennú pochúťku!

@aliain13

The Secret to Perfect Roasted Chestnuts: How to Make an Autumn Delicacy!🌰

♬ original sound – Aliain

Úľava pre pankreas a pečeň – prečo jesť gaštany?

Svätá Hildegarda je dodnes považovaná za jednu z najvýznamnejších žien stredoveku. Táto vizionárka a liečiteľka skúmala účinky stravy na ľudský organizmus. Upozornila aj na gaštany ako liek na problémy s pečeňou a pankreasom. Odporúčala ich aj v súvislosti s riešením silných bolestí hlavy.

V súčasnosti sú ich priaznivé účinky na zdravie potvrdené. Medzi vlastnosťami gaštanov sa uvádzajú:

  • podpora imunity
  • udržiavanie pružnosti ciev;
  • čistenie tela od toxínov;
  • znižovanie krvného tlaku;
  • zlepšenie stavu vlasov, pokožky a nechtov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedna z najviac podceňovaných druhov zeleniny. Jedzte denne pre zdravie čriev a pokožky

Toto ovocie je „čierne zlato“. Má takmer 4-krát viac vitamínu C ako citrón. Chráni zrak, mozog a obličky


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Má menej kalórií než jogurt a je veľmi zdravý. Podporuje črevá, zasýti a pomáha chudnúť

21.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Akin Ozcan). V lete osvieži, zasýti a navyše podporí trávenie i chudnutie. Cmar sa vracia do popredia záujmu ako…

Podlaha je umytá, ale čo so špinavou vodou? Povieme vám, či je bezpečné ju vyliať do toalety

21.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vvoe). Čistá podlaha prináša do našich domovov skutočný závan sviežosti. Po uprataní však vzniká dilema. Môžete vyliať vodu z…

Taliani milujú túto rastlinu. Pôsobí ako detox pre pečeň aj obličky

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Bazalka. Taliani túto rastlinu milujú a s obľubou ju pridávajú do mnohých druhov cestovín či ako prísadu…

Ako konzumácia zohriatych cestovín ovplyvňuje telo? Prekvapujúce zistenia výskumu

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po…

Grécke ženy poznajú trik: Táto káva spaľuje tuky ako žiadna iná

20.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rui Elena). Grécky trik, ktorý dobýva svet: Lyžička tahini v káve zrýchľuje metabolizmus, zasýti a pomáha chudnúť bez drastických…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov