4.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tania Vino).
Čierne ríbezle sú známe už po stáročia a sú cenené nielen pre svoju chuť. Čierne ríbezle sa používajú na konzervovanie, výrobu džúsov, marmelád, pečenie alebo konzumáciu „priamo z kríka“. Nie nadarmo sa im hovorí „čierne zlato“. Je to skutočná baňa cenných zložiek pre zdravie a krásu.
Čierne ríbezle sú jedným z najobľúbenejších letných sezónnych plodov, hoci dnes sú dostupné takmer po celý rok. Bežne sa vyskytuje v Európe a Ázii a je jedným z najobľúbenejších ovocných kríkov pestovaných v záhradách. Napriek tomu je stále podceňovaná, čo je škoda, pretože „čierne zlato“ skrýva skutočné bohatstvo cenných ingrediencií.
Na čo sú dobré čierne ríbezle? Jedzte najmä na jeseň a v zime
Plody čiernych ríbezlí možno bez preháňania nazvať „superpotravinami“. Majú nízky obsah kalórií a cukru, ale vysokú výživovú hodnotu. Oplatí sa siahnuť predovšetkým po čerstvom ovocí. Mimo sezóny si môžete vybrať mrazené, vrátane hotových z obchodu, ako aj šťavy a džemy z čiernych ríbezlí. Ovocie môžete primiešať do ovsenej kaše, koláčov, palaciniek a dokonca aj do šalátov.
V rozpore s tým, čo sa zdá, nie je citrón a citrusové plody najlepším zdrojom vitamínu C. Najviac ho obsahuje rakytník rešetliakový (až 900 mg v 100 g). Bohatým zdrojom kyseliny askorbovej sú aj čierne ríbezle, ktoré obsahujú 150 až 300 mg v 100 g. To je takmer štyrikrát viac ako citrón (40 až 60 mg v 100 g). To je skvelá podpora imunitného systému, najmä na jeseň a v zime, v období nachladnutia a chrípky. Na čo ďalšie sú ríbezle bohaté?
- draslík – 336 mg/100 g,
- vláknina – 7,8 g/100 g,
- polyfenoly – 560-885,5 mg/100 g.
Ríbezle sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, polyfenolov a najmä antokyanov, ktoré sú prospešné nielen v boji proti voľným radikálom, ale pomáhajú aj chrániť zrak a starať sa o zdravie očí. Antioxidanty tiež chránia mozgové bunky a minimalizujú výskyt oxidačného stresu, ktorý prispieva k rozvoju chorôb, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Je konzumácia čiernych ríbezlí zdravá? Pomôže vám aj v starostlivosti o krásu
Flavonoidy a antioxidanty obsiahnuté v tomto ovocí pomáhajú odstraňovať toxíny z tela, podporujú správnu funkciu obličiek, znižujú hladinu cholesterolu a spomaľujú proces starnutia. Čierne ríbezle majú aj protizápalové a močopudné vlastnosti, z tohto dôvodu sa v medicíne používajú okrem iného na liečbu močových ciest a močového mechúra, gastritídy a črevných porúch. Vláknina zasa podporuje činnosť čriev a pomáha udržiavať hmotnosť.
„Čierne zlato“ je cenné nielen pre zdravie, ale aj pre krásu. Vďaka vitamínu A, biotínu, kyseline listovej, ako aj horčíku, vápniku, draslíku a železu sú prospešné pre pokožku, pleť, nechty a vlasy (okrem iného zabraňujú ich vypadávaniu).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší spôsob ošetrenia poškodených nechtov. Rozhodne to funguje!
Vezmite z kuchynskej skrinky a „nakvapkajte“ na popraskané päty. Ihneď pocítite úľavu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.