4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Ako sa robí cesto na pirohy? Teoreticky je to jednoduché – voda, múka, vajce, trochu tuku a soli. V praxi sa však ukazuje, že jedna z týchto ingrediencií všetko pokazí. Ktorá? A čo ešte stojí za to vedieť?
Na to, či sa cesto na pirohy scvrkne, majú vplyv tri faktory – pridanie vajca, nesprávny pomer múky a vody a… náhlenie. Prvý z týchto faktorov je v skutočnosti dosť častý. Mnohí ľudia si myslia, že vajcia zlepšujú cesto, ale v skutočnosti len stvrdne. Okrem toho sa pri vyvaľkaní scvrkne, takže je lepšie sa bez tejto prísady zaobísť. A ako je to s tými pomermi a zhonom? Presvedčte sa o tom sami. Možno budete prekvapení.
Ako sa robí dobré cesto na pirohy? Určite bez ponáhľania
Vyššie sme spomenuli, že do cesta na pirohy je lepšie nepridávať vajcia, pretože pri vaľkaní bude tuhé a scvrkne sa, ale to nie je všetko. Musíte si dať pozor aj na správne množstvo ingrediencií. Platí pravidlo, že na kilogram múky by mala byť jedna šálka horúcej vody. Áno, horúcej (alebo aspoň teplej), a nie studenej, pretože tak sa lepok „zaparí“ a cesto sa bude ľahšie formovať, a teda aj vaľkať.
Múka by mala byť najnižšieho možného typu, najlepšie „00“ alebo obľúbená pšeničná múka na koláče. A ešte jedna vec – čas. Po vymiesení by sa malo cesto na pirohy vytvarovať do gule, prikryť utierkou a nechať odpočívať aspoň štvrť hodiny. Až potom sa pustite do jeho rozvaľkania a vykrajovania plátov na pirohy.
Cesto na pirohy. Takto pripravíte skutočne dokonalé
Na prípravu cesta na pirohy potrebujete len štyri prísady v presne stanovených pomeroch. Ktoré to sú? Tu je zoznam potrebných produktov.
Ingrediencie:
- hladká múka – jeden a pol šálky,
- horúca voda – štvrť šálky (alebo trochu viac, ak je to potrebné),
- tuk (olej alebo maslo) – plochá čajová lyžička,
- soľ – štipka.
Príprava cesta na pirohy je pomerne jednoduchá. Múku zmiešajte so soľou, potom postupne pridajte tuk (tekutý, ak používate maslo, rozpusťte ho vopred) a vodu. Vypracujte cesto, čo môže trvať až 20 minút. Keď je hladké a pružné, vytvarujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a odložte na štvrť hodiny. Po uplynutí tohto času rozdeľte guľu na časti.
Jednu časť opäť prikryte, druhú rozvaľkajte a pomocou formičky alebo pohára vykrajujte z cesta kolieska. Na každý dáme vopred pripravenú plnku a potom koliesko preložte na polovicu a opatrne ho utesníte, aby vznikol volánik. To isté urobte aj s druhým cestom. Keď sú všetky pirohy hotové, uvarte ich v osolenej vriacej vode s trochou tuku. Zabráni to ich zlepeniu. Vychutnajte si jedlo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je vaša bešamelová omáčka plná hrudiek? Vinníkom je táto častá chyba
Spôsob ako pripraviť dokonale nadýchanú ryžu. Táto metóda našich babičiek je spoľahlivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.