4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elen_Kray).
Vôňa palaciniek, ktorá sa šíri z kuchyne, je esenciou lenivého rána. Za chvíľu sa vnútro palaciniek naplní vašimi obľúbenými doplnkami a pochúťka rýchlo zmizne z taniera. Ak chcete svojich blízkych prekvapiť trochu iným poňatím klasického receptu, vyskúšajte tento recept na nadýchané palacinky. Vyzerajú ako spodok dokonalej torty z cukrárne.
Dá sa pripraviť cesto na palacinky bez vajec?
V základnom recepte na jemné, aromatické a chutné palacinky je niekoľko kľúčových ingrediencií. Patrí medzi ne najmä pšeničná múka, vajcia, mlieko, voda, rastlinný olej a štipka soli. V mnohých domácnostiach sa zmes ďalej obohacuje pridaním cukru, ako aj vhodných aróm. Ukazuje sa, že prítomnosť vajec nie je náhodná. Práve tie dávajú cestu štruktúru, farbu a chuť. Čo však robiť, ak vám v chladničke dôjdu vajcia?
Ukázalo sa, že vajcia môžete úspešne nahradiť ostatnými produktmi uvedenými v recepte. Stačí zvoliť správny pomer múky, vody a mlieka. Skúsení kuchári nás presviedčajú, že týmto spôsobom dokážeme hmote dodať vlastnosti získané z vaječného bielka a žĺtka. Uľahčuje to aj fakt, že konzistenciu môžeme neustále kontrolovať. Nakoniec by mala byť hladká a tekutá, trochu pripomínajúca tečúci krém. Prečo sa oplatí mať zásobu vajec na smaženie palaciniek? Vďaka nim môžeme pripraviť skutočné pochúťky, ktorými sú dokonale prevzdušnené „piškótové“ palacinky.
Piškótové palacinky – ideálne na desiatu
Nákupný zoznam na tieto nadýchané palacinky sa nelíši od ingrediencií na tradičný recept. Viditeľné rozdiely si všimnete už pri testovaní receptu. Prvý zahŕňa dôkladné preosiatie múky do misky, druhý si vyžaduje oddelenie bielkov od žĺtkov a ich následné samostatné vyšľahanie. Kľúčom k obláčikovej konzistencii je pena z vaječných bielkov. Tá cesto prevzdušňuje a spôsobuje, že palacinky sú dokonale „vykysnuté“.
Ingrediencie na obláčikové palacinky:
- 250 ml mlieka
- ¾ šálky perlivej vody
- 160 g pšeničnej múky
- 3 veľké vajcia
- 1 – 2 lyžice cukru
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
- prepustené maslo
Ako pripraviť mäkké a nadýchané palacinky?
- Začnite oddelením bielkov od žĺtkov, potom bielky odložte bokom a nechajte ich niekoľko minút odstáť.
- K žĺtkom pridajte cukor a začnite šľahať mixérom, kým nebudú nadýchané. Keď začnú zdvojnásobovať svoj objem, postupne pridávajte mlieko a perlivú vodu.
- Zmes obohatíme o preosiatu múku, prášok do pečiva a časť rastlinného oleja. Pomocou silikónovej stierky vymiešajte do hladka.
- V ďalšom kroku prejdeme na vaječné bielky. Ochutíme ich štipkou soli a začneme ich šľahať do tuhej peny. Keď sú hotové, prenesieme ich do cesta a jemne spojíme.
- Na palacinkovej panvici rozohrejeme trochu prepusteného masla a nalejeme plnú naberačku cesta. Rozotrite ho po celej ploche a smažte z oboch strán dozlatista.
- Po každej palacinke potrite panvicu tenkou vrstvou tuku a smažte, kým nedosiahneme poslednú porciu cesta.
- Hotové piškótové palacinky výborne chutia s džemom, pudingovým krémom, syrom mascarpone, ovocnou penou, sladkými polevami a čerstvým ovocím. Vychutnajte si ich!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Taliansky 12-lyžicový koláč je lepší ako citrónový koláč. Recept som si priniesla priamo z Milána
Sladké, husté a neskutočne čokoládové. Brownies pripravené za pár okamihov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.