5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mehmet Cetin).
Jeseň je čas na prípravu zaváranín na zimu. Jedným z mojich najobľúbenejších je šalát z červenej kapusty, ktorý milujú všetci moji príbuzní. Ako ho pripravujete, aby bol naozaj chutný a nádherne chrumkavý? Robím ho len na jeden spôsob a vždy je perfektný.
Červená kapusta v pohároch je pochúťka, po ktorej vždy siahnem na jeseň a v zime. Skvele sa hodí ako príloha k obedu alebo večeri. Pri príprave sú dôležité pomery, ako aj niekoľko ďalších ingrediencií, ktoré celku dodajú chuť.
Červená kapusta do pohárov na zimu. Potrebuje niekoľko prísad
Na šalát z červenej kapusty potrebujete, samozrejme, túto zeleninu, ale nielen ju. Aby bol chutnejší, mali by ste pridať aj mrkvu, cibuľu a jablká. A koľko? A čo je ešte potrebné? Okrem iného korenie, ktorého zoznam nájdete v našom zozname ingrediencií.
Ingrediencie na šalát z červenej kapusty:
- červená kapusta – jeden kilogram,
- mrkva – tri/štyri kusy,
- cibuľa (biela) – rovnako ako mrkva,
- jablká (kyslé) – dve alebo tri,
- voda – dve a pol šálky (na nálev),
- 10 % liehového octu – tri štvrtiny pohára (na nálev),
- cukor – pol pohára,
- korenie – zrnká čierneho korenia, nové korenie a bobkový list,
- soľ – jedna polievková lyžica (prípadne trochu podľa chuti).
Ako pripraviť šalát z červenej kapusty do pohárov na zimu? Je to veľmi jednoduché
Začnite prípravou zeleniny a ovocia. Nakrájajte kapustu, cibuľu, ošúpte a nastrúhajte jablká a mrkvu. Vložte ich do misy, pridajte lyžicu soli a starostlivo premiešajte, potom odložte na tri alebo štyri hodiny. Po tomto čase sa postarajte o marinádu.
V hrnci zmiešajte ocot s vodou, cukrom a korením a priveďte do varu. Nezabudnite miešať, aby sa cukor úplne rozpustil. Zeleninu a ovocie zalejte horúcim nálevom. Opäť premiešajte a odložte na ďalšiu hodinu. V prípade potreby môžete šalát ešte dochutiť. Šalát dajte do pohárov (vrátane nálevu). Poháre pevne uzavrite, vložte do veľkého hrnca a zalejte dostatočným množstvom vody, aby dosahovala asi 3/4 výšky pohárov. Priveďte do varu. Pasterizujte štvrť hodiny a nechajte vychladnúť.
Hotovo! Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladanie kyslej kapusty nie je žiadna mágia. Koľko soli dať na kilogram? Tu je železné pravidlo
Spôsob ako pripraviť dokonale nadýchanú ryžu. Táto metóda našich babičiek je spoľahlivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.