6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Samotnú tekvicovú dužinu zvyčajne používame na prípravu chutných jesenných jedál a semienka často prehliadame a končia v koši. To je veľká chyba. Tekvicové semienka sú veľmi cenným produktom, ktorý sa dá využiť na mnoho rôznych spôsobov. Čo všetko môžete z tekvicových semienok pripraviť?
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Možností využitia tekvicových semienok v kuchyni je naozaj veľa. Oplatí sa ich poznať a uplatniť v praxi, pretože tekvicové semienka sú jedným z najzdravších produktov v našej kuchyni.
Tekvicové semienka – čo s nimi a prečo ich používať v kuchyni?
Aké vlastnosti majú tekvicové semienka? Čo s nimi robiť a ako ich pripraviť na konzumáciu? Hoci sa tekvicové semienka často prehliadajú a považujú sa za vedľajší produkt, stojí za to vedieť, že vyhodiť ich do koša je vážna chyba. Tekvicové semienka sú skutočným pokladom cenných živín.
Okrem iného obsahujú:
- horčík
- zinok
- železo
- mangán
- mastné kyseliny omega-3 a omega-6
Ako pripraviť tekvicové semienka na konzumáciu? Po vybratí tekvicových semienok z tekvice ich treba veľmi starostlivo očistiť od dužiny a všetkých zvyškov. Potom by sa mali tekvicové semená od seba oddeliť a následne vysušiť rozložením na utierku. Keď sú tekvicové semená suché, môžu sa použiť na ďalšie spracovanie.
Čo robiť s tekvicovými semienkami?
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Sušené tekvicové semienka sa dajú použiť na mnoho rôznych spôsobov.
- Tekvicové semienka sa môžu konzumovať priamo ako zdravé občerstvenie, pričom sa zachová ich plná výživová hodnota.
- Surové tekvicové semienka môžete pridať do šalátu, ovsenej kaše, jogurtu alebo smoothie. Tekvicové semienka sa výborne hodia do šalátov z čerstvej zeleniny, ktorým dodajú príjemnú chrumkavosť.
- Tekvicové semienka sa hodia nielen k zelenine, ale aj k ovociu a syrom. Ideálne chutia v kombinácii s rukolou, cherry paradajkami a mozzarellovými guľôčkami.
- Ak chcete tekvicové semienka pridať do zdravého smoothie, najlepšie je ich vopred pomlieť a potom rozmixovať s ostatnými prísadami.
- Tekvicovými semienkami môžete pred podávaním ozdobiť krémové polievky, čím zlepšíte nielen vzhľad pokrmu, ale aj jeho chuť a zdraviu prospešné vlastnosti.
- Tekvicové semienka sa veľmi často používajú ako prísada do pečiva. Sú prísadou do chlebového cesta, bagiet a rožkov, a keď sa posypú na vrch cesta, vytvoria dokonale chrumkavú kôrku, ktorá láka naše chuťové poháriky.
- Tekvicové semienka sa používajú aj ako prísada do suchých koláčov a tort.
Pečenie tekvicových semienok – cesta ku chrumkavosti a dokonalej chuti
Praženie tekvicových semienok je tou správnou voľbou pre zdravé občerstvenie s dokonale chrumkavou štruktúrou. Ako na to? Proces praženia tekvicových semienok by sa mal začať ich očistením od dužiny a iných zvyškov a ďalším krokom je ich dôkladné opláchnutie a osušenie. Osušené tekvicové semienka sa vložia do misky a potom sa zmiešajú s olivovým olejom a korením. Najčastejšie sa používa len soľ a korenie, ale môžete aj trochu experimentovať a pridať napríklad granulovaný cesnak alebo sladkú papriku.
Keď sú tekvicové semienka dôkladne obalené olejom a koreninami, rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15-20 minút. Semienka je dobré každých 5 minút otočiť, aby boli dokonale prepečené a chrumkavé zo všetkých strán. Upečené tekvicové semienka sú pripravené na konzumáciu po vychladnutí. Je to zdravé občerstvenie, ktoré si môžete vziať so sebou, napríklad na prechádzku alebo rodinný piknik.
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Použite ich na chutnú večeru
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Tekvicové semienka – ako už vieme – sú produktom so širokou škálou využitia v kuchyni. Naším najnovším návrhom na využitie tekvicových semienok je príprava chutnej večere – cestovín s tekvicovým pestom.
Na prípravu pokrmu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 200 g cestovín (špagety alebo tagliatelle)
- pol šálky tekvicových semienok
- 10 listov čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 4 PL olivového oleja
- soľ, korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Tekvicové semienka opečte niekoľko minút na suchej panvici (semienka by mali byť zlatisté a uvoľňovať orieškovú vôňu).
- Opražené tekvicové semienka pomeľte, napríklad v kuchynskom robote, a potom ich zmiešajte s cesnakom, olivovým olejom, bazalkou a citrónovou šťavou. Mixujte, kým sa ingrediencie dobre nespoja a pesto nebude mať požadovanú konzistenciu.
- Pesto ochuťte soľou a korením. V prípade potreby pridajte viac oleja alebo vody.
- Medzitým uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
- Uvarené cestoviny zmiešajte s pestom a ozdobte napríklad lístkami bazalky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri druhy semienok, ktoré vám pomôžu schudnúť. Skontrolujte, či ich máte v kuchyni
Ako kúpiť tú najlepšiu tekvicu? Na polievku si vyberte túto odrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.