5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po klasike, ktorú sme vždy poznali. Tentoraz však stojí za to vyskúšať niečo iné, čo vás možno prekvapí svojou štruktúrou a chuťou.
Raňajkové zeleninové placky sú mojím osvedčeným receptom, keď mi chýbajú nápady na ranné jedlo. Sú skvelým riešením, pretože kombinujú rôzne druhy zeleniny, ktoré mám náhodou po ruke. Príprava týchto placiek si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale konečný výsledok mi vždy vynahradí strávený čas. Placky sú zvonku chrumkavé a vnútri mäkké a plné chuti – ideálne na zdravý a sýty začiatok dňa. Cesto na tieto placky si môžete pripraviť aj deň vopred, čím ráno ušetríte veľa času.
Niekedy do nich pridávam rôzne koreniny, aby som im dodala trochu iný charakter, podľa nálady alebo dostupných produktov. Môžu sa podávať buď samostatne, alebo s rôznymi prílohami, napríklad s jogurtovou omáčkou, praženicou alebo avokádom. Placky sú skvelé aj ako jedlo do práce alebo do školy, pretože chutia dobre aj studené a vďaka svojej univerzálnosti nikdy neomrzia. Navyše do nich môžete pridať čokoľvek, čo máte radi, pretože v tejto kombinácii chutí všetko. Ak stále premýšľate, čo si pripraviť na raňajky, tento recept je ideálny.
Recept na zeleninové raňajkové placky
Ingrediencie:
- 2 mrkvy,
- 1 cuketa,
- 1 cibuľa,
- 1 vajce,
- 2 PL múky,
- 1 zemiak,
- soľ a korenie podľa chuti,
- štipka sladkej papriky,
- 2 PL oleja na vyprážanie.
Príprava:
- Mrkvu, zemiaky a cibuľu ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle.
- Cuketu ošúpeme a tiež nastrúhame. Nechajte ju v samostatnej miske, jemne ju osoľte a nechajte niekoľko minút odstáť. Po tomto čase by mala pustiť šťavu, preto z nej jemne vytlačte prebytočnú vodu.
- Nastrúhanú zeleninu zmiešajte v miske, pridajte vajce, múku a korenie. Miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Na panvici rozohrejeme olej a na miernom ohni na ňom opečieme placky, pričom lyžicou vytvarujeme malé placky. Smažte z oboch strán dozlatista. Po usmažení ich preložte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočný tuk. Podávajte s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Výborným nápadom na raňajky sú aj zeleninovo-vaječné muffiny:
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdá sa, že je to klasika, ale sadnete z nej na zadok. Budete ju jesť na raňajky každý druhý deň
Nie sú len ozdobou záhrady. Môžete ich pridať do mnohých jedál
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.