5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Henrik Larsson).
Múčiar obyčajný (známy aj ako múčny červ) je malý chrobák, ktorý sa rád živí našou potravou. Popri moľoch je to najväčší problém, s ktorým sa v kuchyni stretávame. Rýchlo sa rozmnožuje a dokáže napáchať značné škody. A najhoršie je, že si ho často prinesieme z obchodu. Našťastie je ľahké vyriešiť tento problém už v zárodku. Stačí použiť mrazničku.
Malé červíky, ktoré sa objavujú v potrave, nie sú vždy mole, často to môžu byť múčne červy. Tento hmyz tiež miluje toto prostredie. Poradíme vám, ako ho rozpoznať a čo robiť, aby ste sa ho zbavili.
Postrach kuchynských skriniek – múčny červ
Múčny červ sa zvyčajne vyskytuje v tmavých a uzavretých priestoroch, ako sú obchody, pekárne alebo továrne. Ideálnym útočiskom sú pre ňu aj kuchyne a špajze. Môžeme si ju priniesť spolu s nákupom. Často sa ukrýva v baleniach ryže, múky, kaše alebo dokonca čokoládových výrobkov.
Náš nepozvaný hosť má dĺžku 1,4 až 1,8 cm. Jeho telo je valcovité, pretiahnuté a trochu sploštené a jeho tmavohnedá farba mu pomáha maskovať sa. V múke je však ľahko viditeľný.
- Aby ste minimalizovali riziko infekcie potravín, je dobré ich deň alebo dva po zakúpení vložiť do mrazničky. To sa týka napríklad múky, ryže alebo krúp.
Záporná teplota zabrzdí rast múčneho červa a ochráni nás pred týmto problémom.
Mali by ste si uvedomiť, že už jeden jedinec je výstrahou, aby ste si prešli svoje skrine a dôkladne ich vyčistili. Čím skôr zareagujeme, tým menej škôd vznikne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém
Skladujete pečivo v plastovom vrecku? Urobte určitú vec, inak po 1 dni splesnivie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.