06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Whiteaster).
Dàn Huā Tāng je jednoduchá a rýchla polievka, ktorá je zdravá a chutná a navyše sa môže ukázať, že počas prechladnutia bude hodnotnejšia ako tradičný vývar. Tiež nazývaná vaječná polievka, dodá silu a posilní telo, a to všetko vďaka ingredienciám a hrejivej „sile“, ktorú obsahuje.
Na Slovensku sa vývar používa na liečbu prechladnutia. A v Číne?
Dàn Huā Tāng, tiež známa ako čínska vaječná polievka, je jedným z najjednoduchších a najobľúbenejších jedál čínskej kuchyne. Tak ako nám babičky na Slovensku podávali pri jesennom prechladnutí vývar, staré mamy v Číne v takýchto prípadoch podávajú vnúčatám vajíčkovú polievku.
Vyznačuje sa jemnosťou, rýchlosťou prípravy a zdravotnými vlastnosťami, vďaka ktorým je obzvlášť cenená v tradičnej čínskej medicíne. Dàn Huā Tāng sa často podávala ako súčasť ľahkých jedál, pretože bola sýta, no ľahko stráviteľná a predkovia už dávno objavili jeho hrejivú silu.
Čo robí túto polievku výnimočnou je… vajce. Toto je tajomstvo tohto jedla a určite aj hlavná ingrediencia. Práve vajce dáva tejto polievke osobitý vzhľad. Tekuté vajíčko sa naleje do horúceho vývaru, čím sa vytvoria jemné vaječné „kvety“ alebo stuhy.
V tradičnej čínskej medicíne sú vajcia považované za posilňujúcu zložku, ktorá pomáha znovu získať energiu po chorobe. Preto sa často objavujú v jedálnom lístku chorých ľudí. V mnohých receptoch sa navyše do polievky pridáva zázvor, ktorý má zohrievacie a protizápalové vlastnosti. Polievka tak podporuje imunitný systém a pomáha bojovať proti infekciám.
Ako pripraviť čínsku vajíčkovú polievku? Vyrobíte si ho jednoducho v pohodlí domova
Najzákladanejší recept na čínsku vajcovú polievku je taký jednoduchý, že ju môžeme ľahko pripraviť v každom slovenskom dome.
Ingrediencie (na 2-3 porcie):
- 400 ml vývaru (zeleninového alebo hydinového),
- 2 kuracie vajcia
- voliteľné: 1 polievková lyžica sójovej omáčky,
- soľ a korenie podľa chuti,
- lyžička kurkumy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- nadrobno nakrájanú pažítku alebo jarnú cibuľku
- voliteľné: strúhaný zázvor (na prechladnutie)
Príprava:
- V hrnci prevaríme vývar.
- Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme vidličkou alebo metličkou.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak prelisujeme alebo nasekáme najemno spolu so zázvorom. Za stáleho miešania spolu opekáme asi 3 minúty, potom ešte počas praženia pridáme kurkumu. Potom pridajte ingrediencie z panvice do vriaceho vývaru.
- Akonáhle vývar začne vrieť, znížte oheň a pomaly pridajte vajcia, pričom vývar jemne premiešajte. Vzniknú tak charakteristické stuhy vajíčok.
- Polievku dochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením podľa chuti. Polievku varte asi 1-2 minúty, kým vajíčka nestuhnú.
- Podávame horúcu, posypanú pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odlepuje sa z bravčového rezňa obal? Skontrolujte, či nerobíte jednu z častých chýb
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.