Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Pred pridaním do jedál privoňajte. Kyslý zápach nám hovorí jednu vec

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Ľanové semienko je už po stáročia cenené pre svoje zdravotné vlastnosti. Obsahuje vlákninu, omega-3 kyseliny a antioxidanty, ktoré podporujú tráviaci systém a zlepšujú...

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Ľanové semienko je už po stáročia cenené pre svoje zdravotné vlastnosti. Obsahuje vlákninu, omega-3 kyseliny a antioxidanty, ktoré podporujú tráviaci systém a zlepšujú stav pokožky a vlasov. Priaznivo pôsobí aj na kardiovaskulárny systém. Ako každý prírodný produkt, ani ľanové semienko však nie je odolné voči času a vonkajším faktorom. Správne skladovanie tohto semena pomôže zachovať jeho nutričné ​​a liečivé hodnoty. Kedy teda ľanové semienko stráca svoje vlastnosti? Ako môžete zistiť, či je pokazené? Vysvetľujeme.

Ľanové semienko podporuje zdravie srdca a trávenia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Aké vlastnosti má ľanové semienko?

Ľanové semienko je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, najmä kyseliny alfa-linolénovej (ALA). Táto cenná zložka podporuje kardiovaskulárne zdravie tým, že znižuje hladinu cholesterolu a znižuje zápaly v tele. Kyselina ALA je obzvlášť dôležitá pre ľudí, ktorí nejedia ryby, ktoré sú hlavným zdrojom omega-3. Okrem toho mastné kyseliny nachádzajúce sa v ľanovom semene pomáhajú zlepšovať elasticitu pokožky a podporujú funkciu mozgu.

Druhou dôležitou zložkou ľanového semena je vláknina, ktorá upravuje fungovanie tráviaceho systému. Ľanové semienko poskytuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Pomáha tak stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje peristaltiku čriev a predchádza zápche. Vláknina tiež podporuje pocit sýtosti, pomáha kontrolovať telesnú hmotnosť. Takže zahrnutie ľanových semienok do vašej stravy môže podporiť metabolické zdravie a predchádzať chorobám, ako je cukrovka 2. typu.

Ľanové semienko je tiež bohaté na lignany, čo sú silné antioxidanty s protirakovinovými vlastnosťami. Majú schopnosť regulovať hladinu hormónov, preto sa ženám v menopauze odporúča pravidelná konzumácia semienok. Vďaka týmto fytoestrogénom môžu ľanové semienka znižovať riziko rakoviny prsníka a podporovať hormonálne zdravie. Navyše vysoký obsah rastlinných bielkovín robí z ľanových semienok ideálny produkt pre ľudí s vegánskou a vegetariánskou stravou, ktorý im dodáva dôležité aminokyseliny potrebné na regeneráciu organizmu.

Kedy ľanové semienko stráca svoje vlastnosti?

Celé ľanové semienka majú v porovnaní s mletým ľanovým semienkom dlhšiu trvanlivosť.

  • Celé ľanové semienka si pri správnom skladovaní na chladnom a tmavom mieste vedia zachovať svoje vlastnosti až dva roky.

Mleté ľanové semienko má však kratšiu trvanlivosť v dôsledku väčšieho vystavenia olejov obsiahnutých v semenách vzduchu, čo môže viesť k oxidácii a žltnutiu.

  • Mleté ľanové semienko je zvyčajne vhodné na konzumáciu niekoľko mesiacov.

Je potrebné zdôrazniť, že nutričná hodnota ľanu sa teplom výrazne nemení. Štúdie ukázali, že profil mastných kyselín, vrátane kyseliny alfa-linolénovej (ALA), zostáva stabilný aj pri vysokých teplotách. To znamená, že ľanové semienka možno bezpečne používať na pečenie a varenie bez toho, aby stratili svoje prospešné vlastnosti.

Vďaka obsahu fytoestrogénov môžu ľanové semienka znižovať riziko rakoviny prsníka a podporovať hormonálne zdravie.
Foto: shutterstock/gcafotografia

Ako zistiť, či je ľanové semienko pokazené?

Kvôli početným zdravotným vlastnostiam ľanového semena si veľa ľudí robí zásoby tohto produktu. Treba si však uvedomiť, že ak ho nesprávne skladujeme, môže sa pokaziť.

Ako teda zistíte, či je ľanové semienko pokazené? Existuje niekoľko jasných znakov:

  • Kyslá vôňa: čerstvé ľanové semienko má jemnú orieškovú vôňu. Ak však semená začnú vydávať kyslý alebo nepríjemný zápach, je to jasný znak, že sa pokazili. Tento nepríjemný zápach je výsledkom rozkladu omega-3 mastných kyselín;
  • Horká chuť: ak semená chutia horko alebo majú nepríjemnú, zatuchnutú pachuť, sú pokazené a už by sa nemali jesť;
  • Sfarbenie semien: čerstvé ľanové semienko má jednotnú hnedú alebo zlatistú farbu. Ak spozorujete akékoľvek sfarbenie, tmavé škvrny alebo zmeny farby, môže to znamenať degradačné procesy. Prítomnosť plesní v podobe bielych alebo zelených škvŕn je navyše jasným signálom, že semená sú pokazené a treba ich okamžite vyhodiť.
  • Textúra semien môže tiež poskytnúť informácie o ich čerstvosti. Čerstvé ľanové semienka sú suché a chrumkavé. Ak sú na pocit lepkavé, klzké alebo nadmerne suché, možno sa pokazili. Zmeny v štruktúre môžu byť výsledkom vlhkosti, ktorá podporuje rast plesní a baktérií.

Ako skladovať ľanové semienko, aby si zachovalo svoje vlastnosti?

  • Celé ľanové semienka skladujte na suchom a chladnom mieste, najlepšie v tesne uzavretej nádobe. Po zomletí ich vložte do chladničky alebo mrazničky, mimo dosahu svetla a tepla.

Potom ich trvanlivosť predĺžime až na 6 mesiacov. Mleté ​​semená je najlepšie však použiť čo najskôr, aby ste zabránili strate cenných živín.

Ľanový olej, ktorý sa lisuje zo semien, je tiež veľmi náchylný na oxidáciu.

  • Najlepšie je ľanový olej kupovať v malom množstve, skladovať v chladničke a spotrebovať do niekoľkých týždňov od otvorenia.
Tmavé sklenené fľaše dodatočne chránia olej pred svetlom.
Foto: shutterstock/Bokeh Fotografia

Môže sa ľanové semienko konzumovať po dátume spotreby?

Dátum spotreby ľanového semena je približný, no pred konzumáciou sa oplatí skontrolovať jeho stav. Ak nezaznamenáte žiadne známky znehodnotenia – ako je zmena vône, chuti alebo vzhľadu – ľanové semienko je pravdepodobne stále bezpečné na konzumáciu.

Pre stratu nutričných hodnôt je však lepšie neriskovať a ľanové semienko skonzumovať skôr, ako mu skončí trvanlivosť. Žiaľ, konzumácia starších semien nemusí priniesť očakávané zdravotné benefity.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pomáha budovať silnú imunitu. Pôsobí ako štít proti infekciám

Babičkin sirup proti kašľu. Cibuľový sirup nám vždy uviazol v krku, s týmto prídavkom je dokonca chutný


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na šmuhy na nerezovej chladničke. Takto ju rýchlo vyčistíte

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Nerezové chladničky pôsobia elegantne a moderne, preto sa často rozhodujeme pre ich kúpu do vlastnej kuchyne. Bohužiaľ…

Týmto sa z kvetináčov odstráni pleseň. Nepotrebujete drahé výrobky

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Samostrova). Na jeseň a v zime sú kvety náchylnejšie na vznik plesní v kvetináči. Má negatívny vplyv na…

Vojvodkyňa Kate sa vracia do nemocnice. Testy sa môžu ukázať ako kľúčové

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Lorna Roberts. Vojvodkyňa Kate Middleton, bojujúca s rakovinou, sa po sérii absencií a intenzívnej liečby postupne vracia k svojim…

Hrozno bude mať trikrát viac plodov. Všetko, čo musíte urobiť v októbri, je …

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Salomatin). Hrozno na jeseň potrebuje vašu pozornosť. Teraz by ste sa mali zamerať najmä na staršie odrody viniča,…

Zaspíte rýchlejšie a zobudíte sa svieži. Pred spaním urobte jednu vec

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna Kolosiuk). Spánok v ponožkách je kontroverzná téma. Oplatí sa zaspávať s nohami poriadne zakrytými, alebo je lepšie nechať…

Auto Trendy

Nový Jeep Compass príde do Európy v roku 2025

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia SUV Jeep Compass sa objavuje na prvej oficiálnej skici. Nový model sa v Európe začne predávať v roku 2025. Súčasná generácia Jeep Compass…

Nové upútavky na model Dacia Bigster. Čo zatiaľ vieme o najdrahšom modeli značky Dacia?

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Bigster bude oficiálne predstavená na autosalóne v Paríži. Do uvedenia najväčšieho a najdrahšieho modelu značky Dacia na trh zostáva už len týždeň. Čo zatiaľ…

Obranná misia na asteroid Hera štartuje

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Z vesmírnej stanice Cape Canaveral na Floride odštartovala sonda ESA Hera určená na vyhodnotenie experimentu NASA, ktorého cieľom je odkloniť asteroid. O 14:52 GMT sa…

Prvý kontakt s novou Mazdou CX-80 - Vyspelejší produkt, zdokonalený tam, kde je to dôležité

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda si trúfla vynoviť sa uvedením novej platformy s pozdĺžnym motorom a pohonom zadných kolies. Nové SUV postavené na tejto architektúre je zamerané na veľké…

Peugeot prináša na parížsky autosalón celý rad elektromobilov

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Peugeot oznamuje, že na parížskom autosalóne predstaví celý svoj sortiment elektrických vozidiel. Debutovať tam bude aj nový elektrický crossover Peugeot E-408.

Rotačný detonačný raketový motor pre nadzvukové rýchlosti, ktorý bude lietať v roku 2025

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy prázdna skúmavka nie je prázdna skúmavka? Keď je to ramjet, ktorý využíva technológiu rotačnej detonácie na pohon lietadiel hypersonickou rýchlosťou. Príkladom je nový motor…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov