Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Záhadné farebné pruhy na tubách zubnej pasty. Je tu niečo, čoho sa treba báť?

8.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Čo znamenajú farebné pruhy na zubnej paste? Vlastnosti zložiek zubnej pasty? Súvislosť s úrovňou toxicity výrobku? Odpoveď je veľmi jednoduchá a význam...

8.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Čo znamenajú farebné pruhy na zubnej paste? Vlastnosti zložiek zubnej pasty? Súvislosť s úrovňou toxicity výrobku? Odpoveď je veľmi jednoduchá a význam prúžkov na tubách zubných pást nesúvisí s ich zložením ani kvalitou.

Čo znamenajú farebné pruhy na zubnej paste? Vlastnosti zložiek zubnej pasty? Súvislosť s úrovňou toxicity výrobku?
Foto: Súkromný archív

Označovanie zubnej pasty – populárne teórie

Na internete môžeme nájsť veľa dôležitých a potrebných informácií. Žiaľ, je to aj miesto plné chybného obsahu, ktorý, ak sa mnohokrát opakuje, začínajú mnohí ľudia považovať za pravdivý. Jednou z takýchto mylných teórií je, že pruhy na tubách zubných pást majú informovať spotrebiteľov o chemickom zložení výrobku.

Rôznym farbám prúžkov pripisuje nasledujúci význam:

  • Zelený pruh označuje prírodné zloženie – podľa tejto teórie by pasta so zeleným pruhom mala obsahovať len prírodné zložky bez chemických prísad.
  • Modrý pruh znamená kombináciu prírodných a chemických zložiek – pasta s modrým pruhom by údajne obsahovala prírodné látky aj chemické zložky, ktoré pomáhajú čistiť zuby.
  • Červený pruh znamená viac chemických látok – zubná pasta s červeným pruhom by mala byť viac „chemická“ a menej prírodná, čo zase naznačuje, že môže byť menej prospešná pre zdravie.
  • Čierny prúžok znamená plný obsah chemikálií – pasta s čiernym prúžkom je zložená zo 100 % chemikálií, ktoré sú potenciálne škodlivé.

To však nie je jediná teória o „záhadných“ prúžkoch na obaloch zubných pást. V niektorých článkoch sa vysvetľuje, že uvádzajú skôr účel zubnej pasty než jej zloženie:

  • Zelená – preventívna akcia,
  • modrá – bieliaci účinok,
  • červená – účinok na odstránenie krvácania ďasien,
  • čierna – antikorózny účinok.

Tieto teórie, hoci sa často opakujú, nemajú žiaden základ v skutočnosti a sú založené len na domnienkach alebo subjektívnych interpretáciách. Treba poznamenať, že ani výrobcovia neposkytujú oficiálne informácie o význame farebných pruhov na tubách. Tieto pruhy sa však určite nevzťahujú na zloženie pasty alebo jej zdravotné vlastnosti. Čo teda znamenajú?

Farebné pruhy na tubách zubnej pasty, známe aj ako farebné značky, majú čisto technický význam a súvisia s výrobným procesom, nie so samotným výrobkom.
Foto: shutterstock/Vusal Karim

Pravý význam pruhov na balení zubnej pasty

Farebné pruhy na tubách zubnej pasty, známe aj ako farebné značky, majú čisto technický význam a súvisia s výrobným procesom, nie so samotným výrobkom. Ich úlohou je pomáhať pri automatickom procese balenia a rezania tub na zubnú pastu v továrňach.

Tuba na zubnú pastu sa vyrába z rôznych materiálov, najčastejšie z plastu alebo kombinácie plastu a hliníka. Farebné prúžky, ktoré vidíme na koncoch tuby, sú takzvané registračné značky. Používajú ich baliace stroje, ktoré tuby na príslušných miestach strihajú a uzatvárajú. Optické senzory rozpoznávajú farebné prúžky a presne ukazujú, kde sa má tuba uzavrieť, aby sa zabezpečil plynulý a bezchybný výrobný proces.

To znamená, že farba pásu nesúvisí so samotnou pastou, jej zložením ani kvalitou. Ide výlučne o technologickú záležitosť, ktorá uľahčuje automatizáciu procesu výroby obalov.

Ako funguje technológia farebných značkovačov?

Každá tuba zubnej pasty musí byť riadne naplnená a zapečatená predtým, ako sa dostane do rúk spotrebiteľa. Je to mimoriadne dôležité, pretože kupujúci musí dostať nielen presné množstvo výrobku, ktoré je uvedené na obale, ale predovšetkým musí zubná pasta zostať čerstvá a vhodná na použitie podľa údajov výrobcu.

Aby baliace stroje dokázali tuby presne uzavrieť, používajú špeciálne senzory, ktoré na konci obalu rozpoznajú farebné značky. Tieto pruhy označujú miesto, kde má stroj materiál rozrezať a potom ho utesniť a uzavrieť.

Továrne na zubné pasty používajú rôzne farby prúžkov v závislosti od typu strojov a materiálu túb. Rôzne farby prúžkov môžu uľahčiť rozlíšenie výrobných šarží alebo materiálov, ale nemajú žiadny vplyv na samotnú pastu alebo jej výkon.

Keďže pruhy na tubách nemajú žiadnu súvislosť so zložením zubnej pasty, čo by sme mali skutočne zohľadniť pri výbere výrobku?
Foto: shutterstock/A-photographyy

Zloženie zubnej pasty – na čom skutočne záleží?

Keďže pruhy na tubách nemajú žiadnu súvislosť so zložením zubnej pasty, čo by sme mali skutočne zohľadniť pri výbere výrobku? Kľúčovým prvkom sú účinné látky v zubnej paste, ktorých cieľom je čistenie, ochrana pred zubným kazom, posilnenie skloviny alebo podpora zdravia ďasien.

Medzi najdôležitejšie zložky zubnej pasty patria:

  • Fluorid – najbežnejšia zložka, ktorá chráni zuby pred zubným kazom tým, že posilňuje sklovinu.
  • Abrazíva – napr. oxid kremičitý, ktorý pomáha odstraňovať zubný povlak a usadeniny.
  • Antibakteriálne látky – napr. triklosan, ktorý pomáha bojovať proti baktériám spôsobujúcim ochorenia ďasien.
  • Bieliace látky – napr. peroxid vodíka, ktorý pomáha odstraňovať škvrny.
  • Vône a príchute – pridávajú sa na zlepšenie chuti zubnej pasty.

Zubári jednotne zdôrazňujú, že pri výbere zubnej pasty je nevyhnutné určiť individuálne potreby a možné problémy v ústnej dutine, ako je citlivosť, zubný kaz alebo krvácanie ďasien. Zameranie sa na tieto aspekty vám umožní vybrať si pre vás tú najlepšiu zubnú pastu. Riaďme sa teda jej zložením na obale a nie farebnými prúžkami, ktoré nehovoria nič o zložkách, ktoré obsahuje, ani o jej účele.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už nikdy nevyhodím tubu zubnej pasty do koša. Urobím jednu vec a ušetrím veľa

Štetiny zubnej kefky farebné? Jednoduché riešenie uľahčuje život


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zaspíte rýchlejšie a zobudíte sa svieži. Pred spaním urobte jednu vec

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna Kolosiuk). Spánok v ponožkách je kontroverzná téma. Oplatí sa zaspávať s nohami poriadne zakrytými, alebo je lepšie nechať…

Začervenaná a podráždená pokožka? Tu je návod, ako sa na jeseň starať o cievnatú pleť

8.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sruilk). Jeseň je pre tých, ktorí majú cievnatú pokožku, obzvlášť náročným obdobím. Zmena počasia, studený vietor a suchý vzduch…

Ráno alebo večer? Vedci určili, kedy cvičiť, aby ste schudli rýchlejšie

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/shurkin_son). Efektívne chudnutie nezávisí len od stravy – kľúčovú úlohu v procese chudnutia zohráva fyzická aktivita. Hoci sa pravidelné…

Trápia vás bolesti kĺbov? Vyberte si tieto prírodné prostriedky, ktoré vám pomôžu aj v daždivom počasí

7.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jo Panuwat D). Nikto nemá rád boľavé kĺby. Je to bolestivé, podráždené a ťažko sa s tým vyrovnáva. Hoci…

Pomáha budovať silnú imunitu. Pôsobí ako štít proti infekciám

7.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Guľovité plody rakytníka rešetliakového sú skutočným pokladom prospešných látok. Niekedy sa nazývajú „Zlato Sibíra“ a o ich…

Auto Trendy

Nové upútavky na model Dacia Bigster. Čo zatiaľ vieme o najdrahšom modeli značky Dacia?

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia Bigster bude oficiálne predstavená na autosalóne v Paríži. Do uvedenia najväčšieho a najdrahšieho modelu značky Dacia na trh zostáva už len týždeň. Čo zatiaľ…

Obranná misia na asteroid Hera štartuje

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Z vesmírnej stanice Cape Canaveral na Floride odštartovala sonda ESA Hera určená na vyhodnotenie experimentu NASA, ktorého cieľom je odkloniť asteroid. O 14:52 GMT sa…

Prvý kontakt s novou Mazdou CX-80 - Vyspelejší produkt, zdokonalený tam, kde je to dôležité

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda si trúfla vynoviť sa uvedením novej platformy s pozdĺžnym motorom a pohonom zadných kolies. Nové SUV postavené na tejto architektúre je zamerané na veľké…

Peugeot prináša na parížsky autosalón celý rad elektromobilov

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Peugeot oznamuje, že na parížskom autosalóne predstaví celý svoj sortiment elektrických vozidiel. Debutovať tam bude aj nový elektrický crossover Peugeot E-408.

Rotačný detonačný raketový motor pre nadzvukové rýchlosti, ktorý bude lietať v roku 2025

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy prázdna skúmavka nie je prázdna skúmavka? Keď je to ramjet, ktorý využíva technológiu rotačnej detonácie na pohon lietadiel hypersonickou rýchlosťou. Príkladom je nový motor…

Ako Michael Schumacher komunikuje so svojou rodinou. Bývalá manželka Flavia Briatoreho prezradila

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové informácie o Michaelovi Schumacherovi sa objavili po tom, čo sa nedávno zúčastnil na svadbe svojej dcéry. Bývalá manželka Flavia Briatoreho novinárom prezradila, ako bývalý…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov