Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása,

Tajomstvo krásy japonských žien. Používajte ho dvakrát týždenne a vaša tvár bude vyzerať ako po liftingu

9.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúKitthanes). Japonky sú svetoznáme svojou bezchybnou porcelánovou pleťou. Dokonca aj tváre zrelých žien sú bez škvŕn a vrások. Samozrejme, do veľkej miery za to...

9.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúKitthanes).

Japonky sú svetoznáme svojou bezchybnou porcelánovou pleťou. Dokonca aj tváre zrelých žien sú bez škvŕn a vrások. Samozrejme, do veľkej miery za to môžu gény a štruktúra pokožky, ktorá je v porovnaní s pokožkou Európaniek oveľa hrubšia a obsahuje viac kolagénu. Tajomstvom hladkej pleti bez vrások je však aj starostlivosť o pleť, z ktorej si Japonky urobili skutočný rituál. Jedným z jeho prvkov je ryžová maska, ktorej výnimočné vlastnosti sú v Ázii známe a oceňované už po stáročia.

Tajomstvom hladkej pleti bez vrások je však aj starostlivosť o pleť, z ktorej si Japonky urobili skutočný rituál. Používajú ryžu a to nielen na tanieri.
Foto: shutterstockúKitthanes

Ryža nielen na tanieri

Ryža je jednou zo základných surovín japonskej kuchyne. Konzumuje sa prakticky pri každom jedle. Na raňajky ako príloha k obľúbenej polievke miso, na obed v podobe trojuholníkového sendviča (onigiri) a, samozrejme, na večeru, keď sa podáva s duseným mäsom a zeleninou v aromatickej omáčke alebo v suši.

Hoci ryža v ázijskej kuchyni kraľuje, stala sa trvalou súčasťou mnohých európskych jedál. Španieli z nej pripravujú svoju slávnu paellu a Taliani rizoto. Aj na Slovensku popularita ryže neustále rastie, ale stále zďaleka nenahradí zemiaky alebo krúpy.

Ryža je nielen súčasťou jedálnička japonských žien už po stáročia, ale aj cennou zložkou ich kozmetickej starostlivosti.
Foto: shutterstock/nhay Gallery

Ukázalo sa však, že ryža je nielen súčasťou jedálnička japonských žien už po stáročia, ale aj cennou zložkou ich kozmetickej starostlivosti. Ryžová maska a ryžová voda sú pre ženy z krajiny vychádzajúceho slnka tajomstvom bezchybnej pleti a krásnych a silných vlasov.

Rozsiahle používanie ryže v kozmetickej starostlivosti

V Japonsku je používanie ryže a jej cenných vlastností v starostlivosti o pleť alebo vlasy známe už od dávnych čias. Kozmetické aplikácie zahŕňajú nielen masky na báze ryže, ryžovú vodu (zostávajúcu po varení zŕn) a škrob (hlavná zložka púdrov), ale aj produkty fermentácie ryže, ako sú saké a amazake.

Prečo je ryža v kozmetike taká univerzálna? Samozrejme, jej zložením. Ukazuje sa, že tieto malé, nenápadné zrnká obsahujú mnoho zložiek, ktoré sú cenné pre našu krásu. Patria medzi ne:

  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6) – majú regeneračný a ochranný účinok na pokožku a vlasy
  • vitamín E – je silným antioxidantom a pomáha chrániť pokožku pred voľnými radikálmi
  • minerály – ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo, ktoré pomáhajú posilňovať vlasy a pokožku
  • inozitol – má hydratačné, upokojujúce a protizápalové vlastnosti a ovplyvňuje aj tvorbu keratínu
  • kyselina fytová – organická zlúčenina, ktorá pomáha chrániť pokožku pred škodlivým UV žiarením a zabraňuje tvorbe stareckých škvŕn
  • proteíny
  • sacharidy (vrátane škrobu, glukózy a maltózy)
  • aminokyseliny

Ryžová maska – účinky aplikácie

Ryžová maska je prirodzená cesta ku krásnej a zdravej pleti, inšpirovaná tradičnou japonskou starostlivosťou o pleť. Vďaka bohatstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov prinesie pravidelné používanie ryžovej masky našej pleti množstvo benefitov a navyše na jej účinky nemusíme dlho čakať.

Vďaka bohatstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov prinesie pravidelné používanie ryžovej masky našej pleti množstvo benefitov.
Foto: shutterstock/iva

Aké zmeny na našej pleti zaznamenáme pri pravidelnom používaní ryžovej masky?

Hydratácia pleti

Ryža obsahuje kyselinu ferulovú, ktorá je silným antioxidantom. Pomáha chrániť pleť pred voľnými radikálmi, ktoré prispievajú k jej vysúšaniu a starnutiu. Používanie ryžovej masky poskytuje našej pleti hĺbkovú hydratáciu a pomôže udržať vlhkosť v pleti.

Rozjasní pleť a vyrovná tón pleti

Jednou z najväčších výhod ryže je jej schopnosť rozjasniť pleť a znížiť jej zafarbenie. Zložky v ryži pomáhajú vyhladiť tón pleti, odstraňujú pigmentové škvrny a iné nedokonalosti.

Pôsobenie proti vráskam

Ryža tiež stimuluje tvorbu kolagénu, bielkoviny zodpovednej za pružnosť pokožky. Výsledkom je, že ryžová maska pomáha predchádzať tvorbe vrások a redukuje existujúce vrásky.

Ochrana pred slnkom

Kyselina ferulová obsiahnutá v ryži pôsobí ako prírodná ochrana pred slnečným žiarením. Používanie ryžovej masky pomáha chrániť pokožku pred škodlivým UV žiarením, ktoré urýchľuje proces starnutia pokožky.

Upokojenie podráždenia

Ryžová maska má upokojujúci účinok, najmä na pleť, ktorá je citlivá alebo náchylná na podráždenie. Používanie takejto masky pomáha znižovať začervenanie a upokojovať podráždenú pokožku.

Recept na ryžovú masku

Príprava ryžovej masky doma je veľmi jednoduchá a potrebné ingrediencie sú ľahko dostupné a lacné. Môžete si pripraviť rôzne varianty masky pridaním ďalších živín, ako je med, mlieko alebo kokosový olej, aby ste ešte viac obohatili jej účinky.

Najdôležitejšou zložkou masky je, samozrejme, ryža. Vyberte si ryžu, ktorá neobsahuje žiadne chemikálie ani pesticídy. Najlepšou voľbou je napríklad celozrnná bio ryža alebo jazmínová ryža. Môžete použiť aj japonskú ryžu na sushi.

Základný recept na ryžovú masku

Zloženie:

  • 1/2 šálky ryže
  • 1 PL medu
  • 1 PL mlieka (nepovinné)
  • citrónová alebo pomarančová šťava (voliteľné)
  • voda na varenie

Príprava:

  1. Polovicu šálky ryže uvaríme do mäkka. Použite trochu viac vody ako zvyčajne, získate tak ryžovú vodu, ktorú neskôr môžete použiť ako tonikum na tvár alebo vlasy.
  2. Keď je ryža uvarená, sceďte ju, vodu z ryže si nechajte a počkajte, kým vychladne.
  3. Uvarenú ryžu rozmixujte mixérom, kým nevznikne hladká pasta.
  4. Pridajte lyžicu medu a ak chcete, aj lyžicu mlieka, aby maska získala ešte viac hydratačných vlastností.
  5. Všetky prísady mixujte, kým nevznikne hladká pasta. Dávajte pozor, aby maska nebola príliš riedka, pretože by vám stekala z tváre.
  6. Masku naneste na vyčistenú tvár, vyhnite sa oblasti očí.
  7. Masku nechajte na tvári pôsobiť 20-30 minút, potom ju zmyte vlažnou vodou a použite štandardnú starostlivosť o pleť.

Ryžovú masku môžete používať 1-2 krát týždenne.

Ryžová voda na pokožku a vlasy

Ryžová voda má výnimočné vlastnosti v starostlivosti o pleť, ale aj v starostlivosti o vlasy. Čo to je? Je to jednoducho tekutina, ktorá sa vyrába varením alebo kvasením ryže a má množstvo fenomenálnych vlastností v starostlivosti o pleť.

@mamalindacooks

Like and follow to see my skincare routine! There are many different recipes for fermented rice water and this is how I make it. I’ve been using it as a toner and face mask for many years and love how hydrating and soothing it is. It has also helped me improve skin texture. Some benefits of fermented rice water: 🍚 Super hydrating 💦 Sooth irritation 🍚 Helps reduce wrinkles 💦 May lighten dark spots If this is your first time making fermented rice water, I recommend letting it sit in room temperature for 1 – 2 days then use it or keep in the fridge. ( You might see yeast forming, which is normal.) Enjoy! #rice #ricewater #fermentedricewater #homemadeskincare #asianskincare #beautytips #beautyhacksskincare #momover40 #tiktokmomover40

♬ Sunshine – WIRA

Ryžová voda sa môže používať v starostlivosti o tvár pre svoje hydratačné, upokojujúce a čistiace vlastnosti.

  • Vyživuje pokožku, pôsobí proti poškodeniu voľnými radikálmi, posilňuje jej ochrannú bariéru a zabraňuje vysušovaniu. Okrem toho upokojuje podráždenie a pomáha znižovať začervenanie a podráždenie pokožky.
  • Je skvelou alternatívou k tonikám z drogérie a jej výnimočné účinky určite ocenia tí, ktorí denne bojujú s akné, ekzémami alebo inými kožnými ochoreniami.
  • Ryžová voda obsahuje aj zložky, ktoré skvele odstraňujú nečistoty a zvyšky make-upu z tváre, takže pleť je po jej použití príjemne osviežená a hĺbkovo vyčistená.
  • Môžeme ju použiť aj na prípravu dnes tak obľúbených pleťových masiek. Hotové suché masky, ktoré ľahko získame v internetových obchodoch, namočíme do ryžovej vody a na niekoľko minút ich priložíme na tvár. Takto máme vlastnoručne vyrobené pleťové masky za zlomok ceny, ktorú musíme zaplatiť v drogérii za hotové výrobky tohto typu.

Ryžová voda sa môže používať aj na oplachovanie vlasov. Odporúča sa:

  • Ľuďom najmä s poškodenými, tenkými a slabými vlasmi, pretože má posilňujúci a vyživujúci účinok. Jej pravidelné používanie hydratuje, zjemňuje a regeneruje suché pramene, obnovuje ich lesk a posilňuje ich a urýchľuje rast.
  • Má tiež upokojujúci účinok na pokožku hlavy, upokojuje a zmierňuje podráždenie. Je preto vhodná pre citlivú pokožku hlavy a pre tých, ktorých pokožka hlavy bola podráždená kozmetickými alebo kaderníckymi prípravkami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte si ich do kúpeľa a nebudete ľutovať. Vaša pokožka bude hydratovaná a žiarivá ako po návšteve drahých kúpeľov

Začervenaná a podráždená pokožka? Tu je návod, ako sa na jeseň starať o cievnatú pleť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rýchly spôsob, ako dosiahnuť efekt „plážových vĺn“. Nepoužívajte častejšie ako raz týždenne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vlnité, mierne rozstrapatené vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ste boli celý deň na pláži, sú jedným z najmodernejších a…

Plné a pevné líca bez botoxu. Len 15 minút denne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Mnoho žien sníva o pevných a hladkých lícach. S pribúdajúcim vekom sa však zdá, že je čoraz…

Najlepšie účesy pre zrelé ženy. Stylisti uvádzajú niektoré z hitov

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Hoci výber účesu závisí predovšetkým od našich preferencií a štýlu, je známe, že niektoré strihy účinne uberajú roky.…

Nielen omladzuje, ale aj zahusťuje vlasy. Toffee balayage je hitom pre dámy s tenkými vlasmi bez objemu

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tasha Kotkovets). Vrstvené farbenie vlasov je jedným z hlavných trendov nadchádzajúcej sezóny a získava si srdcia žien. Takéto farbenie…

Populárna chyba pri sušení vlasov. Poškodenie vlasových kutikúl je len začiatkom problémov

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hodoimg). Trenie vlasov uterákom po ich umytí je jedným z najčastejších zvykov. Nanešťastie je to aj jeden z tých…

Auto Trendy

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov