13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/forage.fi).
Keď ideme na huby, musíme byť opatrní a uistiť sa, že nám do košíka pristanú huby, ktoré dobre poznáme. Existuje exemplár, ktorý si ľahko pomýlime s obľúbeným hríbom smrekovým. Treba sa mu však vyhnúť, pretože hoci nie je jedovatý, môže pokaziť celú chuť pokrmu pripraveného z húb. Skontrolujte, o aký exemplár ide.
Podhríb žlčový (Tylopilus felleus, ľudovo žlčák či horčák) nie je jedovatá huba, ale zároveň sa neodporúča ju zbierať. Žlčák vie svojou chuťou pokaziť akýkoľvek pokrm, dokonca aj ten najlepší. Povieme vám, ako podhríb žlčový vyzerá, a vysvetlíme, či sa dá použiť v kuchyni.
Čo sa oplatí vedieť o podhríbe žlčovom?
Podhríb žlčový je huba z čeľade hríbovitých. Vyskytuje sa vo vlhkých borovicových lesoch od júna do konca októbra. Často rastie na tých istých miestach ako hríb smrekový.
Navyše sa na ňho žlčák trochu podobá. Zvlášť ľahko sa dá pomýliť, keď ide o mladé exempláre. Na druhej strane staršie exempláre sú často mylne rozpoznávané ako kozák brezový. Preto sa oplatí vedieť, čím sa horká huba odlišuje, aby sme ju dokázali presne rozpoznať. Tu sú charakteristiky, na ktoré si treba dávať pozor:
- Klobúčik – v prípade tejto huby je klobúk hnedý, olivovohnedý alebo sivohnedý. Klobúk je tiež matný a niekedy má jemné vlákna.
- Rúrky a póry – tie sú spočiatku biele a potom bledoružové. Pri poškodení sa zmenia na tmavočervené.
- Hlúbik/nôžka – u mladých exemplárov má súdkovitý tvar, u starších exemplárov má tvar paliny. Nôžka je svetlejšia ako vrchnák a má hnedú sieťovitú štruktúru.
- Dužina je biela alebo krémová. Na reze nemení farbu.
Ak chcete rozlíšiť podhríb žlčový od hríba smrekového, nezabudnite, že dospelé exempláre horčáka majú ružové trubice a póry. Na druhej strane u hríba smrekového sú biele a potom žlté alebo žltozelené. Nikdy sa nezmenia na ružové.
Podhríb žlčový – môžete ho jesť?
Príroda nás zvyčajne varuje pred jedmi tým, že škodlivým rastlinám dáva horkú príchuť. Nie vždy to však funguje. Najlepším príkladom je podhríb žlčový, ktorý nie je klasifikovaný ako jedovatá huba, ale svojou horkosťou sa považuje za nejedlý.
Tento exemplár si zachováva horkú pachuť aj po tepelnej úprave. Varenie, sušenie alebo oplachovanie nepomáha, naopak, horkosť ešte zosilňuje. V dôsledku toho môže aj jedna takáto huba pokaziť celý pokrm.
V niektorých častiach sveta, ako napríklad vo Vietname a Mexiku, kde sa žlčák považuje za delikatesu, existujú výnimky. Okrem toho sa vo Francúzsku a Rumunsku táto huba varí do mlieka, suší, drví a používa ako korenie. Neodporúča sa však používať ju pri varení, pretože aj keď ju pridáte do jedlých húb, pokrm bude veľmi horký.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa
Našli ste takýto hríb? Radšej sa ho nedotýkajte, inak dostanete vysokú pokutu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.