Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Dávajte si pozor na túto hubu. Keď sa dostane do hrnca, celkom zničí chuť polievky

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/forage.fi). Keď ideme na huby, musíme byť opatrní a uistiť sa, že nám do košíka pristanú huby, ktoré dobre poznáme. Existuje exemplár, ktorý si...

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/forage.fi).

Keď ideme na huby, musíme byť opatrní a uistiť sa, že nám do košíka pristanú huby, ktoré dobre poznáme. Existuje exemplár, ktorý si ľahko pomýlime s obľúbeným hríbom smrekovým. Treba sa mu však vyhnúť, pretože hoci nie je jedovatý, môže pokaziť celú chuť pokrmu pripraveného z húb. Skontrolujte, o aký exemplár ide.

Podhríb žlčový sa niekedy zamieňa s hríbom smrekovým.
Foto: instagram/forage.fi

Podhríb žlčový (Tylopilus felleus, ľudovo žlčák či horčák) nie je jedovatá huba, ale zároveň sa neodporúča ju zbierať. Žlčák vie svojou chuťou pokaziť akýkoľvek pokrm, dokonca aj ten najlepší. Povieme vám, ako podhríb žlčový vyzerá, a vysvetlíme, či sa dá použiť v kuchyni.

Čo sa oplatí vedieť o podhríbe žlčovom?

Podhríb žlčový je huba z čeľade hríbovitých. Vyskytuje sa vo vlhkých borovicových lesoch od júna do konca októbra. Často rastie na tých istých miestach ako hríb smrekový.

Navyše sa na ňho žlčák trochu podobá. Zvlášť ľahko sa dá pomýliť, keď ide o mladé exempláre. Na druhej strane staršie exempláre sú často mylne rozpoznávané ako kozák brezový. Preto sa oplatí vedieť, čím sa horká huba odlišuje, aby sme ju dokázali presne rozpoznať. Tu sú charakteristiky, na ktoré si treba dávať pozor:

  • Klobúčik – v prípade tejto huby je klobúk hnedý, olivovohnedý alebo sivohnedý. Klobúk je tiež matný a niekedy má jemné vlákna.
  • Rúrky a póry – tie sú spočiatku biele a potom bledoružové. Pri poškodení sa zmenia na tmavočervené.
  • Hlúbik/nôžka – u mladých exemplárov má súdkovitý tvar, u starších exemplárov má tvar paliny. Nôžka je svetlejšia ako vrchnák a má hnedú sieťovitú štruktúru.
  • Dužina je biela alebo krémová. Na reze nemení farbu.

Ak chcete rozlíšiť podhríb žlčový od hríba smrekového, nezabudnite, že dospelé exempláre horčáka majú ružové trubice a póry. Na druhej strane u hríba smrekového sú biele a potom žlté alebo žltozelené. Nikdy sa nezmenia na ružové.

Podhríb žlčový – môžete ho jesť?

@carlocobra90

Dopo averne assaggiato un pezzettino e averlo annusato mi sono tolto tutti i dubbi é un Tylopilus felleus #funghi #toscana #wildlife #neiperte #foryoupage #andiamoneiperte #tiktok #wildlife #viral #porcini #porcini2024 #garfagnana

♬ suono originale – Carlo
Po ochutnaní malého kúsku a privoňaní som sa zbavil všetkých pochybností, že ide o Tylopilus felleus.

Príroda nás zvyčajne varuje pred jedmi tým, že škodlivým rastlinám dáva horkú príchuť. Nie vždy to však funguje. Najlepším príkladom je podhríb žlčový, ktorý nie je klasifikovaný ako jedovatá huba, ale svojou horkosťou sa považuje za nejedlý.

Tento exemplár si zachováva horkú pachuť aj po tepelnej úprave. Varenie, sušenie alebo oplachovanie nepomáha, naopak, horkosť ešte zosilňuje. V dôsledku toho môže aj jedna takáto huba pokaziť celý pokrm.

V niektorých častiach sveta, ako napríklad vo Vietname a Mexiku, kde sa žlčák považuje za delikatesu, existujú výnimky. Okrem toho sa vo Francúzsku a Rumunsku táto huba varí do mlieka, suší, drví a používa ako korenie. Neodporúča sa však používať ju pri varení, pretože aj keď ju pridáte do jedlých húb, pokrm bude veľmi horký.

Redakcia vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa

Našli ste takýto hríb? Radšej sa ho nedotýkajte, inak dostanete vysokú pokutu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Bundu perte len týmto spôsobom. V opačnom prípade sa rýchlo znehodnotí

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Pérové bundy sú jedným z najobľúbenejších vrchných odevov. Osvieženie a pranie tohto typu odevu však môže byť problematické.…

Kam vyhodiť rozbitý dáždnik? Správny kontajner máte priamo pod nosom. Problematické sú 3 veci

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hakkiceylan). Kam vyhodiť starý dáždnik? Takýto odpad je problematický, pretože pozostáva z niekoľkých rôznych materiálov. Našťastie poznáme odpoveď, takže…

Na to, aby vaša rúra žiarila čistotou, stačí kombinácia dvoch produktov. Tieto spôsoby mi povedala moja mama

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pri príprave pokrmov v rúre musí každý počítať s tým, že je potrebné vyčistiť vnútro zariadenia, aby…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Auto Trendy

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov