Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada, Zdravie,

Má 10-krát viac vitamínu C ako citrón. Teraz si ho môžete zasadiť do záhrady

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Jesenná výsadba rakytníka by sa mala uskutočniť vždy v októbri. Najlepší čas na to je začiatok jesene, pretože v tomto období majú...

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka).

Jesenná výsadba rakytníka by sa mala uskutočniť vždy v októbri. Najlepší čas na to je začiatok jesene, pretože v tomto období majú rastliny ideálne podmienky na rast a bohatú úrodu. Oplatí sa rozhodnúť pre jeho pestovanie, pretože v záhrade vyzerá krásne a plody rakytníka majú viac vitamínu C ako citrón.

Výsadba rakytníka v októbri je dobrý nápad. Bobule rakytníka sú populárne najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Zdroje uvádzajú obsah vitamínu C medzi 200 a 900 mg/100 g. Pre porovnanie priemerná hodnota citrónov je 53 mg/100 g.
Foto: shutterstock/Orest lyzhechka

Rakytník rešetliakový je ľahko pestovateľný, krásny ker z čeľade olivovníkovitých, ktorý vykazuje vysokú odolnosť voči premenlivým poveternostným podmienkam. Môže byť najväčšou ozdobou vašej jesennej záhrady.

Mali by ste však vedieť, že jeho oranžové plody sú nielen krásne, ale aj cenné pre zdravie. Nájdete v nich viac vitamínu C ako v obľúbenom citróne. Zasaďte rakytník v októbri, naučte sa oň starať a budete sa z jeho úrody tešiť dlhé roky.

Ako pestovať rakytník v záhrade? Potrebuje určité podmienky

Rakytník v záhrade vás bude tešiť dlhé roky, ale najprv mu musíte zabezpečiť správne podmienky, aby sa mu darilo. Ak chcete, aby dobre zakorenil, zasaďte ho do ľahkej, priepustnej pôdy s miernou vlhkosťou.
Príliš vlhká pôda totiž môže spôsobiť hnilobu koreňov a rastlina buď nezakorení, alebo ochorie. Mala by byť obohatená kompostom alebo hnojom. Poloha rakytníka musí byť čo najviac slnečná.

Výsadba rakytníka na jeseň. Čo si musíte zapamätať

Ako vysádzať rakytník na jeseň? Nezabudnite, že ide o dvojdomé rastliny, ktoré potrebujú samčie a samičie exempláre, aby priniesli plody. Sadenice umiestnite 1,5 metra od seba kvôli silne sa rozširujúcim koreňom tohto kríka.

Rakytník umiestnite do jamiek hlbokých približne 50 cm a o niečo širších, ako je koreňový bal rastlín. Na dno položte drenážnu vrstvu z keramzitu, vložte sadenice a zasypte ich zeminou. Po vysadení rakytník výdatne zalejte.

Výhody rakytníka nie sú len v kráse. Tento ker sa oplatí mať vo svojej záhrade

Rakytník možno použiť na prípravu kyslých štiav, ako aj džemov a prírodnej kozmetiky.
Foto: shutterstock/Demchyshyna Alina

Rakytník rešetliakový zaujme krásou svojich striebristých listov a žiarivo oranžových plodov, ktoré na jeseň skrášlia každý pozemok. Je to medonosná rastlina, ktorá priťahuje opeľujúci hmyz.

Plody kríka obsahujú veľa vitamínu C a antioxidantov. Možno ich použiť na prípravu kyslých štiav, ako aj džemov a prírodnej kozmetiky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy zasadiť zimný cesnak? Skôr ako ho zasadíte do zeme, urobte jednu vec. Vyrastie veľký ako golfové loptičky

Čo zasadiť v záhrade na jeseň? Teraz je najlepší čas na tieto rastliny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolizmus. Diétny hit za centy

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michelle Lee Photography). Tento nenápadný produkt sa dostal do sveta zdravej výživy a diétneho poradenstva. Zapracuje na vašej strave a…

Kombinácia paradajok a pomaranča? Zjedzte, a vaše srdce bude pracovať ukážkovo

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frankval). "Zlaté bobule", "peruánska čerešňa" alebo "brazílska sultánka" - čo to je? Je to physalis, na ktorý sme si…

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Toto je posledný okamih na vysadenie tejto rastliny. Na jar vám budú závidieť všetci susedia

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Pecker). O záhradu sa môžeme starať aj na jeseň. Je to ideálny čas zasadiť do nej krásnu rastlinu,…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Auto Trendy

Facelift BMW radu 2 Gran Coupe. Podobná úprava ako v prípade radu 1 - fotografie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - BMW oficiálne predstavilo facelift radu 2 Gran Coupe. Vozidlo dostalo zmeny, ktoré by mali posilniť jeho dynamický charakter.

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman?

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto argument uviedol šéf BMW Oliver Zipse.…

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov