13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tomeqs).
Zemiakové placky sú jedlom, ktoré milujú deti aj dospelí. Bohužiaľ, keď sa smažia, nemusia byť vždy zdravé. Našťastie existuje spôsob, ako to obísť. Ak do cesta pridáte jednu polievkovú lyžicu, znížite vstrebávanie oleja, ale zároveň si placky zachovajú svoju chrumkavosť.
Zemiakové placky sa pripravujú z nastrúhaných zemiakov s pridaním cibule, vajec a múky. Môžu sa jesť s duseným mäsom, smotanou alebo na sladko s cukrom. Ideálne placky by mali byť chrumkavé a v strede mäkké, a hoci sa smažia, existuje spôsob, ako znížiť vstrebávanie tuku do cesta.
Čo môžete urobiť, aby zemiakové placky „nepili“ tuk? Tu je osvedčený patent. Pridajte do zmesi polievkovú lyžicu
Na prípravu zemiakových placiek sú najlepšie staré zemiaky, pretože nové zemiaky obsahujú príliš veľa vody, takže bude ťažšie dosiahnuť pevnú štruktúru. Najlepšie sa osvedčia odrody typu B, alebo typu C. Nezabudnite vkladať placky na panvicu, len keď je tuk veľmi horúci.
Aby ste zabránili vstrebávaniu tuku, zemiakovú zmes najprv dobre zbavte prebytočnej vody. Potom do nej pridajte lyžicu liehového octu, ktorý spôsobí, že placky budú „odpudzovať“ tuk. Nezabudnite ich tiež po vybratí z panvice osušiť na papierovej utierke.
V čom smažíte zemiakové placky? Použite ktorýkoľvek z týchto tukov a budú perfektné
Málokto vie, že najlepšou voľbou na vyprážanie placiek je bravčová masť. Dobre sa udržiava pri vyšších teplotách, a to pomôže placke absorbovať menej tuku a pekne zhnednúť. Ak však nemáte radi chuť bravčovej masti, vyberte si rafinovaný repkový alebo slnečnicový olej. Placky by sa nemali smažiť na masle, pretože má nízky bod dymivosti a rýchlo sa začne pripáliť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Recept na zemiakové placky. Babička ich robila najlepšie. Cibuľový trik sa hodí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.