14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maciej Czekajewski).
Kyslá kapusta má mnoho výhod. Tvorí základnú zložku mnohých jedál a príloh a najmä v zime je tiež chutným zdrojom vitamínov. Samozrejme, za predpokladu, že nie je pokazená. Ako ju teda definovať?
Domáca kapusta a kapusta kúpená v obchode
Pri príprave kyslej kapusty v pohároch alebo v sude máme proces nakladania pod kontrolou. V podstate zahŕňa … kazenie kapusty. Samozrejme, ide o zámerné kazenie, aby táto zelenina získala chuťové vlastnosti, ktoré väčšina z nás tak oceňuje. Pri nakladaní sa používa kyselina mliečna a pri tomto procese sú veľmi dôležité hygienické normy a tesnosť obalu.
Ak sa nakladaniu venujeme ako koníčku, môžeme si na to dať veľký pozor sami. Pri kapuste kupovanej v obchode alebo na trhu to už nie je zaručené. Aj kapusta s dátumom spotreby napísaným na obale sa môže ukázať ako pokazená. Našťastie to môžeme skontrolovať.
K pokazeniu kyslej kapusty môže dôjsť v dôsledku:
- porušenia technológie nakladania,
- nekvalitnej zeleniny,
- nevhodných podmienok skladovania.
Ako správne nakladať kapustu? Vyhnite sa octu
Pomalý proces nakladania kapusty s kyselinou mliečnou jej dodáva nielen skvelú kyslú chuť, ale zachováva aj všetky zdravotné vlastnosti zeleniny. Žiaľ, niektorí výrobcovia nerešpektujú tradičný proces tvorby vitamínmi nabitej kapusty a do kapusty pridávajú ocot. Tým sa stáva náchylnejšou na pokazenie.
Samozrejme, nemôžu to robiť v tajnosti pred spotrebiteľom bez toho, aby riskovali finančné sankcie. Preto sa prítomnosť octu uvádza na zadnej strane obalu, kde je uvedené úplné zloženie výrobku. Pred kúpou kyslej kapusty od netestovaného výrobcu je vždy dobré si to overiť.
Ochranný soľný roztok
Ak skladujete kyslú kapustu v chladničke, mala by byť v nádobe zaťaženej napríklad tanierom. Tento tlak vytlačí z kapusty slaný nálev, ktorý následne vytvorí na kapuste ochrannú vrstvu. Takto je malá pravdepodobnosť, že sa kapusta počas skladovania v chlade pokazí.
Skazená kapusta? Skontrolujte farbu a vôňu
Skazenú kapustu spoznáme podľa farby. Ak je nezdravo sivá, s najväčšou pravdepodobnosťou máme do činenia so skazenou kyslou kapustou. Aj zápach vychádzajúci po otvorení nádoby prezrádza pokazený výrobok. Ak je veľmi intenzívna a zreteľne sa líši od vône, ktorú sme si od detstva spájali s dobrou kyslou kapustou, máme tiež do činenia s výrobkom, ktorý už nie je jedlý.
Veľmi dôležitým prvkom, podľa ktorého posudzujeme čerstvosť kyslej kapusty, je zachovalosť nálevu, v ktorom je uložená, t. j. slaného nálevu. Ak je spenený, bublinkuje, pení sa, môžeme si byť istí, že takáto kapusta by mala skončiť v koši. Soľanka v dobrej kapuste musí byť číra a priehľadná.
Otrava kyslou kapustou
Čo sa stane, keď skonzumujete pokazenú kyslú kapustu? V závislosti od množstva, ktoré sme zjedli, a individuálnej odolnosti nášho tráviaceho systému sa príznaky otravy môžu prejaviť niekoľko hodín po jedle alebo aj o niekoľko dní neskôr.
Otravu kapustou zvyčajne sprevádzajú pomerne tradičné príznaky:
- zvracanie
- hnačka
- plynatosť
- mierna horúčka
- slabosť
- dezorientácia.
Nezabudnite, že vracanie a hnačka vedú k strate vody z nášho tela. Dávajte si pozor na dehydratáciu a pite veľa tekutín. Ľudia, ktorí sú alergickí na plesne, môžu dostať anafylaktický šok. Jeho najviditeľnejším príznakom je modrá pokožka medzi nosom a perami. Ide o vážny stav, v takom prípade treba okamžite zavolať záchranku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakladanie kyslej kapusty nie je žiadna mágia. Koľko soli dať na kilogram? Tu je železné pravidlo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.