14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ValdisOsins).
Niektoré recepty sa spájajú s určitými ročnými obdobiami alebo udalosťami. Napríklad kapustnica sa spája s Vianocami, studené polievky sa spájajú s horúcim počasím a fazuľová polievka sa spája s jeseňou a je ideálnou večerou, keď je sivé, fádne a chladné počasie. Dnes pre vás máme dokonalý recept na fazuľovú polievku, ktorá bude chutiť rovnako ako tá babičkina. Najdôležitejšie je mäso – poradíme vám, aké použiť.
Fazuľová polievka je nevyhnutnosťou, keď sa chcete zahriať a potešiť počas chladných, pochmúrnych jesenných dní. Fazuľová polievka je sýta, hustá, veľmi aromatická a naozaj jednoduchá na prípravu. Ak máte chuť na tradičnú polievku, ktorá chutí ako od babičky, nezabudnite použiť mäso. Fazuľa musí byť sýta a nezabudnite na údené mäso. Odporúčam surové a údené rebrá a poriadne množstvo domácej klobásy. Bude to vynikajúce.
Najlepší recept na fazuľovú polievku. Lepšia ako babičkina
Ingrediencie:
- 1,5 šálky suchej bielej fazule,
- 300 g údených rebier,
- 500 g surových rebier,
- 2 stredne veľké klobásy,
- 150 g údenej slaniny,
- 2 malé cibule,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- zväzok zeleniny,
- nové korenie a bobkový list,
- soľ, korenie, majorán, trochu rasce (nepovinne), trochu údenej papriky,
- 1/4 šálky šťavy z kyslej kapusty (nepovinné).
Aromatická fazuľová polievka – ako ju pripraviť:
- Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Nasypte ju do hrnca a zalejte vodou do výšky 3 prsty nad fazuľou.
- Na druhý deň prelejte namočenú fazuľu do väčšieho hrnca, pridajte rebrá nakrájané na kúsky, bobkový list a nové korenie a priveďte do varu.
- Keď vývar zovrie, pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájanú klobásu. Dochutíme soľou, korením a majoránom.
- Slaninu nakrájajte na kocky a rozpustite na suchej panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým cibuľa nezesklovatie a slanina nezhnedne. Ku koncu smaženia pridajte cesnak pretlačený cez lis.
- Obsah panvice pridajte do polievky a varte, kým fazuľa nezmäkne. Keď je mäkká, pridáme údenú papriku a šťavu z kyslej kapusty. Polievku varte ďalších 5 minút a podávajte, najlepšie s krajcom čerstvého chleba.
- Do fazuľovej polievky môžete pridať aj niekoľko sušených hríbov alebo ju ochutiť zápražkou z masla a múky. Niektorí ľudia pridávajú aj passatu alebo paradajkový pretlak. Odporúčam vyskúšať každý z týchto spôsobov a vybrať si najlepšiu verziu fazuľovej polievky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto polievka posilňuje a zahrieva lepšie ako vývar. Varím ju každý jesenný víkend
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.