14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Jeho hrudkovitá štruktúra spôsobuje, že niektorí ľudia sa ho zdráhajú zaradiť do svojho jedálneho lístka. Vďaka vlastnostiam tvarohu sa však oplatí dať mu šancu. O to viac, že zakaždým môže chutiť inak a je vhodný na prípravu sladkých pochutín aj slaných jedál. Aké sú výhody konzumácie tvarohu a ako z neho môžete vytvoriť skutočne chutné špeciality?
Je tvaroh zdravý?
Odpoveď na túto otázku je áno.
- Je veľmi dobrým zdrojom bielkovín, čo by mali mať na pamäti nielen vegetariáni.
- Je nenahraditeľný pre ľudí, ktorí držia diétu a vedú aktívny životný štýl.
- Pomáha budovať svalovú hmotu, takže sa oplatí doplniť energiu stratenú v posilňovni alebo počas akéhokoľvek iného tréningu.
- Solídna porcia bielkovín obsiahnutá v tvarohu vás zasýti na dlhšiu dobu. Konzumácia tvarohu na raňajky alebo večeru vás ochráni pred pokušením a maškrtením na nezdravých, kalorických pochutinách.
Tvaroh pomôže dodať telu selén, zložku nevyhnutnú pre zdravie štítnej žľazy. V jeho zložení vyniká aj draslík, ktorý podporuje reguláciu krvného tlaku a činnosť srdca.
Kto bude mať z tvarohu najväčší úžitok?
Už sme spomenuli ľudí, ktorí si strážia postavu alebo chudnú. Ľudia, ktorí sa venujú športu – vrátane rekreačného športu – ocenia tvaroh. Je skvelým doplnkom chladničiek zaneprázdnených ľudí. Recepty s tvarohom sa neobmedzujú len na konzumáciu výrobku priamo z pohára. Ľahko sa z neho dajú vykúzliť oveľa rozmanitejšie jedlá.
Treba brať do úvahy, že jeho používanie môže obmedziť používanie soli. Sám je na túto zložku pomerne bohatý, takže dodatočné siahanie po soľničke sa ukáže ako zbytočné. Pri trvalom zaraďovaní tvarohu do svojho jedálnička si na to radšej dajte pozor.
S čím je najlepšie kombinovať tvaroh? Je to perfektné duo s tuniakom
Niektorí ľudia túto nátierku pridávajú k šalátu, iní si ju dávajú na chlieb. Spôsob jej podávania závisí výlučne od vašich preferencií. Nátierka s tvarohom a tuniakom ako hlavnou zložkou vám umožní vynechať z jedla kalorickú majonézu, pričom si zachová svoju lahodnú chuť.
Zloženie:
- 200 g tvarohu
- 1 konzerva tuniaka vo vode
- 4 vajcia
- 2 nakladané uhorky
- 4 lyžice horčice
- hrsť pažítky
- korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a potom nakrájame na malé kocky.
- Tuniaka scedíme a vložíme do hlbokej misy.
- K rybe pridajte vajcia a nakrájanú uhorku.
- Pridáme tvaroh, horčicu a korenie. Dôkladne premiešajte.
- Pažítku umyte a potom osušte na papierovej utierke. Nakrájajte ju nadrobno a ozdobte ňou pokrm.
Tvarohové lievance
Milovníci sladkých raňajok by teraz mali zbystriť pozornosť. Tento recept na tvarohové lievance vám spríjemní rána, ale hodí sa aj k popoludňajšiemu čaju. Každý gurmán bude spokojný. Najmä ten, kto nechce tráviť dlhé hodiny v kuchyni.
Potrebujeme:
- 200 g tvarohu
- 2 vajcia
- ½ šálky pšeničnej hladkej múky
- 1-2 lyžice cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka škorice
- čokoládové kúsky (voliteľné)
- 2 PL oleja na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Do misky dáme tvaroh, pridáme vajíčka a premiešame.
- Pridáme štipku škorice, cukor a prášok do pečiva. Opäť premiešame.
- Po malých častiach pridáme múku a potom miešame, kým nevznikne hladká hmota.
- Na panvici rozohrejeme olej a potom lyžicou tvarujeme malé lievance. Smažíme ich z oboch strán – mali by byť hnedé.
Miešané vajíčka s tvarohom nadýchané ako obláčik
Vajcia sa vždy oplatí mať v chladničke. Ak chcete trochu zmeniť chuť svojich tradičných jedál, použite tento recept na nadýchané miešané vajíčka s tvarohom. Zmena je síce malá, ale vaše chuťové poháriky budú nadšené.
Ingrediencie:
- 200-250 g tvarohu
- 4 vajcia
- 1 jarná cibuľka
- plochá čajová lyžička provensálskeho korenia
- soľ a korenie podľa chuti
- dve lyžice masla na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Tvaroh zbavte srvátky.
- Zmiešajte ho v miske s vajcami a korením.
- Vzniknutú zmes potom nalejte do rozpáleného masla na panvici.
- Keď sa zmes začne zrážať, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý deň zjedzte jedno balenie obľúbeného tvarohu. Budete cítiť väčšiu voľnosť v oblečení
Jogurtovo-jablkový koláč. Prečo nie! Sladký a vlhký koláč. Všetci si ho zamilujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.