15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).
Bedľa je huba, ktorú oceňuje mnoho ľudí. Je nielen kyprá, ale aj chutná. Veľmi často sa pripravuje vo forme chutných rezňov v chrumkavom obale. Niekedy však bývajú mäkké a nechutné. Je to dôsledok častej chyby pri spracovaní húb. Zistite, ako tomu zabrániť.
Vyprážané rezne z bedle sú chutné jesenné jedlo. Niekedy sa však stáva, že namiesto toho, aby boli chrumkavé, sú po vyprážaní mäkké a gumové. Našťastie tomu môžeme zabrániť, ak sa vyhneme istej obľúbenej chybe. Poradíme vám, ako správne pripraviť a vyprážať bedle.
Kde sa vyskytujú bedle?
Bedľa je huba, ktorá sa s obľubou zbiera a konzumuje v mnohých oblastiach sveta. Vyskytuje sa v celej Európe, vo východných oblastiach Severnej Ameriky, v západnej Ázii a v Japonsku. Nájsť ju možno aj na viacerých miestach v Austrálii, Južnej Amerike, Afrike a na Novom Zélande.
Bedli sa najlepšie darí na tienistých miestach v blízkosti stromov. Tento druh môžeme zvyčajne nájsť v ihličnatých lesoch, parkoch, na lúkach, lesných čistinkách alebo v listnatých húštinách. Pri zbere musíme mať na pamäti, že bedľu si môžeme ľahko pomýliť s niektorými jedovatými hubami, preto buďme pri hubárčení vždy opatrní.
Akú najčastejšiu chybu robíme pri čistení bedlí?
Vďaka zaujímavej štruktúre a jemnej chuti je bedľa jedným z najoceňovanejších druhov húb, ktoré sa výborne hodia do mnohých receptov. Pred použitím bedle v kuchyni je však dôležité vedieť, ako ju správne pripraviť, aby počas spracovania nestratila svoje vlastnosti.
Správne očistenie bedlí je dôležité najmä vtedy, keď ju chcete pripraviť v strúhanke. Z húb totiž občas opadáva obal, čím sa kazí efekt pokrmu. Je to dôsledok prílišnej vlhkosti, ktorej môžeme ľahko predísť.
Základnou chybou, ktorú robí veľa ľudí, je umývanie bedlí pod tečúcou vodou, aby sa huba očistila. To však nie je dobré riešenie, pretože bedle absorbujú vodu ako špongia, takže po vyprážaní zmäknú.
Ako očistiť a usmažiť bedle, aby boli chrumkavé?
Ak chcete pripraviť dokonalé rezne z bedlí, mali by ste najprv jemne pretrepať klobúčiky húb, aby ste ich zbavili všetkých väčších nečistôt, ako sú ihličie, listy alebo piesok.
Je tiež dobré použiť mäkkú kefku na zeleninu, aby ste odstránili prilepené nečistoty. Pri používaní tohto riešenia nezabudnite, že bedle sú jemné a na kefku netlačte príliš silno.
Ak chcete odstrániť menšie nečistoty, nenamáčajte huby priamo do vody, ale použite vlhkú handričku. Nakoniec ich utrite papierovou utierkou, aby ste odstránili všetku vlhkosť.
Po takejto príprave môžeme prejsť k ich vyprážaniu. Klobúčiky húb obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyprážame na dobre rozohriatom tuku. Dávajte pozor, aby ste nepoužili príliš veľký výkon horáka, aby sa strúhanka nepripálila. Po vyprážaní odsajeme prebytočný tuk pomocou papierovej utierky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte zemiaky a syr? Ak áno, túto pochúťku si určite pripravíte. Každý po nej siahne
Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.