16.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Už vás nebavia stále sa opakujúce rezne a mleté mäso? Tiež potrebujete na tanieri nejakú novinku, ktorá vás zaujme aj skvelým vzhľadom? Táto večera je presne taká a možno vás prekvapí, z čoho sa skladá. Kombinácia omáčky a mäsa je naozaj výnimočná.
Predstavte si jedinečný pokrm, ktorý spája intenzitu mäsových chutí s ovocnou sladkosťou. Takáto kombinácia sa zdá byť dosť neprehliadnuteľná, ale práve v takýchto spojeniach spočíva skutočné kúzlo. Jemne opečené mäso, mäkké a šťavnaté, môže prekvapiť svojou nezvyčajnou, sladko-slanou chuťou, ak sa podáva so správnou omáčkou. Je to ideálny návrh na slávnostnú večeru alebo stretnutie s blízkymi, kde by mal byť pokrm jedinečný a zároveň domáci.
Pečené mäso so slivkovou omáčkou je výrazná kombinácia, ktorá do tradičných mäsových receptov prináša nádych novosti. Slivková omáčka dodáva mäsu hĺbku, zatiaľ čo sladkokyslá chuť zvýrazňuje jeho krehkosť. Toto jedlo je jednoduché na prípravu, ale zároveň elegantné a sýte. Výborne sa hodí k zemiakovému pyré alebo pečenej zelenine.
Recept na pečené mäso v slivkovej omáčke
Ingrediencie na pečené mäso:
- 1 kg bravčového alebo hovädzieho pliecka,
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja,
- soľ, korenie, majoránka podľa chuti,
- pohár zeleninového alebo mäsového vývaru
Prísady na slivkovú omáčku:
- 300 g sušených sliviek (alebo čerstvých sliviek bez kôstiek),
- pohár červeného vína (voliteľné),
- 2 lyžice medu,
- čajová lyžička škorice,
- lyžica balzamikového octu,
- soľ, korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
- Mäso dôkladne umyte, osušte a potrite olivovým olejom, cesnakom, soľou, korením a majoránom. Rúru predhrejte na 180 °C. Mäso opečte na panvici dozlatista a potom ho vložte do rúry. Pridajte vývar, prikryte a pečte 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Medzitým pripravte omáčku. V malom hrnci zmiešajte sušené (čerstvé) slivky, víno (alebo vodu), med, škoricu a balzamikový ocot. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým omáčka nezhustne a slivky nezmäknú – približne 15 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Po upečení vyberte pečené mäso z rúry, nechajte ho niekoľko minút odpočívať a potom ho nakrájajte na plátky. Podávajte s horúcou slivkovou omáčkou, najlepšie so zemiakmi alebo pečenou zeleninou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy som zle pripravovala pečeň. Teraz si pamätám na prvý krok a vyjde to perfektne
Máte zemiaky a syr? Ak áno, túto pochúťku si určite pripravíte. Každý po nej siahne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.