Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Ako vyzdobiť náhrobok na Sviatok všetkých svätých? Nepreháňajte to s množstvom farieb

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tupungato). Ako vyzdobiť náhrobok na Sviatok všetkých svätých? Zdobenie náhrobkov blízkych je tradícia, ktorá sa dodržiava už po stáročia. Posledné októbrové dni sú obdobím,...

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tupungato).

Ako vyzdobiť náhrobok na Sviatok všetkých svätých? Zdobenie náhrobkov blízkych je tradícia, ktorá sa dodržiava už po stáročia. Posledné októbrové dni sú obdobím, keď sú cintoríny preplnené ľuďmi, ktorí sa venujú čisteniu a zdobeniu hrobov. Ako sa vám táto práca darí?

Ako vyčistiť a vyzdobiť hroby na Sviatok všetkých svätých?
Foto: shutterstock/Tupungato

Ako vyzdobiť náhrobok na Sviatok všetkých svätých? Starostlivosť o náhrobky blízkych je prejavom našej spomienky a úcty k zosnulým. Každý rok chceme, aby rodinný náhrobok vyzeral elegantne a štýlovo. Ako tento efekt dosiahneme?

Čistenie náhrobných kameňov na Sviatok všetkých svätých – prvá etapa prác

  • Prvou etapou výzdoby je vyčistenie náhrobného kameňa.

V priebehu roka sa na náhrobkoch nazbiera veľa nečistôt a prvkov, ktoré musíme odstrániť (napr. suché lístie, vetrom rozfúkané odpadky atď.).

  • Čistenie náhrobku sa začína práve odstránením tých voľných nečistôt, ktoré môžeme pozbierať rukou alebo odstrániť metlou a zamiesť.

Potom povrch náhrobku namočíme vodou. V prípade silnejšieho znečistenia možno použiť čistiaci prostriedok, treba však dbať na to, aby pôsobil šetrne. Použitie príliš silnej chemikálie môže mať za následok poškodenie povrchu náhrobkov. Pred použitím čistiacich prostriedkov je dobré vykonať kontrolný test na malej ploche na boku.

  • Jedným z obľúbených čistiacich prostriedkov na náhrobky je tekuté mydlo alebo prostriedok na umývanie riadu.

Ide o šetrný výrobok, ktorý by mal byť bezpečný pre väčšinu povrchov.

  • Bežným spôsobom čistenia náhrobku je aj použitie roztoku vody a octu v pomere 1:10 (1 diel octu na 10 dielov vody).

Tento roztok by sa však mal používať opatrne, pretože na niektoré materiály môže byť príliš silný. V prípade veľmi silného znečistenia môžete použiť špecializované čistiace prostriedky. Pri používaní silných čistiacich prostriedkov musíte vždy pamätať na to, aby ste nosili ochranné rukavice a výrobok používali podľa pokynov výrobcu.

V prípadoch, keď je znečistenie veľmi rozsiahle a ťažko odstrániteľné, je vhodné zvážiť pomoc profesionálov, ktorí sa profesionálne venujú renovácii náhrobných kameňov.

  • Po umytí a vysušení náhrobného kameňa možno na jeho povrch naniesť špeciálny impregnačný prostriedok, ktorý zabráni nadmernému usadzovaniu nečistôt a vlhkosti.

Po očistení, vysušení a impregnácii náhrobku je čas prejsť k ďalšej fáze prác, ktorou je výzdoba náhrobku. Ako vyzdobiť náhrobný kameň na Sviatok všetkých svätých?

Ako vyzdobiť náhrobok na Sviatok všetkých svätých? – minimalizmus a jednoduchosť

Výzdoba náhrobkov na Sviatok všetkých svätých je spôsobom, ako si uctiť mŕtvych a vyjadriť im úctu. Existuje mnoho spôsobov výzdoby, ale v súčasnosti volíme najmä jednoduchosť a minimalizmus. Príliš veľa dekoratívnych prvkov v kombinácii so „zrážajúcou sa“ farebnou škálou môže vytvoriť prehnaný efekt. Aké dekorácie použiť? Medzi najobľúbenejšie dekoratívne výrobky na náhrobky patria:

Sviečky

  • Predstavujú skutočný symbol Sviatku všetkých svätých.

Len niekoľko týždňov pred dátumom 1. novembra v kalendári sa na pultoch obchodov objavuje celý rad rôznych druhov sviečok, ktoré sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a dizajnoch. Veľmi často sú na sviečkach náboženské motívy alebo nápisy vyjadrujúce túžbu po blízkej osobe, ktorá zomrela.

  • Sviečky môžu byť umiestnené po celej dĺžke náhrobku alebo v jeho strede, pričom treba dbať na správny pomer (napr. veľké sviečky v strede, menšie po stranách).

Ikebany

Predstavujú ďalšiu obľúbenú náhrobnú dekoráciu na Sviatok všetkých svätých. Ikebany na cintorín sú veľmi rozmanitou kategóriou výrobkov, ktoré sa okrem iného líšia veľkosťou, použitými materiálmi (napr. živé alebo umelé kvety), ako aj farbou a štýlom.

  • V súčasnosti sú v móde kompozície s minimalistickým charakterom a tlmenými farbami.

Kompozície kontrastných farieb, napr. biela a čierna, biela a bordová, biela a námornícka, pôsobia veľmi elegantne. Zaujímavo vyzerajú aj pastelové farby, ktoré dodávajú kytici jemný charakter.

Vázy na rezané kvety

Veľmi často sú zabudované do náhrobného kameňa, aby boli stabilné a nehrozilo, že ich vietor prevráti. Je dobré ich ozdobiť čerstvými kvetmi, medzi ktorými sú najvýznamnejšie chryzantémy.

Živé kvety v kvetináči

Ide o veľmi elegantnú výzdobu náhrobku a mnohí ľudia si nevedia predstaviť, že by na výzdobu hrobov svojich blízkych nepoužili živé kvety.

  • Okrem spomínanej chryzantémy je veľmi obľúbený aj vres v kvetináči, ktorého farby možno prispôsobiť štýlu konkrétneho náhrobku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmete si to so sebou na cintorín a zlodej si mädlí ruky. Tieto veci nechajte doma nielen 1. novembra

Kam vyhodiť staré kahance? Hneď nám napadne sklo a to je chyba. Vhodná je len jedna nádoba


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako odstrániť vosk z náhrobného kameňa? Nalejte do termosky a odneste na cintorín

Hoci sa to stáva čoraz zriedkavejšie, stále sa stáva, že sa na náhrobné kamene vyleje vosk zo sviečok. Zvyčajne sa to stáva po sviatku Všetkých svätých,…

Ako sušíte huby? Dajte si s tým trochu práce a ony sa vám odvďačia skvelou chuťou po celú zimu

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna). S príchodom jesene mnohí milovníci húb rozmýšľajú, čo s nazbieranými vzorkami. Sušenie húb je tradičná metóda, ktorá vám…

Takto oživíte vianočný kaktus. Tabletu rozpustite vo vode a rastlinu zalejte. Kvety sa vysypú z kvetináča

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga_Anourina). Ako sa starať o vianočný kaktus doma? Táto rastlina tropického pôvodu výborne znáša našu jeseň a zimu. V…

Pridajte niekoľko kvapiek do svojho obľúbeného krému. Tento hit za 6 eur nahradí drahé ošetrenia. „Znižuje“ vek pleti

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itakdalee). Dennú kozmetiku môžete ľahko obohatiť o olej z exotického stromu, ktorý pôsobí proti starnutiu a krásne vonia. Po…

Týmto spôsobom sa plytvá potravinami a peniazmi. Zistite, ako udržať správnu teplotu v chladničke

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Dobre udržiavaná chladnička znamená nielen dlhšiu životnosť spotrebiča, ale aj nižšie účty a čerstvejšie potraviny. Nie je…

Auto Trendy

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman?

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto argument uviedol šéf BMW Oliver Zipse.…

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov