17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fevziie).
Namiesto toho, aby sme chodili do obchodu každý deň, radšej urobíme jeden veľký nákup a niektoré výrobky zmrazíme. Málokto však vie, na ako dlho sa dá mäso zmraziť. V rozpore s tým, čo sa zdá, nemôže ležať v mrazničke niekoľko rokov.
Obľúbenou praxou je zmrazovanie produktov. Keď narazíme na výhodnú akciu na mäso alebo ho kúpime príliš veľa, radšej ho dáme do mrazničky, než aby sme ho nechali v chladničke a čakali, kým sa pokazí. Takto budete vždy pripravení na neohlásenú návštevu a v nedeľu sa nebudete musieť obávať, že obchody sú zatvorené a vy nemáte ako nakúpiť veci na obed.
Na ako dlho možno mäso zmraziť? Všetko závisí od typu
Na zamrazenie je vhodné akékoľvek surové mäso. Nezabudnite, že zamrazenie mäsa predlžuje jeho čerstvosť, ale nie na neurčito.
- Hydinové mäso sa zamrazuje na najkratšie obdobie. V mrazničke by nemalo stráviť viac ako 3 mesiace.
- Rovnaké pravidlo platí aj pre mleté hovädzie mäso.
- Pokiaľ ide o hovädzie a teľacie mäso v malých kusoch, maximálny čas mrazenia je šesť mesiacov. Veľké porcie môžu ležať v mrazničke 8 mesiacov.
- Mleté bravčové mäso by sa malo zamrazovať na dva mesiace a väčšie kusy bravčového mäsa 6 mesiacov.
- Tučné mäso (diviačia masť, slanina, jaternice, krkovička, pliecko) zabalené v plastových vreckách určených na mrazenie potravín sa môže v mrazničke skladovať 3 mesiace. Ak sú vákuovo balené, môžu v mrazničke ležať maximálne 2 roky.
POZOR! Mäso by sa nemalo skladovať v mrazničke dlhšie, ako je odporúčaný čas, pretože môže rýchlejšie stratiť kvalitu a chuť.
Ako sa zamrazuje mäso? Toto sú pravidlá, ktoré si musíte zapamätať
- V mrazničke by mala byť konštantná teplota (najlepšie -18 °C) a dvere nesmú byť dlho otvorené.
- Ak spotrebič prestane fungovať alebo sa rozmrazí, mäso sa musí čo najskôr vybrať a uvariť. Nezmrazujte ho znovu, pretože hrozí nebezpečenstvo otravy jedlom.
- Výrobky je lepšie nemraziť v obaloch, v ktorých boli zakúpené. Najlepšou voľbou sú plastové vrecká alebo vzduchotesné nádoby na potraviny.
Nezabúdajte ani na to, že čerstvé mäso by malo ísť do mrazničky. Ak chcete mäso neskôr rozmraziť, nenechávajte ho na kuchynskej linke, ale vložte ho do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zamraziť droždie, aby nestratilo svoje vlastnosti? Zapamätajte si tri pravidlá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.