17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).
Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je skvelým nápadom na sladký koláč, ktorý zaujme chuť a vôňu vašej domácnosti. Využite posledné slivky a pripravte si jedinečný dezert na jesenné popoludnia.
Sladké, šťavnaté a mierne kyslé slivky sú skutočnou pastvou pre chuťové bunky a v koláči získajú jedinečný charakter. Keď sa jesenné počasie vkráda za okná a z políc mizne posledné ovocie, je čas ponoriť sa do vône škorice a domáceho pečenia. Pozrite sa, ako z niekoľkých jednoduchých ingrediencií vykúzliť dezert, ktorý zmizne z plechu za okamih.
Super rýchly slivkový koláč. Ideálny pre nečakaný príchod hostí
Tento rýchly koláč je ideálnou voľbou, keď máte chuť na niečo sladké, ale nechcete stráviť dlhé hodiny v kuchyni. Jeho chuť pripomína klasické ovocné koláče starej mamy – maslový, vlhký, s kyslastým nádychom sliviek a vanilkovou príchuťou. Podľa nasledujúceho receptu upečte veľký plech koláča, ktorý je vhodný pre celú rodinu.
Potrebné ingrediencie:
- 2 šálky pšeničnej múky,
- jedna šálka cukru,
- jedna a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- 4 vajcia,
- pol šálky mlieka,
- 200 g rozpusteného a vychladnutého masla,
- lyžičku vanilkového extraktu,
- 750 g sliviek,
- práškový cukor
Rúru predhrejte na 180 stupňov a veľký plech (25 × 35 cm) vyložte papierom na pečenie. Slivky dôkladne umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky. Takto pripravené budú pripravené na vyloženie koláča. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Potom pridajte vychladnuté maslo, mlieko a kvapku vanilkového extraktu a všetko starostlivo premiešajte, kým sa prísady nespoja. Preosejeme múku a prášok do pečiva a stierkou spojíme, kým cesto nie je hladké. Zmes preneste do formy a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu. Navrch poukladajte polovice sliviek šupkou nadol. Pečieme približne 40 minút, kým koláč nie je zlatistý a tyčinka zapichnutá do koláča suchá. Nechajte vychladnúť na mriežke a posypte práškovým cukrom.
Čo pripraviť z čerstvých sliviek? Z plodov si pripravte aromatický čaj
Čaj s čerstvými slivkami je plný ovocnej chuti. Sladkokyslý nápoj je ideálny na chladnejšie dni. Zahreje vás a upokojí korenistou chuťou jesene.
Potrebné ingrediencie:
- 4-5 čerstvých sliviek,
- 2 čajové lyžičky čierneho listového čaju,
- škorica,
- 3-4 klinčeky,
- 2 cm čerstvého zázvoru,
- šťava z polovice citróna,
- 1-2 lyžice medu,
- jeden liter vody.
Slivky umyjeme, odstránime kôstky a nakrájame na malé kúsky. V hrnci zvaríme vodu so škoricovou tyčinkou, klinčekmi a plátkami zázvoru. Do vriacej vody pridajte slivky a varte, kým slivky nezmäknú a neuvoľní sa ich aróma. Odstavte z ohňa, pridajte čierny čaj a nechajte 5 minút lúhovať. Nakoniec nálev sceďte, pridajte citrónovú šťavu a oslaďte medom. Horúci čaj podávajte v hrnčekoch a ozdobte plátkom citróna alebo škoricovou tyčinkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte radi škoricovníky? Tento recept vás prekvapí neobvyklým doplnkom
Jogurtovo-jablkový koláč. Prečo nie! Sladký a vlhký koláč. Všetci si ho zamilujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.