17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda).
Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné carpaccio a pridávajú sa aj do jedál, ako sú napríklad miešané vajíčka. V poslednom prípade sa najčastejšie používajú kuriatka. Existuje však aj ich alternatíva. Pozrite sa, ako pripraviť miešané vajíčka s rýdzikmi.
Rýdziky – aké sú a ako chutia?
Medzi hríbmi, suchohríbami a kuriatkami sa nachádzajú skutočné poklady lesa, teda rýdziky. Najznámejším druhom týchto húb je rýdzik pravý (Lactarius deliciosus). Je to jedlá huba z čeľade plávkovité. Rýdzik pravý patrí do skupiny rýdzikov s oranžovým mliekom (sekcia Dapetes, podsekcia Deliciosini). Rýdziky majú výrazné červené alebo oranžové klobúky a akékoľvek poškodenie sa sfarbí do zelenkava. Po rozkrojení huby z nej vytečie oranžovo sfarbená tekutina/mlieko. Chuťovo sú rýdziky jemné, s mierne korenistým nádychom a orechovou príchuťou. Môžu sa vyprážať na masle alebo marinovať.
Prísady na miešané vajíčka s rýdzikom pravým.
Miešané vajíčka s rýdzikom pravým sa prípravou veľmi nelíšia od iných jedál tohto druhu. Základom sú samozrejme kvalitné suroviny. Určite budete potrebovať čerstvé huby zo spoľahlivého zdroja, ako aj kvalitné vajcia, najlepšie od sliepok z voľného chovu. Na prípravu miešaných vajíčok s rýdzikmi budete potrebovať:
- 1 cibuľa,
- 1 PL masla,
- 250 g rýdzikov pravých
- 6 vajec,
- soľ, korenie.
Miešané vajíčka s rýdzikom pravým. Ako ich pripraviť?
Huby očistite od zvyškov trávy a piesku, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vajíčka rozbijeme do samostatnej misky. Na rozpálenú panvicu pridajte maslo a osmažte na ňom cibuľu. Pridajte rýdziky a smažte ich niekoľko minút, kým ľahko nezhnednú, ale dávajte pozor, aby sa rýdzik alebo cibuľa nespálili. Pridajte vajcia a začnite miešať bielky a nakoniec primiešajte žĺtky. Počkajte, kým nebudú mať požadovanú farbu a konzistenciu. Na konci smaženia ich dochuťte soľou a korením. Miešané vajíčka podávajte horúce s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!
Sezóna rýdzikov je tu, hurá! Ako máte radi huby? Poterbujete len maslo a slaninu
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento hríb je snom všetkých hubárov. Treba s ním správne zaobchádzať, inak je jedovatý
Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.