17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Vaše zelené paradajky vám doma rýchlo dozrejú, ak ich umiestnite vedľa iného ovocia. Moja matka používa tento trik už roky a nemá žiadne sťažnosti na výsledky. Susedia ju stále žiadajú o radu a neveria, že jej paradajky natrhané začiatkom jesene sa už po niekoľkých dňoch sfarbujú do krásnej červenej farby a sú sladké a šťavnaté.
Paradajky sú klimakterické ovocie, rovnako ako banány, hrušky, avokádo a mango. To znamená, že môžu dozrieť aj po zbere, ak sa ich napríklad pre dážď, vietor alebo nízke teploty rozhodnete skôr zozbierať zo záhrady.
Neriskujte, že na jeseň v záhrade vymrznú, stačí ich pozbierať z kríka a priniesť do interiéru. Zelené paradajky vo vašom byte rýchlo dozrejú, pokiaľ im poskytnete vhodné podmienky. Využite tieto triky a čoskoro budú červené ako jahody!
Kedy zbierať paradajky? Nepremeškajte termín, inak zamrznú
Všeobecne sa uznáva, že paradajky musia byť zberané do polovice októbra. Tohtoročná jeseň je však chladná, preto sa radšej poponáhľajte, aby kríky nezmrzli. V opačnom prípade môžu vyjsť do odpadu.
Je lepšie to urobiť skôr, ako meškať. Paradajky môžete zberať, aj keď sú ešte zelené, pokiaľ začali vykazovať nejakú farbu. Nezabúdajte však, že stonky netrhajte a skladujte ich v suchu (nesmú byť mokré).
Ako nechať zelené paradajky dozrieť doma? Položte ich vedľa tohto ovocia
Chcete, aby vám doma dozreli zelené paradajky?
- Umiestnite ich na parapet na teplé a svetlé miesto (aby na ne nedopadalo priame slnečné svetlo) k zrelým jablkám a banánom. Môžete ich vložiť aj do papierového vrecka. Už po 4-6 dňoch začnú paradajky červenať
Tieto plody totiž uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných rastlín. Než sa nazdáte, budú ideálne na jedenie.
Ako urýchliť dozrievanie paradajok? Talianska metóda ich rýchlo pripraví na konzumáciu
Na urýchlenie dozrievania paradajok môžete použiť aj „taliansku metódu“.
- Všetko, čo musíte urobiť, je vytiahnuť celú rastlinu spolu s koreňmi a zavesiť ju v suchej miestnosti, napríklad v garáži alebo skleníku (ak máte).
Vďaka tomu, že sa paradajky neodtrhnú hneď, budú dlhšie absorbovať živiny a rýchlejšie sa stanú pripravené na konzumáciu. Tento trik sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú aj napriek ukončenej záhradkárskej sezóne na kríkoch stále veľké množstvo zelených paradajok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhadzujte plesnivé paradajky. Takto ich využijete
Paradajky sú zozbierané, ale čo kríky? Nevyhadzujte ich. V záhrade ich môžete využiť tromi spôsobmi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.