18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna).
S príchodom jesene mnohí milovníci húb rozmýšľajú, čo s nazbieranými vzorkami. Sušenie húb je tradičná metóda, ktorá vám umožní vychutnávať si ich chuť ešte niekoľko mesiacov. Ako to však urobiť správne?
Ako sušíte huby? Základom je správna teplota – príliš vysoká teplota môže spôsobiť, že sa úroda namiesto sušenia upečie. Optimálne podmienky pri použití rúry sú 40 – 50 °C. Aby sa sušili rovnomerne, je dobré otvoriť dvierka rúry. Zabezpečí sa tým správna cirkulácia vzduchu. Kľúčom k úspechu je aj pravidelné otáčanie a miešanie húb, ktoré zabráni ich zlepeniu a umožní rovnomerné odparovanie vlhkosti. Čas sušenia závisí od veľkosti vzoriek, ale zvyčajne sa pohybuje medzi štyrmi a piatimi hodinami.
Výsledné huby sa dajú použiť na mnoho spôsobov v závislosti od individuálnych preferencií. Dokonale obohatia chuť polievok, omáčok a môžu byť aj základom marinád.
Na spracovanie sú vhodné len zdravé, nepoškodené huby. Ak je časť huby plesnivá, celý exemplár by sa mal zlikvidovať. Pred sušením nezabudnite skontrolovať huby z vášho zberu. Ak niektorá z nazbieraných húb vyvoláva vaše pochybnosti, neriskujte a vyhoďte ju.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka
Tento hríb je snom všetkých hubárov. Treba s ním správne zaobchádzať, inak je jedovatý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.