18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/naszalyg93).
Drieň obyčajný je nezvyčajná rastlina. Hoci sa dá pestovať v domácich záhradách, Slováci ho nepestujú vo veľkom, a tak o veľa prichádzajú. Plodí takmer štyri mesiace v roku, takže úrodu možno mať v hojnom množstve úplne zadarmo. Jeho plody majú množstvo vitamínov a minerálov a dajú sa aj nakladať a vyrábať z nich takzvané „slovenské olivy“.
Podceňovaná rastlina
Už pred vojnou bol drieň obyčajný rekordne obľúbený. Rástol takmer v každej slovenskej záhrade a jeho vlastnosti obdivoval takmer každý do takej miery, že sa čoskoro stal známy ako „pánske ovocie“.
Pestovanie nie je zložité.
- Dobre sa mu darí v našich záhradách, takže stačí poskytnúť slnečné alebo polotienisté miesto a úrodnú pôdu.
- Je tiež mrazuvzdorný, veľmi dobre znáša rez a netreba ho príliš zalievať ani hnojiť.
Ak sú tieto minimálne podmienky splnené, na konároch sa objavia plody: červené kôstkovice so sladkou a trpkou chuťou. Aj keď nie každému chutí tento prírodný poklad, stojí za to ho oceniť.
Čo sa nachádza v plodoch tohto stromu?
Plody sú skutočnou zásobárňou cenných látok. Stačí sa pozrieť na ich zloženie.
- Obsahuje vitamíny – C, A a vitamíny skupiny B, najmä niacín (alebo vitamín PP).
- Zoznam prospešných látok dopĺňajú prvky draslík, vápnik, zinok, železo a fosfor, ktoré ovplyvňujú všetky kľúčové systémy v tele.
- Zoznam uzatvárajú flavonoidy a organické kyseliny, ktoré sa zaraďujú medzi antioxidanty. Dokážu minimalizovať výskyt civilizačných ochorení, zbaviť sa prebytočných toxínov a spomaliť starnutie telesných buniek.
Čo nám ponúka drieň obyčajný?
- je aseptický
- má močopudný účinok
- urýchľuje hojenie rán
- zabraňuje tvorbe vrások
- podporuje imunitný systém
- zmierňuje zápaly
- zmierňuje zápaly
znižuje hladinu zlého cholesterolu - pomáha udržiavať hmotnosť
- upokojuje pokožku
- podporuje rýchly metabolizmus a znižuje vysokú hladinu cukru
Ako využiť jeho plody?
Účinky týchto plodov sú všestranné, preto sa oplatí ich využiť. Je síce pravda, že v masovom povedomí je to len kuriozita alebo potrava pre vtáky, ale odborníci veľmi dobre vedia, čo z bobúľ pripraviť.
- Tinktúry, džemy, omáčky a šťavy sú len niektoré z možností použitia.
- Bobule sa dajú usušiť a použiť na prípravu nálevov, ktoré budú mať cenu zlata, najmä v zime. Najlepšie je však konzumovať ich surové, pretože v tejto forme si zachovávajú všetky svoje vlastnosti.
- Ak neviete, čo s prebytkom, môžete ich zamraziť alebo použiť na prípravu „slovenských olív“, to je naložiť ich tak, aby vyzerali ako stredomorská pochúťka.
Žiaľ, nakladaný drieň alebo „slovenské olivy“ si vyžadujú použitie ešte nezrelých plodov. Ak ste túto pochúťku nestihli pripraviť tento rok, musíte si, žiaľ, počkať do budúceho roka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolizmus. Diétny hit za centy
Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.