Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Záhrada, Zdravie,

Vysaďte tieto rastliny do svojej záhrady. Ochránia vás pred smogom

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hikko.ne). Rastliny v záhrade môžu byť nielen dekoráciou, ale aj prirodzenou čističkou vzduchu. Stačí, ak stavíte na správne druhy, ktoré vám pomôžu chrániť sa...

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hikko.ne).

Rastliny v záhrade môžu byť nielen dekoráciou, ale aj prirodzenou čističkou vzduchu. Stačí, ak stavíte na správne druhy, ktoré vám pomôžu chrániť sa pred smogom. Našťastie je z čoho vyberať, pretože pomerne veľa rastlín účinne znižuje znečistenie ovzdušia. Ktoré druhy sa oplatí vysadiť vo vašej záhrade?

Ktoré rastliny čistia vzduch v záhrade? Jednou z nich je brečtan popínavý.
Foto: shutterstock/Hikko.ne

Rastliny v kvetináčoch, ktoré čistia vzduch, sú všetkým dobre známe. O rastlinách, ktoré sa oplatí vysadiť do záhrady na tento účel, sa hovorí oveľa menej. Nielenže ozdobia priestor, ale zlepšia aj kvalitu vzduchu okolo nás. To je dôležité najmä v zimnom období.

Nie len rastliny v kvetináčoch. Tieto v záhrade tiež čistia vzduch

  • Výsadba správnych rastlín v záhrade môže byť účinným spôsobom, ako znížiť znečistenie okolia.

Je to dôležité najmä počas jesene a zimy, keď je smog a prekročené normy ovzdušia na dennom poriadku.

  • Našťastie rastliny disponujú procesom, pri ktorom absorbujú znečisťujúce látky a následne ich spracúvajú a neutralizujú ekologicky bezpečným spôsobom. Hovoríme o fytoremediácii.

Preto je pre mestá také dôležité, aby v nich bolo čo najviac stromov a kríkov, pretože v nich zohrávajú mnoho dôležitých úloh.

O správne rastliny sa oplatí starať aj vo vašej záhrade. Ak sa spoľahnete na vybrané druhy, môžete zabezpečiť účinný proces čistenia vzduchu vo svojom bezprostrednom okolí.

Ako si vyberáte rastliny do záhrady? Zvážte tieto faktory

Ak chcete využiť schopnosť rastlín čistiť vzduch, oplatí sa k tomu pristupovať s rozumom a správnymi vedomosťami. To zahŕňa aj umiestnenie rastlín.

  • Aby fungovali čo najlepšie, je dobré vysadiť ich na miesta, kde fúka vietor.

Takto sa stanú prirodzenou bariérou proti znečisťujúcim látkam prúdiacim so vzduchom.

Okrem toho je dôležitý aj výber druhov.

  • Najlepšie sa osvedčia tie, ktoré majú veľkú plochu listov a ihličia.

Takto sú tieto rastliny schopné účinne absorbovať prach prenášaný vzduchom.

Keďže znečistenie ovzdušia dosahuje vrchol v zime, oplatí sa zvoliť vždyzelené rastliny, ako je napríklad tis obyčajný. Sú neoceniteľné v domácich záhradách a na pozemkoch.

@camino_verde01

Die Eibe (Taxus baccata) ist eine immergrüne Pflanze, deren rote Beeren und Nadeln auf den ersten Blick verlockend wirken. Doch wusstet ihr, dass fast alles an ihr giftig ist? #naturdoku #giftpflanze #eibe #gartenpflege #pflanzenwelt #giftigepflanzen #naturwunder #botanic #gesundheitstipps #sicherheit

♬ Originalton – Camino Verde – Camino Verde

Ktoré rastliny vysadiť v záhrade? Tieto budú záhradným filtrom vzduchu

  • Výsadba rastlín, ktoré vykazujú vysokú schopnosť filtrácie vzduchu, zlepšuje kvalitu okolitého priestoru.

Preto sa oplatí vedieť, na ktoré druhy je najlepšie vsadiť, pokiaľ ide o otázku čistenia vzduchu. O ktorých záhradných rastlinách okrem iného hovoríme?

  • Brečtan popínavý – možno ho vysadiť pri plote alebo altánku, čím sa stane nielen jedinečnou dekoráciou, ale aj prírodným filtrom vzduchu. Zaujímavé je, že rastie aj tam, kde je pôda znečistená. Vďaka svojej hustej sieti vytvára účinnú filtračnú bariéru.
  • Breza – strom, ktorý je mimoriadne účinný pri zachytávaní pevných častíc, ktoré sú hlavnou zložkou smogu. Treba vedieť, že ide o drevinu s nízkymi nárokmi, takže sa dokáže vyrovnať so všetkými podmienkami.
  • Tis obyčajný ihličnatá rastlina, ktorá bude účinne pracovať pre lepší vzduch počas celého roka. Jeho dlhé a husté ihlice pôsobia ako prirodzený filter vzduchu, ktorý je celoročnou ochranou. Okrem iného bude dobre fungovať ako živý plot.
  • Jarabina prostredná – dobrá bariéra proti smogu a iným látkam znečisťujúcim ovzdušie. Dobre sa vyrovnáva s mestským prostredím, je odolná voči nepriaznivým podmienkam. Listy stromu sú pokryté chĺpkami, ktoré účinne zachytávajú prach.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nudí vás vaša tuja v záhrade? Tu je najlepšia alternatíva tejto rastliny

Stromy, ktoré by ste nemali sadiť vedľa domu. Dostanú nás do problémov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V zahraničí sú drahé! „Slovenské olivy“ môžete mať za pár eúr

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/naszalyg93). Drieň obyčajný je nezvyčajná rastlina. Hoci sa dá pestovať v domácich záhradách, Slováci ho nepestujú vo veľkom, a…

Jedzte každý deň. Znížite problémy s pamäťou a riziko demencie

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bojan Milinkov). Zmena stravovacích návykov môže pozitívne ovplyvniť nielen postavu, ale aj myseľ. Štúdie ukázali, že pravidelné jedenie správnych…

Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolizmus. Diétny hit za centy

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michelle Lee Photography). Tento nenápadný produkt sa dostal do sveta zdravej výživy a diétneho poradenstva. Zapracuje na vašej strave a…

Kombinácia paradajok a pomaranča? Zjedzte, a vaše srdce bude pracovať ukážkovo

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frankval). "Zlaté bobule", "peruánska čerešňa" alebo "brazílska sultánka" - čo to je? Je to physalis, na ktorý sme si…

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Auto Trendy

Batérie pre elektromobily budú v roku 2026 o polovicu lacnejšie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Banka Goldman Sachs vo svojej najnovšej analýze trhu s batériami pre elektromobily predpovedá, že cena batérií sa v roku 2026 zníži o polovicu v porovnaní…

Vozidlá Volvo, Polestar a Audi možno zamknúť/odomknúť pomocou jednoduchej funkcie iPhonu

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosti Volvo, Polestar a Audi oznámili, že majitelia budú môcť zamykať a odomykať svoje vozidlá pomocou digitálneho kľúča. Ten bude k dispozícii v aplikácii Apple…

BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené: Štýlová alternatíva vo svete SUV

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia modelu BMW si zachovala svoju zvodnú siluetu a bola modernizovaná.

Facelift BMW radu 2 Gran Coupe. Podobná úprava ako v prípade radu 1 - fotografie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - BMW oficiálne predstavilo facelift radu 2 Gran Coupe. Vozidlo dostalo zmeny, ktoré by mali posilniť jeho dynamický charakter.

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman?

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto argument uviedol šéf BMW Oliver Zipse.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov