Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Nemusíte míňať veľa peňazí na chemikálie. Toto je jednoduchý spôsob čistenia náhrobného kameňa

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert Petrovic). Čistenie náhrobných kameňov býva niekedy dosť náročné. Keďže prípravy na Sviatok všetkých svätých naberajú na obrátkach, je užitočné vedieť, ako účinne a...

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert Petrovic).

Čistenie náhrobných kameňov býva niekedy dosť náročné. Keďže prípravy na Sviatok všetkých svätých naberajú na obrátkach, je užitočné vedieť, ako účinne a predovšetkým bezpečne čistiť hroby a pomníky. Najdôležitejšie je, že to môžete urobiť bez nákupu drahých chemikálií. Pozrite si preto, ako na to.

Ako vyčistiť náhrobné kamene za málo peňazí?
Foto: shutterstock/Robert Petrovic

Čistý hrob je prejavom úcty a spomienky. Preto je užitočné vedieť, ako sa o hroby starať domácimi metódami. V závislosti od materiálu, z ktorého je náhrobok vyrobený, sa uplatnia rôzne metódy. Sú jednoduchým spôsobom, ako udržať hrob čistý a správne ho pripraviť na nadchádzajúce sviatky.

Ako sa čistia hroby? Jednoduché a účinné spôsoby

Blížiaci sa Sviatok všetkých svätých je rušným obdobím na upratovanie a zdobenie hrobov.

  • Hroby a pomníky by sa mali čistiť aspoň dvakrát ročne, čo určite uľahčí starostlivosť o čistotu a zabráni ťažko odstrániteľným nečistotám.
  • Čistiť hrobov sa oplatí isť, keď je pekné počasie a vonku je vhodná teplota.

Ak je príliš chladno, nie je dobré zaoberať sa nečistotami. Je tiež dobré vedieť, že na čistenie náhrobku nemusíte minúť veľa peňazí na drahé chemikálie.

  • Domáce metódy sú rovnako účinné ako hotové výrobky.
  • Kľúčom k úspechu je však použitie správnych chemikálií pre materiál, z ktorého je náhrobný kameň vyrobený.

Náhrobky zo žuly sa totiž líšia od náhrobkov z mramoru, terrazza alebo pieskovca.

Aký je najlepší spôsob čistenia hrobov? Záleží na tom, z čoho je vyrobený

  • Najlepší spôsob, ako začať čistiť hrob, je použiť teplú vodu.

Tá dokonale zmäkčí všetky pretrvávajúce vrstvy prachu, ako aj všetky nečistoty na povrchu. V niektorých prípadoch dobre poslúži aj teplá voda s prídavkom prostriedku na umývanie riadu, ktorá nečistoty ešte viac zmäkčí.

Čo ďalšie možno použiť na čistenie náhrobných kameňov?

  • Citrónová šťava – na čistenie terrazzových hrobov je to dobrý spôsob, ako odstrániť škvrny. Je to dobrý spôsob, ako odstrániť všetky škvrny a akékoľvek zafarbenie. Okrem toho je po ošetrení citrónovou šťavou dobré náhrobok vyleštiť, napríklad pomocou obyčajného oleja. Mal by sa nanášať handričkou na úplne suchú dosku.
  • Voda a ocot – spoľahlivý spôsob, ako dodať náhrobnému kameňu zo žuly lesk. Musíte pamätať na to, aby ste na čistenie používali roztok vody a octu v pomere minimálne 2:1. Samotný ocot môže na pomníku zanechať farebné zmeny, čomu by sa každý radšej vyhol.
  • Jedlá sóda – dobre poslúži na odstránenie náročných škvŕn, napríklad od hrdze. Hustá pasta z jedlej sódy a peroxidu vodíka je najlepšia na mramorové náhrobky, kde treba dbať na osobitnú opatrnosť a rozhodne nepoužívať ocot, kyselinu citrónovú alebo mydlo.

Pri čistení náhrobných kameňov sa musíte vyhnúť drsným čistiacim prostriedkom, ktoré môžu spôsobiť nenapraviteľné poškodenie náhrobného kameňa.

  • Odporúča sa používať mäkké kefy a špongie, ktoré nezanechávajú škrabance.

A čo je najdôležitejšie, pravidelným čistením náhrobkov sa vyhnete trvalému alebo ťažko odstrániteľnému znečisteniu a uľahčíte si tak celkové ich čistenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako najlepšie vyčistiť hrob? Stačí použiť produkt za 0,50 EUR. Môžete si ho kúpiť v každom obchode

Kam vyhodiť staré kahance? Hneď nám napadne sklo a to je chyba. Vhodná je len jedna nádoba


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

3 kúpeľňové triky, ktoré potrebujete vedieť. Upratovanie ešte nikdy nebolo také príjemné

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlana Hulko. Upratovanie kúpeľne je pre mnohých ľudí únavná práca, ktorá patrí medzi ich najmenej obľúbené domáce práce. Existujú…

Majú vaše črepníkové rastliny hnednúce listy? Možno robíte túto chybu

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nice-pics-125). S príchodom chladnejšieho počasia si mnoho ľudí všimne, že listy ich rastlín zhnednú a zvädnú. To môže byť…

Prírodný antioxidant v pohári. Skombinujte ho s 3 prísadami a užívajte si ho celú zimu

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TatianaMishina). Ak ste si mysleli, že ste skončili s výrobou zaváranín, veľmi ste sa mýlili. Skôr ako schováte všetky…

Žiadny ocot. Vezmem 4 výrobky z kuchyne a pridám niekoľko kvapiek. Toto mlieko si poradí so všetkými nečistotami

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanR). Ako odstrániť zaschnutý tuk z variča? V takýchto situáciách zvyčajne siahame po špeciálnom mlieku, ktoré kúpite takmer v…

Talian sa rozplakal, keď ich ochutnal. Ale od radosti. Neexistuje lepší recept na šialene krémové carbonara

19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radoxist studio). Cestoviny carbonara sú jedným z tých jedál, ktoré by mal vedieť pripraviť každý. Ideálna voľba nielen na…

Auto Trendy

Význam ekologickej jazdy

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Rôzni vodiči jazdia na svojich vozidlách rôzne. Niektorí jazdia plynulo, pokojne a bez viditeľných emócií, vykonávajú predvídateľné manévre, zatiaľ čo iní dynamicky zrýchľujú a spomaľujú,…

Aplikácia s cestnou asistenciou - má to zmysel?

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Keď sa vám uprostred cesty pokazí auto, posledná vec, ktorú chcete, je tráviť čas hľadaním čísla najbližšej poruchovej služby. Či už ide o defekt pneumatiky,…

Najdlhšie lety lietadlom

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Lietadlo je najrýchlejší spôsob dopravy. Dovolenkové lety sú často krátke a čas môže rýchlo ubiehať. V rýchlom svete lietadiel existujú niektoré trasy, ktoré sú pre…

Toyota oznámila, že 74 % predaja za prvých 9 mesiacov tvorili elektrifikované modely

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Približne tri štvrtiny automobilov, ktoré Toyota predala v prvých mesiacoch tohto roka, boli elektrifikované modely. Na európskom trhu spoločnosť zaznamenala 6 % nárast.

Fiat pozastavuje výrobu modelu Panda. Stellantis má pred sebou ťažké rozhodnutia

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Fiat zastavuje výrobu ďalšieho zo svojich modelov. V troch talianskych závodoch sa pozastaví výroba modelu Panda.

Toyota tvrdí, že bude pokračovať vo výrobe modelu Supra aj po tom, ako BMW stiahne model Z4

19.10.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota oznámila, že bude vyrábať Supru aj po tom, ako BMW ukončí výrobu modelu Z4. Japonci sa športového kupé nevzdávajú.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov