19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itaci).
Toto exotické ovocie je vo svete známe svojou sladkou chuťou a cennými vlastnosťami. Obsahuje veľa vlákniny a enzýmov, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie a počas prechladnutia podporuje imunitný systém vďaka veľkej dávke vitamínu C. To je však len začiatok mnohých výhod papáje, po ktorej Slováci neradi siahajú.
Papája, známa aj ako „ovocie anjelov“ (ako ju údajne nazval Krištof Kolumbus ), je sladké exotické ovocie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje na pultoch našich obchodov. Napriek tomu sa však do nákupného košíka neukladá ľahko.
Možno aj vy ho odkladáte bokom v prospech banánov alebo ananásu, ktoré sa vyberajú častejšie. Mali by ste sa však nechať presvedčiť, pretože papája je skutočná vitamínová bomba, ktorú môžete v kuchyni využiť na mnoho spôsobov.
Poznáte vlastnosti papáje? „Ovocie anjelov“ je vitamínová bomba
- Papája je výživná, má nízky glykemický index a obsahuje málo kalórií – približne 132 kcal v jednom 300 gramovom plode. Počas jesene a zimy sa po nej oplatí siahnuť pravidelne.
- Vďaka veľkému množstvu vitamínu C, ktorý obsahuje, dokáže podporiť imunitu organizmu. Nechýba v ňom ani draslík, ktorý je kľúčový pre udržanie normálneho krvného tlaku.
- Je silným antioxidantom, bohatým na betakarotén a vitamín E, ktorý pomáha podporovať zrak a udržiavať pokožku v dobrom stave. Papája dodáva telu vlákninu a enzýmy na podporu trávenia vrátane papaínu. Siahnutie po nej môže znížiť problém s plynatosťou.
Nie ste si istí, ako použiť papáju v kuchyni? Je to všestranné ovocie
Ako používať papáju v kuchyni?
- Možností je veľa, pretože je to všestranné ovocie, ktoré môžete pridať do šalátov – či už ovocných, zeleninových alebo kuracích.
- Hodí sa do jedál s avokádom, rukolou alebo orechmi, ako aj do gréckeho jogurtu.
- Z papáje sa oplatí pripraviť aj džem alebo kokteil. Bude perfektným základom pre nápoje so zázvorom alebo kurkumou, ktoré vám ráno dodajú energiu.
- A ak sa nebojíte experimentovať, môžete si z papáje pripraviť aj marinádu na mäso. Pozitívne ovplyvní jeho krehkosť a pre telo bude ľahšie spracovateľné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V zahraničí sú drahé! „Slovenské olivy“ môžete mať za pár eúr
Jedzte každý deň. Znížite problémy s pamäťou a riziko demencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.