19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TatianaMishina).
Ak ste si mysleli, že ste skončili s výrobou zaváranín, veľmi ste sa mýlili. Skôr ako schováte všetky voľné poháre do pivnice, pripravte si ešte tento džem. Nielenže je chutný, ale je aj vyrobený z neobvyklého ovocia. Nájdete ho všade, pretože má práve sezónu. Skombinujte ho s ďalšími 3 prísadami a prekvapte seba aj ostatných.
Kaki, známe aj ako hurmikaki, je ovocie, ktoré vyniká nielen sladkou, medovou chuťou, ale aj bohatými výživovými hodnotami. Je plné vitamínov, najmä A, C a E, ako aj vlákniny, vďaka čomu výborne podporuje imunitu a zdravie pokožky. Okrem toho má kaki nízky obsah kalórií a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Počas jesenného a zimného obdobia sa oplatí zaradiť toto ovocie do svojho jedálnička a využiť jeho mnohé zdravotné benefity.
Jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako si kaki vychutnať dlhšie, je urobiť z neho džem. Je to príprava, ktorá zachováva podstatu tohto ovocia, pričom si nevyžaduje zložité prísady ani dlhé varenie. V skutočnosti na prípravu tejto nátierky potrebujete len 4 prísady. Ak nemáte radi príliš sladké džemy, môžete pokojne upustiť od cukru a obmedziť sa na citrón a kaki. Po príprave sa výborne hodí na chlieb, palacinky a dokonca aj ako prídavok k syru. Kaki džem je jednoduchý spôsob, ako premeniť toto jedinečné ovocie na niečo, čo si môžete vychutnávať po celý rok.
Recept na kaki džem
Ingrediencie:
- 5 plodov kaki,
- citrón,
- 2 lyžičky vanilkového cukru,
- čajová lyžička jemného cukru.
Spôsob prípravy:
- Z ovocia odstráňte stopku, dôkladne ho umyte, osušte, ošúpte a nakrájajte na kúsky.
- Nakrájané ovocie vložíme do hrnca, pridáme cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Celú zmes priveďte do varu a udržiavajte na miernom ohni. Nezabudnite často miešať, aby sa ovocie neprilepilo na dno. Varenie ovocia trvá veľmi krátko, približne 10 až 15 minút.
- Po tomto čase džem stiahnite z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. Keď sa tak stane, všetko rozmixujte do hladka.
- Horúci džem prelejte do sterilizovaných a čistých pohárov, pevne uzavrite a otočte hore dnom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálny nápoj na jeseň. Funguje lepšie ako káva a recept je triviálny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.