19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radoxist studio).
Cestoviny carbonara sú jedným z tých jedál, ktoré by mal vedieť pripraviť každý. Ideálna voľba nielen na náročný večer. Ako pripraviť krémovú carbonaru? Recept je jednoduchý. Keď som ho naservírovala priateľovi z Talianska, bol úplne prekvapený jeho chuťou.
Existuje niekoľko vlajkových lodí talianskej kuchyne a carbonara je jedným z nich. V priebehu rokov sa tradičný recept dočkal mnohých úprav. Ja sa však radšej držím koreňov a vychádzam z pôvodných surovín. Výsledkom je, že zakaždým, keď pripravujem carbonaru, dostávam množstvo komplimentov.
Špagety carbonara. Recept na ukážkové talianske cestoviny
Ak ste ešte nikdy neskúsili domáce cestoviny carbonara, čaká vás skutočný zážitok. Toto klasické jedlo pozostáva z krémovej omáčky pripravenej z pancetty, cesnaku, vody z cestovín, syra a vajec. Stojí za to pripomenúť, že tradičný recept neobsahuje smotanu. Na prípravu cestovín carbonara pre dve osoby budete potrebovať tieto suroviny:
- Pancetta: 150 g,
- Voda: 1 liter (na varenie cestovín),
- Cesnak: 2 strúčiky,
- Špagety alebo linguine: 300 g,
- Strúhaný parmezán alebo pecorino: 100 g,
- Vajcia: 3 veľké (2 celé a 1 žĺtok),
- Soľ podľa chuti,
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti,
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.
Ako pripraviť krémovú carbonara? Jednoduchý recept na rýchly obed alebo večeru
Na prípravu tejto talianskej špeciality si nemusíte vyhradiť veľa času v kuchyni. Stačí vám len pár minút, aby ste „vykúzlili“ tento úžasný pokrm, ktorý s chuťou zje aj Talian.
- Vo veľkom hrnci prevarte liter vody a pridajte soľ. Prihoďte cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
- Medzitým nakrájajte pancettu na malé kúsky. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a pridajte pancettu. Smažte na strednom ohni, kým nie je zlatistá a chrumkavá. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky a smažte ďalšiu minútu (pozor, aby sa nepripálil).
- V miske zmiešajte vajcia, nastrúhaný parmezán (alebo pecorino), soľ a čerstvo mleté korenie, kým nevznikne hladká hmota.
- Keď sú cestoviny hotové, sceďte ich, ale nechajte si asi pol šálky vody z varenia. Cestoviny pridajte do panvice spolu s pancettou a cesnakom. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Zložte panvicu z ohňa, potom vlejte vaječnú zmes do cestovín a intenzívne miešajte, aby vznikla krémová omáčka. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia cestovín, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Na tanieroch posypte cestoviny čerstvou petržlenovou vňaťou a prípadne ďalším parmezánom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálny spôsob, ako pripraviť zvyšky cestovín. Ani vaša svokra sa neodváži kritizovať
Presolené cestoviny sa dajú zachrániť. Zabudnite na studený vodný kúpeľ
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.