19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton Dios).
Sezóna tekvíc sa začala už v septembri a potrvá až do prvých mrazov. Prečo neuvažovať o ich pestovaní vo vašej záhrade? Niektoré odrody sú nenáročné na pestovanie a sú odolné aj voči nepriaznivým poveternostným podmienkam. Tieto plody môžete v kuchyni využiť na mnoho spôsobov – od rôznych polievok cez koláče až po zaváraniny.
Nič vás nepoteší viac ako zelenina a ovocie z vlastnej záhrady. Ak chcete, aby sa váš pozemok naplnil oranžovou horúčkou farieb, zasaďte tekvice. Tu sú tri odrody, ktoré vyzerajú veľkolepo, chutia ešte lepšie a môžu ich pestovať aj začínajúci záhradníci.
Tekvica obrovská (Hokkaido) – má sladkú chuť a krémovú štruktúru.
Hokkaido dorastá do malej veľkosti. Má tenkú šupku, ktorú nie je potrebné pred varením olúpať.
- Vďaka svojej intenzívnej, sladkej chuti je ideálna do polievok a prívarkov.
- Vysaďte tekvicu na slnečnom mieste.
- Vyžaduje priepustnú, úrodnú pôdu.
Je odolná voči škodcom a nepriaznivým poveternostným podmienkam. Plody tejto rastliny sa objavujú od septembra do októbra.
Tekvica muškátová – najviac aromatická s mäsitou štruktúrou
Tekvica muškátová je pôvodná francúzska odroda, veľmi dobre skladovateľná.
- Má nádhernú arómu, bohatú chuť a mäsitú štruktúru.
Jej plody sú veľké, rebrované s intenzívnou oranžovou farbou dužiny. Práve preto sa ju oplatí používať do polievok a jedál z jedného hrnca. Môže sa tiež piecť.
- Tekvica sa pestuje na teplom a slnečnom mieste s úrodnou a priepustnou pôdou.
Aby prinášala ovocie, potrebuje pravidelné zavlažovanie a hnojenie hnojom alebo kompostom. Jej plody začíname zbierať začiatkom októbra.
Tekvica pižmová (Butternut Liscia) – jej chuť pripomína kombináciu orechov a medu
- Tekvica pižmová s charakteristickou orechovou a medovou chuťou sa môže piecť a variť.
Je tiež skvelou prísadou do dezertov, napríklad koláčov. Vyznačuje sa podlhovastým tvarom a tenkou šupkou.
- Tekvica pižmová uprednostňuje slnečnú polohu a pôdu bohatú na živiny.
- Musí mať tiež dobrú drenáž.
Táto rastlina má dlhé vegetačné obdobie, preto je najlepšie vysievať ju skoro na jar. Môžeme použiť aj odrezky. Jej plody sa zbierajú od konca augusta do októbra, v závislosti od počasia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako kúpiť tú najlepšiu tekvicu? Na polievku si vyberte túto odrodu
Kedy je potrebné orezávať tekvice a ako to robiť správne? Nebude prerastať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.