20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alex Bogatyrev).
Nudí vás tradičné mleté mäso? Ukázalo sa, že toto mäso sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tentoraz vám predstavíme recept, vďaka ktorému bude mleté mäso chrumkavejšie, ale aj zdravšie. Stačí, ak do zmesi pridáte jednu nezvyčajnú prísadu spojenú s koláčmi a ovsenými vločkami.
Mleté mäso je hlavnou zložkou mnohých zapekaných pokrmov, mäsových guľôčok a fašírok. Posledné menované jedlo je na slovenských stoloch najčastejšie. Oplatí sa ho obohatiť orechy a špecifické korenie, ktoré mu dodajú úplne iný rozmer chuti. Pozrite si tento jednoduchý recept na moderné mleté mäso.
Prečo pridávať orechy do zmesi na fašírky?
Oriešky robia fašírky chrumkavými a dodávajú im novú chuť, ale nielen to. Tento prídavok má aj množstvo zdravotných výhod, preto vás odborníci na výživu vyzývajú, aby ste ho zaradili do svojho jedálneho lístka.
Do mletej zmesi sa oplatí pridať orechy, pretože sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín omega-6 a omega-3. Obsahujú aj cenné aminokyseliny, vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako sú horčík, fosfor, draslík, mangán, zinok a jód.
Orechy znižujú hladinu zlého cholesterolu, pôsobia protizápalovo a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. Okrem toho regulujú krvný tlak.
Tento doplnok posilňuje činnosť nervového systému. Preto by ho mali konzumovať preťažení ľudia, tí, ktorí bojujú so stresom alebo majú problémy so spánkom.
Orechy sa odporúčajú pri žalúdočných ťažkostiach, pretože majú fungicídne, antibakteriálne, protizápalové a detoxikačné vlastnosti. Okrem toho zlepšujú vzhľad pleti a stav vlasov.
Recept na fašírky s orechmi
Chuť faširiek s orechmi sa oplatí ešte vylepšiť korením z podobnej kategórie. Mám na mysli rascu, ktorá má výraznú orientálnu arómu. Ideálny je aj muškátový oriešok a koriander.
Aké prísady potrebujeme na prípravu faširiek s orechmi? Tu je ich zoznam:
- 1/2 kg mletého mäsa;
- 1 cibuľa;
- 1 rožok namočený v mlieku;
- 1 vajce;
- 1 čajová lyžička horčice;
- 100 g vlašských orechov;
- korenie: rasca, muškátový oriešok, koriander, soľ, korenie; strúhanka na obalenie;
- olej na vyprážanie.
Na začiatku začneme miesiť lepkavú hmotu na mleté fašírky. Mäso zmiešame s vajíčkom a strúhankou, ktoré sme vypustili z mlieka.
V ďalšom kroku nadrobno nasekáme orechy a tiež ich pridáme do zmesi. Podľa potreby pridajte horčicu a všetky koreniny.
Potom vytvarujte fašírky a na panvici rozohrejte tuk. Nakoniec ich obalíme v strúhanke a smažíme do zlatista.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S mamou sme sa pohádali o fašírky. Koľko vajec pridať do mletého mäsa? Pomery sú jasné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.