20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Polievky ovládli naše kuchyne, pretože počasie za oknom im praje. Majú nás nielen zahriať, ale niekedy aj postaviť na nohy a zasýtiť. Dlho som hľadala dokonalý recept na toto jedlo, až som ho nakoniec našla. Táto verzia nemá konkurenciu.
Nikdy som nebola veľkým gurmánom polievok a až v poslednom čase ma začala baviť ich príprava a jedenie. To sa zmenilo, keď som objavila recept, ktorý vám chcem dnes predstaviť. Je skvelý do jesenného počasia, pretože neuveriteľne zahreje a každá lyžička je čistým pôžitkom. Podľa farby tohto jedla by ste mohli predpokladať, že je pripravené z tekvice, ktorá je v súčasnosti veľmi žiadaná. Nič nemôže byť ďalej od pravdy, je to iná zelenina, ako aj korenie, vďaka ktorým z nej nemožno odtrhnúť oči.
Polievka z batátov a mrkvy je veľmi zaujímavá. Nielenže vyzerá skvele na tanieri, ale skrýva v sebe aj veľa výživových hodnôt. Každý vie, že mrkva je dobrá a oplatí sa po nej siahnuť, ale možno nie každý vie, že bataty sú rovnako zdravé. Sú zdrojom bielkovín a vitamínovou bombou (majú vitamíny ako C, B, E, K). Bataty majú aj protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Rovnako ako mrkva sú bohaté na betakarotén a luteín, ktorý má dobrý vplyv na zrak. Ako vidíte, príprava tejto polievky sa naozaj oplatí, pretože si môžeme vychutnať nielen chuť, ale aj prísun dobrých látok do organizmu.
Recept na polievku z batatov a mrkvy
Ingrediencie:
- 1 l vývaru,
- 500 g batatov (sladkých zemiakov),
- 250 g mrkvy,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 3 PL olivového oleja,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- štipka štipľavej papriky,
- štipka kurkumy,
- štipka muškátového orieška podľa chuti,
- soľ a korenie podľa chuti,
- smotana a hrášok na podávanie.
Spôsob prípravy:
- Bataty, mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
- Do horúceho oleja v hrnci pridajte nakrájanú cibuľu. Na miernom ohni niekoľko minút smažte za občasného miešania. Keď cibuľa zhnedne, pridajte k nej cesnak. Prísady nesmažte príliš dlho, aby sa z cesnaku neuvoľnila horká pachuť.
- K cibuli a cesnaku pridajte bataty a mrkvu. Všetko dusíme pod pokrievkou asi 5 až 10 minút za občasného miešania. Počas tejto doby by sa mala uvoľniť ďalšia chuť zeleniny.
- Orestovanú zeleninu zalejte vývarom. Všetko varte, kým bataty a mrkva nezmäknú.
- K ingredienciám pridajte všetky uvedené koreniny a olúpaný a najemno nastrúhaný zázvor. Chvíľu všetko varte a občas premiešajte.
- Keď je polievka hotová, rozmixujte ju mixérom na hladký krém. Podávame so smotanou a s hráškom na ozdobu.
Pečená polievka zo sladkých zemiakov (jednoduchá metóda)
Veľmi zaujímavý a jednoduchý spôsob prípravy tejto polievky je aj ak zeleninu najprv upečieme v rúre. Očistenú a nakrájanú zeleninu polejeme olivovým olejom a pečieme v rúre približne 30 minút. Potom uvaríme a okoreníme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.