20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Thanthima Limsakul):
Vlastnosti jablčného octu a medu sú známe už dlho. Málokto si však uvedomuje, že pri kombinácii týchto dvoch produktov môže počítať s ešte väčším prínosom pre zdravie. Objavte jednu z najzdravších zmesí, ktorú si môžete pripraviť vo svojej kuchyni. Účinne posilní váš organizmus a uľahčí chudnutie.
Jablčný ocot v kombinácii s medom má úžasné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri mnohých chorobách a ochoreniach. Pozrite sa, ako môžete tento nápoj používať.
Jablčný ocot s medom a jeho vlastnosti
Jablčný ocot je prírodný produkt, ktorý sa vyrába kvasením jabĺk. To, čo ho robí takým cenným pre naše zdravie, je:
- antioxidanty
- probiotické baktérie
- vitamín C
- vitamíny skupiny B
- minerály: draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor a železo
Jeho zaradenie do jedálnička by malo zaujímať najmä ľudí, ktorí chudnú. Jablčný ocot ovplyvňuje pocit sýtosti po jedlea môže pomôcť znížiť množstvo kalórií, ktoré denne prijímame. Ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi. Jeho pravidelné užívanie môže pomôcť zmierniť jeho nárast po jedle. Po konzultácii s lekárom sa môže ukázať ako užitočný pri liečbe cukrovky typu 2. Ocot sa môže stať liekom na vysokú hladinu zlého cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak.
Med je zasa produkt, ktorý sa odporúča najmä na liečbu infekcií. Má bakteriostatické, protiplesňové a posilňujúce vlastnosti. Podobne ako ocot obsahuje veľa antioxidantov, ktoré majú protizápalový účinok. Med znižuje škodlivé účinky voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia organizmu. Znižuje tiež riziko vzniku rakoviny v budúcnosti. V nápoji je zodpovedný nielen za zdraviu prospešné vlastnosti, ale zlepšuje aj chuť nápoja.
Ako pripraviť jablčný ocot s medom?
Na výrobu jablčného octu s medom budete potrebovať len tri prísady:
- 1 šálka vlažnej vody,
- 1 čajová lyžička medu,
- 1 polievková lyžica jablčného octu.
Všetky prísady je potrebné spojiť a premiešať. Takto pripravený nápoj je dobré piť cez slamku, aby sa nepoškodila sklovina.
Ako piť jablčný ocot s medom, aby ste dosiahli výsledky?
Niektorí ľudia sa domnievajú, že najlepšie výsledky možno dosiahnuť pitím nápoja ráno na lačný žalúdok. V skutočnosti to môže podráždiť náš žalúdok a byť spojené s nepríjemnými následkami. Z tohto dôvodu je oveľa lepšie prispôsobiť čas užívania octu osobným preferenciám.
Nápoj sa môže piť bezprostredne pred konzumáciou ťažkého jedla. Možno ho piť aj počas jedla alebo večer po dlhom dni. Všetko závisí od toho, čo nám najviac vyhovuje.
Nápoj sa môže stať pravidelnou súčasťou našej rutiny. Ocot môžeme užívať každý deň alebo vo výnimočných situáciách. Je však dôležité si uvedomiť, že pravidelné užívanie prinesie najlepšie výsledky.
Kto nemôže piť jablčný ocot s medom?
Niektorí ľudia si ho nemôžu dovoliť piť. Problémom je, že jablčný ocot svojimi vlastnosťami dráždi žalúdok a môže niektorých ľudí vystaviť vážnym zdravotným následkom. Patria k nim najmä tí, ktorí trpia žalúdočnými vredmi alebo gastroparézou, poruchou pohyblivosti žalúdka. Kyslosť octu môže dráždiť aj sliznicu pažeráka, preto by ľudia, ktorí podstúpili operáciu v tejto oblasti, mali jeho príjem obmedziť.
Nápoj znižuje vstrebávanie látok obsiahnutých v diuretikách a preháňadlách. Opatrní by mali byť aj ľudia, ktorí užívajú lieky znižujúce hladinu draslíka v tele. Ocot vykazuje podobné vlastnosti a v kombinácii môže pacientovi uškodiť.
Ocot má tiež škodlivý vplyv na zubnú sklovinu, preto by ho nemali užívať ľudia, ktorí podstúpili zubné ošetrenie alebo ktorí trpia citlivými zubami. Prípadne môžu nápoj piť cez slamku.
Na nápoj by si mali dávať pozor aj diabetici. Ocot môže zmeniť hladinu inzulínu v krvi a med môže zmeniť hladinu cukru.
Ako správne skladovať jablčný ocot s medom, aby sa nepokazil a nestratil svoje vlastnosti
Jablčný ocot a med sú produkty, ktoré sa rýchlo nekazia. Ocot ako produkt kvasenia obsahuje kyseliny, ktoré prirodzene bránia rastu plesní alebo baktérií. Med sa zasa nekazí vďaka prítomnosti peroxidu vodíka, ktorý mu dodáva antibakteriálne vlastnosti.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia ich vôbec nie je potrebné skladovať v chladničke. Dôležité je však uchovávať výrobky na tmavom mieste, kde na ne nedopadajú slnečné lúče. Ak máte pivnicu alebo špajzu, kde je teplota nižšia ako izbová, oplatí sa ich použiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Napite sa pred spaním. Ráno sa konečne prebudíte plní sily
Každý pohár je vitamínovou bombou. Postupujte podľa tohto receptu a zima prejde bez chorôb
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.