20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Pečené tekvicové hranočeky sú chutnou, zdravou a menej kalorickou alternatívou tradičných vyprážaných zemiakových hranoliek. Sú ideálne ako príloha k večeri alebo teplé občerstvenie pre ľudí, ktorí si chcú spestriť jedálny lístok. Ako pripraviť tekvicové hranolčeky? Jednoduchý recept vám umožní pripraviť chutné sezónne jedlo. Nádherná vôňa sa bude šíriť po celej vašej kuchyni.
Ktoré tekvice sú najlepšie na prípravu hranolčekov?
Nie každá odroda je vhodná na výrobu hranolčekov. Niektoré sú po upečení príliš mäkké alebo majú príliš vodnatú štruktúru.
- Na tento kulinársky experiment sa najlepšie hodí tekvica s hustou, mäsitou dužinou, ktorá si počas spracovania zachováva svoju štruktúru.
- Ak plánujete pripraviť tekvicové hranolky, vyberte si kašovitú tekvicu. Jej jemne sladká dužina si zachováva pevnú štruktúru aj pri pečení pri vysokej teplote. Zelenina má hruškovitý tvar a ľahko sa lúpe.
- Staviť môžete aj na tekvicu Hokkaido. Vyznačuje sa malou veľkosťou, vďaka ktorej sa s ňou ľahko manipuluje.
Ako pripraviť tekvicové hranolčeky? Jednoduchý recept
Príprava tohto skutočne jesenného pokrmu je jednoduchá a nevyžaduje si žiadne pokročilé kuchárske zručnosti. Recept na tekvicové hranolčeky zvládnu aj začínajúci kuchári.
- Vybranú tekvicu umyte, ošúpte a nakrájajte na 1-2 cm hrubé plátky a potom na rovnomerné hranolčeky.
- Kúsky hranolčekov potom poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Urobte to tak, aby vytvorili jednu vrstvu – hranolčeky sa takto upečú rovnomerne.
- Pokvapkajte olivovým alebo rastlinným olejom. Posypte trochou soli a rozmarínu. Milovníci ostrejších chutí môžu použiť napríklad mletú štipľavú papriku.
- Nastavte rúru na režim termo na 190-200 °C. Môžete tiež použiť možnosť pečenia zhora a zdola. Hranolky budú hotové po 25-30 minútach. Presný čas závisí od typu a výkonu vášho spotrebiča.
Podávajte ihneď po vybratí z rúry. Môžete ich podávať s cesnakovou omáčkou alebo jogurtovým a bylinkovým dipom. K tekvicovým hranolčekom sa hodí aj dresing s provensálskymi bylinkami.
Netradičné občerstvenie alebo ako chutia tekvicové hranolčeky?
- Majú jemne orieškovú chuť s nádychom sladkosti.
- Tekvicové hranolčeky sú mäkšie ako tradičné zemiakové, ale ak ich dobre opečiete, získajú príjemne chrumkavú kôrku.
- Pečené tekvicové hranolky sú ľahšie. Na ich spracovanie sa používa malé množstvo tuku, vďaka čomu sú diétnym občerstvením.
- Poskytujú tiež dostatok priestoru aj na kulinársku exhibíciu a experimentovanie. Hodia sa k nim klasické koreniny, ako aj exotickejšie prísady, napríklad rasca alebo zázvor.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zimu pripravím aspoň tridsať pohárov. Tekvica v tejto verzii je ideálnou prílohou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.