20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali_Koltykova).
Pred príchodom zimy sa musíme o muškáty riadne starať, ak sa chceme tešiť z krásnych kvetov aj v nasledujúcej sezóne. Kľúčovým ošetrením je správny rez rastlín, ktorý by sa mal vykonať v správnom čase. Zistite, ako a kedy prerezávať muškáty, aby sa vám odvďačili bohatým kvitnutím.
Medzi skúsenými záhradkármi vládne pri strihaní muškátov pred zimou metóda „max 20“. V nej sa uvádza, ako postupovať, aby rastliny bez problémov a v dobrej kondícii prežili chladnejšie obdobie. Poradíme vám, ako a kedy prerezávať muškáty, aby v nasledujúcej sezóne bujne kvitli.
Prerezávanie muškátov na zimu – prečo by sa to malo robiť?
Pelargónie sú nádherné rastliny s bohatým kvitnutím. Aby sa z neho však mohli tešiť aj v budúcom roku, musíme rastlinám pomôcť prežiť náročné zimné obdobie. Jedným z najdôležitejších ošetrení, ktoré musíme v tomto období vykonať, je prerezávanie muškátov.
- Je to mimoriadne dôležité, pretože to umožňuje rastline sústrediť všetku svoju energiu na regeneráciu koreňov.
Okrem toho nám umožňuje zbaviť sa starých výhonkov, ktoré by sa mohli stať živnou pôdou pre hubové choroby a iné patogény.
- Prerezávanie muškátov pomáha znížiť riziko nadmernej straty vody z výhonkov počas zimy, čím sa predchádza ich oslabeniu.
Okrem toho môžeme prerezávaním rastliny zabezpečiť aj jej zdravú štruktúru. Výsledkom bude, že muškát začne na jar vytvárať silný a zdravý rast, čo bude mať za následok dlhšie a bujnejšie obdobie kvitnutia.
Kedy vykonávať prerezávanie muškátov?
Nie je bezvýznamné, kedy vykonávať zimné prerezávanie muškátov.
- Najlepšie je to urobiť tesne pred príchodom prvých mrazov.
- Najčastejšie je to v októbri alebo začiatkom novembra, ale najlepšie bude, ak budete sami sledovať predpovede počasia vo vašej oblasti.
Strihanie muškátov musíte správne načasovať, pretože príliš skoré prerezávanie pelargónie môže spôsobiť, že rastlina začne pred zimou pučať nové výhonky, čo ju značne oslabí. To by mohlo prispieť k tomu, že rastlina neprežije chladné mesiace.
Na druhej strane, ak sa rozhodnete muškáty prerezávať príliš neskoro, keď už teplota klesá pod bod mrazu, môžete rastlinu aj poškodiť. Bude totiž už menej odolná a výhonky, ktoré stihnú zmrznúť, nebudú vhodné na ďalší rast.
Ideálne by malo byť chladné, ale nie mrazivé miesto.
- Optimálna teplota na prezimovanie tejto rastliny je 5 až 10 stupňov Celzia.
Ako zastrihávate muškáty? Túto metódu sa oplatí poznať
Dôležité je aj to, ako muškát zastrihnete.
- Odporúčaná metóda je tzv. „max 20“.
- Spočíva v skrátení stoniek muškátov o maximálne 20 cm.
Je to veľmi jednoduchý, ale zároveň účinný spôsob, ako rastliny bezpečne prežijú zimu.
- Najprv odstráňte všetky choré, zvädnuté alebo uschnuté výhonky.
Zabránime tak rozvoju chorôb, ktoré by mohli prežiť zimu a zaútočiť až na jar.
- Potom zdravé výhonky skrátime na dĺžku asi 10 – 15 cm od základne, pričom nad zemou necháme maximálne 20 cm výhonkov.
Muškáty neskracujte príliš radikálne, pretože potrebujú zdravé tkanivo, aby prežili zimu.
Správne zastrihnuté muškáty musia byť kompaktné a statné.
- Na ošetrenie použite ostré záhradné nožnice, pretože tupé nástroje by mohli rastlinu poškodiť a prispieť k rozvoju infekcie.
Pri tejto metóde sa tiež snažíme obmedziť prerezávanie na tretinu všetkých výhonkov, aby rastlina dosiahla rovnováhu medzi odpočinkom a prípravou na novú sezónu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si vyberám muškáty na prezimovanie. Na jar sú ako nové priamo z obchodu
Skúsení záhradníci prezimujú muškáty len týmto spôsobom. Majú najkrajšie kvety
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.