Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Najlepší koláč na meniny. Po oslave nezostane ani omrvinka

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WDnet Creation). Meniny sú pre mnohých ľudí mimoriadne dôležitou udalosťou v kalendári. V tento deň zvyčajne prijímame hostí a chceme na svojej oslave vyzerať...

20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WDnet Creation).

Meniny sú pre mnohých ľudí mimoriadne dôležitou udalosťou v kalendári. V tento deň zvyčajne prijímame hostí a chceme na svojej oslave vyzerať čo najlepšie. Bohato prestretý stôl hostí poteší, ale hviezda večera môže byť len jedna. Objavte recept na opitý slivkový koláč, ktorý je na meniny najlepší.

Najlepší koláč na meniny. Nezostane ani omrvinka.
Foto: shutterstock/WDnet Creation


Ingrediencie na opitý slivkový koláč

Tento dokonalý meninový koláč pozostáva z čokoládovej piškóty, krému a vrstvy ovocia.

Na prípravu opitého slivkového koláča budete potrebovať:

  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • 105 g pšeničnej múky,
  • 105 g zemiakovej múky,
  • 16 g vanilkového cukru,
  • 205 ml vody,
  • 250 ml rumu,
  • 4 vajcia,
  • 400 g sušených sliviek,
  • 450 g masla,
  • 466 g cukru,
  • 48 g kakaa,
  • 500 ml mlieka,
  • smotanová aróma.

Opitý slivkový koláč sa môže pripravovať počas celého roka, pretože sa v ňom namiesto čerstvého ovocia používa sušené. Najlepšie sa však osvedčí na jeseň a v zime, a navyše môže úspešne nahradiť klasický piškótový koláč.

Pre tých, ktorí nechcú vyrábať koláče s alkoholom, máme dobrú správu. Namiesto rumu stačí namočiť sušené slivky do vody s pridaným cukrom. Dobrú správu máme aj pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi sušených sliviek, ale uprednostňujú napríklad čerešne. Aj tie sa dajú použiť v tomto recepte, hoci v jesennom/zimnom období sa slivky so svojimi korenistými tónmi budú určite hodiť lepšie. Nezabudnite však, že sušené ovocie potrebuje čas na namočenie, či už pripravujete alkoholickú alebo nealkoholickú verziu. Najlepšie je začať s ich prípravou deň vopred.

Opitý slivkový koláč sa môže pripravovať počas celého roka, pretože sa v ňom namiesto čerstvého ovocia používa sušené.
Foto: shutterstock/rsooll

Opitý slivkový koláč – spôsob prípravy

Sušené slivky vložte do hrnca, zalejte ich ¾ šálky vody a pridajte dve polievkové lyžice cukru. Celé to varte asi 5 minút, aby sa slivky nerozpadli. Slivky sceďte, ale vodu si nechajte.

Ak pripravujete alkoholovú verziu, zalejte ovocie pohárom rumu a nechajte cez noc odstáť.

Ak chcete nealkoholovú verziu, použite vodu z varenia a pridajte do nej ďalšie ¾ šálky vody a dve polievkové lyžice cukru a tiež nechajte cez noc.

Rúru predhrejte na 170 stupňov Celzia. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do bielkov pridajte pol šálky cukru, vyšľahajte a potom pridajte žĺtky. V samostatnej miske zmiešajte ⅔ šálky pšeničnej múky, ⅓ šálky zemiakovej múky, tri lyžice kakaa a jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva. Suché prísady pridáme k mokrým, dôkladne premiešame, vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme asi 30 minút a potom necháme vychladnúť.

Z pol litra mlieka odlejte pol šálky a zvyšok uvarte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do oddelenej časti mlieka pridáme dve polievkové lyžice pšeničnej múky a dve polievkové lyžice zemiakovej múky, dôkladne premiešame a pridáme do prevareného mlieka. Za stáleho miešania nechajte asi dve minúty povariť a potom nechajte dobre vychladnúť. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom, po lyžiciach pridávame vychladnutú zmes a nakoniec smotanovú arómu.

Do hrnca dajte 200 g masla, šálku cukru, tri lyžice kakaa a tri lyžice vody. Všetko rozpustite a varte asi dve minúty. Sušené slivky scedíme a vodu z namáčania si necháme. Piškótu namočte slivkovým punčom. Celý povrch piškóty potrieme smotanovým krémom a potom naň poukladáme slivky. Celé to polejeme čokoládovou polevou.

Opitý slivkový koláč môžete posypať nasekanými orechmi, kandizovanou pomarančovou kôrou alebo strúhanou čokoládou. A je to hotové!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

Máte radi škoricovníky? Tento recept vás prekvapí neobvyklým doplnkom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Podceňované ovocie je plné vlákniny. Pomôžu regulovať činnosť čriev

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dotshock). Slováci vraj datle nijako zvlášť neholdujú, a to je chyba. Toto exotické ovocie, pestované už od praveku, je…

Pravidelne zalievajte levanduľu výživným odvarom. Bude sa jej dariť

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beekeepx). Nádych Provence v záhrade? Levanduľa pomôže dodať vášmu priestoru nádych romantiky. O rastlinu by ste sa mali dobre…

Tieto miesta v domácnosti sú rajom pre kliešte. Skrývajú sa nielen na dvore

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstokc/v.gi). Jar vonku praje prechádzkam, no so stúpajúcou teplotou pozorujeme pribúdajúci počet kliešťov. Ukazuje sa však, že ich možno…

Ako voda s kurkumou vplýva na organizmus? Expertka vysvetľuje raz navždy

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Voda s prídavkom kurkumy ráno si získava čoraz väčšiu popularitu. Mnoho ľudí je presvedčených, že podporuje imunitu…

Drevená lyžica na hrnci. Tu je osvedčený spôsob varenia jedla

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Keď sa počas varenia cestovín začne variť mlieko alebo voda, zaplaví sporák a skrinky, čo znamená ďalšie…

Auto Trendy

Najosamelejší dom sveta: Tajomná budova na ostrove, kde sa zastavil čas

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde nepočuť nič iné len šum mora a kriky vtákov. Žiadne autá, žiadni susedia, žiadny ruch civilizácie. Len vy, divoká príroda a…

Tesla Cybercab na stopke! Obchodná vojna s Čínou uväznila revolučné robotaxi

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla plánovala spôsobiť revolúciu v doprave svojím plne autonómnym vozidlom Cybercab. Tento ambiciózny projekt však narazil na tvrdé prekážky. Obchodná vojna medzi USA a Čínou,…

Horiaci motor Boeingu 737 vydesil pasažierov: Explózie a obrovská ohnivá guľa!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Len niekoľko minút po štarte zažili pasažieri amerických aerolínií United Airlines desivé chvíle. Jeden z motorov stroja Boeing 737 začal horieť a spôsobil chaos na…

Legenda sa vracia: V retro štýle 80. rokov

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz opäť dokazuje, že spojenie minulosti s modernou technológiou môže byť viac než úspešné. S limitovanou edíciou G-Class Edition STRONGER THAN THE 1980s sa vracia…

Šialené, ale funguje! Tento jednoduchý trik vám pomôže nájsť auto na preplnenom parkovisku

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Strácate nervy na preplnenom parkovisku, keď márne hľadáte svoje auto? Máme pre vás prekvapivo jednoduchý a možno trochu zvláštny trik, ktorý naozaj funguje. Stačí použiť…

Sklo plné šmúh? Chyby, ktoré pri čistení auta robíme stále!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na prvý pohľad dokonalé auto, no pri pohľade cez sklo vás čaká rozčarovanie – šmuhy, mastnota a neznesiteľné škvrny. Ako je možné, že ich tam…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov